flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

A koronavírus megváltoztatta az életünket és vásárlási szokásainkat

Szerző: Robi Közzétéve:

Covid19. A név, ami ma már senki számára sem ismeretlen. A vírus, ami a világot kiforgatta a négy sarkából. A megszokott, belakott, kiismert világunkat. Semmi sem ugyanaz ma, mint egykor. Minden átalakult. A félelem, az aggodalom, a bizonytalanság ködként ereszkedett rá milliók, sőt milliárdok életére. A láthatár beszűkült. Akárcsak a tér. A négy fal örömteli otthon helyett cellává változott. Ahonnan nem javasolt a kilépés. Az érintés, ami táplált hirtelen kockázati faktorként fenyegetett. Folytathatnánk a sort a végtelenségig, de ez az a téma, ami nem szorul külön magyarázatra, ismertetésre. Mert sajnos nincs senki a Föld kerekén, aki ne tudná miről van szó. A változás tehát bekövetkezett, a körülményekhez pedig elkezdtünk alkalmazkodni. Mert nem tehettünk mást. De vajon hogyan és mivel könnyíthető meg az átállás?

A home office mára fogalommá vált

Az otthonmaradás automatikusan magával hozta a munkavégzés feltételeinek gyökeres átalakulását. Bár az internet illetve az okos eszközök használata 2019-2020-ig is jelentősnek számított, ám a karantén megkezdésével az addig statisztikailag rögzített értékek döbbenetes mértékben megugrottak. A home office sokaknak elképzelhetetlennek tűnt, mígnem a kényszerhelyzet óhatatlanul elhozta a megvalósulást. Családok ragadtak négy fal között. A tanulás, a munka, és a kikapcsolódás helyszínei összeforrtak, közös légtérré alakultak. Azért ez az egész nem pusztán fizikai értelemben jelentett komoly kihívást és megterhelést. A tér beszűkülése, az elszeparálódás hiánya, a közösségek megszűnése lelkileg sokaknak törést okozott. Nem véletlenül. Társas lényként nehéz megélni egyszerre a társaság hiányát és a folyamatos együtt lét nyomasztó közegét. Márpedig e kettő egyszerre érvényesült a legtöbb háztartásban. Igaz kifejezetten sokan tapasztalták meg a magány érzését, ami szintén óriási próbatétel.

Az egyetlen pozitívum mindebben az a tény, ami ma már vitathatatlan, és kikezdhetetlen, miszerint az internet alkalmas arra, hogy közösségeket teremtsen, hogy optimális munkakörnyezetként szolgáljon, hogy adott esetben a személyes jelenlét helyett alternatívaként álljon elő. Aminek mondjuk a fenntartása is lényegesen gazdaságosabb, hiszen nincsen irodákra szükség.

zajszennyezés

zajszennyezés

A zajszennyezés súlyosabb probléma, mint valaha?

Igen! Eddig is jelentőséggel bírt, még akkor is, ha a legtöbben nem vettek róla tudomást. Viszont ahogy a tér gyakorlati értelemben beszűkült úgy koncentrálódtak a neszek. A háztartási gépek hangjaihoz a munkavégzés, a tanulás és az egyéb zajok is hozzáadódtak. A kakofónia tehát garantálhatóvá vált. Na, de ilyenkor mi a megoldás? Mindenki dugja be a fülét, így kizárva a nem vágyott hanghatásokat? Ez semmiképpen sem tartós megoldás. Ráadásként éjszakánként mégsem jöhet számításba.

A problémára az akusztikai panelek, hangszigetelő függönyök és hangelnyelő szőnyegek szolgálhatnak gyógyírként. Mégpedig nem is akármilyen orvosságként. Az ugye belátható, hogy egy ilyen összezárt élethelyzet nem gyenge stresszfaktor. Ha ehhez azt is hozzászámítjuk, hogy a zajszennyezés jócskán próbára teszi az idegrendszer tűrőképességét, akkor hamar összeállhat a stresszel telített, feszültségekben gazdag kép. Tehát, ha a frusztráció csökkenthető, vagy megszüntethető ráadásként hosszútávon, az bizony kétségtelenül aranyat ér!

Online színház, mozi és sok zene?

A munkán kívül a szórakoztatóipar is kénytelen-kelletlen átalakult, lévén a karantén ideje alatt a kikapcsolódási lehetőségek száma is a nullára redukálódott. A streaming szolgáltatóknak hála, azonban színházi előadások, filmvetítések gazdagíthatták az otthon rekedt emberek életét. Sőt. Ez még nem minden. Hirtelenjében a bevásárlás is problémás területté lépett elő. Ki menjen? Hova? Mikor? Hogyan? Az online webshopok kényelmes, biztonságos felületet nyújtottak a vásárlás elintézéséhez. Ami pedig mindebben vitathatatlanul pozitív, hogy ez a tendencia megmaradt. Egyre többen döbbentek rá arra, hogy rengeteg idő és energia takarítható meg azzal, ha mondjuk az élelmiszerek és egyéb termékek beszerzéséhez nem kell felkerekedni, sorban állni, pénztárnál várakozni, dugóban ücsörögni stb.

Na igen, de azért ahhoz, hogy a színi előadások vagy éppen a mozizások ne csak képi világukban nyújtsák a maximumot elengedhetetlen az ideális akusztika megteremtése. Újfent az akusztikai panelekhez érkeztünk, amiknek a segítségével mindez megvalósulhatott. Jól hallható, füleket kényeztető módon. Az élmény bár nyilván közegében nem közelítette meg a színházban vagy moziban tapasztalható légkört, viszont ami a hallható produktumot illeti, nos akár a stúdió minőség, mint jelző sem túlzás!

Az akusztikai kellékekkel létrehozott atmoszféra, a pazar hangzás, illetve a testet-lelket könnyítő hangelnyelés együttesen olyan körülményeket teremtenek, amiknek a jótékony hatásait ma is maximálisan kihasználhatjuk. Ha pedig még valamiért nem teljes a kép, jelen esetben a hangzás, akkor mindez könnyedén, gyorsan és hihetetlenül eredményesen kialakítható. Mert a zajmentes élet nem luxus, nem olyasvalami, ami kiváltság, hanem az a tér, ami mindenkinek, kivétel nélkül, eredendően jár, akárcsak a nyugalom, a béke vagy éppen a füleket kényeztető hangélmény!

Kategória: Akusztikai blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.