Teszteltük az ADAM A8X hangszórókat!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük az ADAM A8X hangszórókat!

 

ADAM-A8X-TESZT

Legfrissebb tesztünk szereplője a német gyártmányú ADAM A8X hangsugárzó pár volt. Az ADAM hangszórókat már több, mint 10 éve alkalmazzák hangmérnökök professzionális hangkeveréshez. Idővel a gyártó cég otthoni, hobbi hifi rajongókra is gondolva megfizethetőbb árkategóriájú modellekkel rukkolt elő, bár még így is a drágább hangszórók közé tartozik. Az AX sorozat legizmosabb kétutas monitorja az A8.

Szalagos magassugárzó

A mélysugárzót 150 Wattos, a szalagos magassugárzót 50 Wattos erősítő hajtja. A szalagos magassugárzó a legmeghatározóbb ennél a típusnál, melyet Dr.Oskar Heil fejlesztett ki. Az ADAM mérnökei átvették és továbbfejlesztették ezt a technológiát. Az X-ART (Extended Accelerating Ribbon Technology) lényege a redős membrán, melyben a redők a felületükre érkező hangok hatására összepréselődnek vagy kitágulnak. A levegő harmónikaszerűen beszívódik, illetve kinyomódik, így a gyártó leírása szerint pontosabb hangzást produkál.

A hangszóró

Test_Adam_A8X_03-1Az A8X szén üvegszálas mélysugárzót és 56 mm-es X-ART magassugárzót tartalmaz. Elülső, kétportos kialakítása a frekvencia választ 38 Hz-ig terjeszti ki. A mélynyomó kúp formájából adódóan gyors és határozott basszus hangokat fogunk kapni. A hátsó panelen természetesen bemeneteket találunk, valamint itt helyezkednek el az EQ és magassugárzó erősítés vezérlői is. Három hátlapi vezérlővel rendelkezik, amelyek segítenek a hang személyre szabásában a saját ízlésének és a helyiség adottságainak megfelelően.

ADAM-monitor TESZTPWM egyedi erősítő
A PWM (Pulse Width Modulation), más néven D osztályú erősítés vagy kapcsolóerősítő technológia a bejövő jelet azonos frekvenciájú, téglalap alakú hullámok sorozatává alakítja. A téglalapok szélessége időben változik, ez a hullámforma sokkal egyszerűbben felerősíthető. A PWM erősítők fő előnye a rendkívül magas hatékonyságuk (> 90%). Ennek eredménye a sokkal alacsonyabb hőmérséklet, mely szükségtelenné teszi a hűtőbordák használatát.

 

Tesztelésre fel!

Több különböző típusú zenét hallgattunk meg az ADAM A8X hangszórókon. Pozitív és negatív tapasztalatokról számolhatunk be.
A hangszórók javára szól, az, hogy rendkívül részletgazdag hangképet adnak, eltérő hallgatói pozíciókból is. A hangszerek kivételesen tisztán szólalnak meg, a basszus határozott, az egész teret betölti.
Bon Jovi „It’s my life” című népszerű slágerét hallgattuk meg legelőször. Az alsó tartományok hibátlanul szóltak, de a közép és magasabb tartományban muzsikáló hangszerek mintha háttérbe szorultak volna. A magassugárzó bizonyos felső tartományokon „fütyül”, ami némiképp rontott a hangképen.
Az Operaház Fantomja című musical dvd-je került a kezünkbe ezt követően. Operaáriák is elhangzanak a Gerard Butler és Emmy Rossum alakításával sikerre vitt filmben. A benyomásunk itt is hasonló volt a korábbiakhoz. A mélyebb hangok ez esetben is kifogástalanok voltak, ám a női szoprán hangok és a középtartományban megszólaló hangszerek és a vokál kevésbé voltak hangsúlyosak. A hangeffekteket ellenben határozottnak éreztük, valós érzetet keltettek.
A Metallica „Enter Sandman” című számának lejátszása közben ismét ezzel a hibával találkoztunk, a gitárok egész egyszerűen mellékszereplőkké váltak.

Végszó

Az A8X egy modern hangszóró, tiszta és érthető hangzás jellemzi, bár a több órányi hallgatás után már éreztük, hogy kissé elfáradt a fülünk. Hangfelvevő és hangkeverési célokra szívesen használják a profi hangmérnökök, így nem titulálhatjuk rossz hangszórónak. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy ideális akusztikájú helyiségben bizonyára meggyőzőbben teljesít a hangfal pár. Mi egy pincehelyiségből kialakított kezdetleges készültségi állapotban lévő stúdióban teszteltünk, így úgy gondoljuk, hogy valószínűleg ez is közrejátszhatott a negatív értékelésben.

Előnyei:

-Kiváló részletesség és mélység
-Portok az előlapon
-Függőlegesen és vízszintesen is elhelyezhető
-XRT magassugárzók

Hátrányai:

-Középkategóriás tartományban nem teljesít jól
-Nincsenek rögzítő furatok
-Magas ár