Régen a hőfüggönyöknek elsősorban árnyékolástechnikai szerepük volt, mára azonban erre vannak hatékonyabb eszközeink is, mint például a redőnyök, rolók, reluxák stb. A függönyök ugyanakkor nem tűntek el az otthonainkból, ami annak köszönhető, hogy egyértelmű az esztétikai szerepük: kvázi öltöztetik a lakást. Ahhoz azonban, hogy ez valódi előny legyen, fontos tudni, hogy melyik függönynek mi a szerepe, mit várhatunk tőle, illetve, hogy mi passzol mihez igazán.

Milyen függönyöket szoktunk használni?

Leggyakrabban kétféle függöny fordul elő a háztartásokban: a fényáteresztő, sötétítő függöny valamint akusztikai és ajtó függöny .

Fényáteresztő függönyök

fényáteresztő függöny

A fényáteresztő függöny minimálisan szűri meg a kintről beáramló természetes fényt. A szerepe azon kívül, hogy szebbé varázsolja a környezetet, leginkább abban rejlik, hogy korlátozza a belátást kívülről. Ez azonban csak nappali világosságnál tud érvényesülni; ha kint már besötétedett, de a házban ég a lámpa, akkor a fényáteresztő függönyön keresztül gond nélkül be lehet látni. Elsődlegesen ezért inkább esztétikai okokból alkalmazzák. Nagyon sokszín, minta, forma érhető el belőle, természetesen eltérő felfüggesztési módokkal, így mindenki találhat olyat, ami igazán passzol az otthonába.

Sötétítőfüggönyök egyben akusztikai függönyök

A másik gyakran használt termofüggönyök sötétítők, ami már egy fokkal érdekesebb téma, ugyanis nagyon sokféle létezik belőlük, már ami a funkciójukat illeti. A sötétítőfüggönyök lehetnek olyanok, amik egyszerűen csak tompítják a bejövő fényt, azaz valamilyen szinten átengedik, de jelentősen megszűrve ide sorolhatjuk a hangelnyelő függönyeinket is. Léteznek ugyanakkor úgynevezett blackout függönyök, amik szinte tökéletesen képesek kint tartani a nappali fényt, és ha résmentesen húzzuk be, akkor gyakorlatilag éjszakai sötétséget varázsolhatunk a lakásunkba a fényes nappal. Ezek az anyagok egy különleges réteget tartalmaznak, ami lehetővé teszi számukra a fény teljes kiszűrését.

Attól függően érdemes a blackout mellett vagy ellen dönteni, hogy mi a helyiség funkciója, ahová a függöny kerül. Amennyiben az egy hálószoba, akkor fontos szempont lehet a teljes sötétség, de ha egy nappaliról van szó, aminek esetleg utcafronti ablakai vannak, amin nem szeretnénk, ha belátnának sötétedés után, akkor tökéletesen megfelelő a másik verzió is. Ez egy tömör anyag, ami a belátást szinte teljesen gátolja, de a fény át tud menni rajta.

Sötétítő függönyök extra tulajdonságokkal

Térelválasztó függöny
Térelválasztó függöny

A sötétítőfüggönyöknek ezek mellett egyéb funkcióik is lehetnek. Az egyik ilyen például a hangszűrő képesség, ami azt jelenti, hogy az adott függöny hatékonyan képes elnyelni a kívülről jövő zajokat. Ezeket a függönyöket hangszigetelő függönyöknek nevezik, és számos esetben lehetnek hasznosak.

Azoknak, akik zajos környéken élnek, javasolt lehet az ablakok elé ilyen függönyöket rakni, mert jól hallhatóan képesek csökkenteni a kinti zajokat, amivel nyugodtabb pihenést, kellemesebb otthoni időtöltést tesznek lehetővé. Az akusztikai függönyök akár lakáson belüli térelválasztásra is jó megoldást jelenthetnek, illetve akkor, ha otthoni munka miatt ki kell alakítani egy csendes sarkot vagy szobát.

A megfelelő tulajdonságokkal bíró függönyök ugyanakkor segíthetnek abban is, hogy az otthonunk hőszigeteltebb lehessen. Az úgynevezett thermo függönyök kiválóak huzatosabb lakásokba, ahol az energetikai korszerűsítés még nem történt meg, illetve nincs lehetőség ezt belátható időn belül megvalósítani.

A régebbi típusú, nem túl jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező nyílászárók elé kifejezetten érdemes lehet hőszigetelő függönyt felrakni. Ezek a függönyök nagyon hatékonyan fogják meg a huzatot, így magát a lakást melegebbnek érezhetjük, az ajtók vesztő ablakok közelében is. Ez sokat hozzátehet ahhoz, hogy a fűtésszámlánk is alacsonyabb lehessen, ugyanis megakadályozza, hogy könnyen kiszökjön a meleg a lakásból, így kevesebb fűtésre van szükség.

Kombináljuk a praktikumot és a szépséget!

Az előbbiekben felsorolt, nagyon praktikus függönyök természetesen különböző színű, illetve mintájú verziókban érhetők el, hogy igazán tudjanak alkalmazkodni az egyedi stílusú lakások belső tereihez. Amellett tehát, hogy igyekszünk az otthonunkat folyamatosan komfortosabbá tenni, azért is sokat tehetünk, hogy lakályosabbá és hangulatosabbá varázsoljuk.

Érdemes alaposan átböngészni a kínálatot, hogy megtaláljuk a számunkra minden szempontból ideális lakástextileket!

Similar Posts