Az akusztika fontosságáról:

Meglátásom szerint nullához közel van az az érték,  amennyit foglalkozunk az akusztikával. Pedig életünk megkerülhetetlen és szerves része az akusztika!
Ebben az állításban nem csak a zenehallgatást és filmnézésre gondolok, hanem, általában a mindennapokra. Az kétségtelen, hogy az emberi hang is az akusztika része, bár kevesen gondolnak ebbe bele, de abba se, hogy szinte mindig, mindenhol hangok vesznek körül minket, mivel nem  hangtalan, zajtalan, “süket” világban élünk!
Többnyire mindenki tapasztalta már, azt a jelenséget, amikor egy központi helyen, pl. színház, iroda, szálloda, presszó, előadóterem, szórakozóhely  stb , ahol hangos a  közönség és beszélgetni is alig lehet, ebben az esetben beszélhetünk az témánk fontosságáról!

akusztika optimalizálás

Lehet, hogy mindenki megsüketült?


Hát, ez nem azért van, mert mindenki megsüketült, vagy szeret ordibálni, hanem azért, mert rossz a helyiség akusztikája.
Az elmúlt időszakban  komolyabban foglalkoznak ezzel a témával, már az épületek tervezésénél is, pl. Hollandiában is vannak olyan területek, ahol ez kötelező az új épületek akusztikai tervezése.

Sokkal kevesebben vannak, akik ilyen jól megtervezett környezetben tartózkodtak. Ha csak egyszer is beléptek egy ilyen helyiségben akkor, azok tapasztalhatták, hogy mennyivel nyugodtabb, kényelmesebb a légkör egy ilyen helyen! Ahol az emberi hang természetesen szól, ahol a külső hangforrások nem bántják a fület, legyen az film, háttérzaj, vagy akár több ember beszélgetése. Nagyon komolyan képes hatni a komfortérzetünkre, egy akusztikailag profin és szakszerűen megtervezett helyiség.

Egy kicsit tudományosabban közelítsünk hozzá:

Akusztika önmagában egy bonyolult tudományág. Amely az anyagok és a levegő rezgésével, hangterjedésével és a rezgések továbbításával foglakozik.

Egyik fő ága a térakusztika-teremakusztika. Amely az épületekben , termekben és minden belső helyiségben keletkező hangokkal, esetleg a beszűrődő hangokkal és annak mindennemű torzításával foglalkozik. Ebbe a torzításba is bele számíthatjuk a hang tompítását, esetleg az ott keletkező visszhang csökkentését. 

Kezelése:

Teremakusztika kezeléshez megvannak az alapvető technikák. Ezek a technikák nagy mértékben függnek a terem vagy helyiség felhasználásétól, méretétől, funkciójától. Minden helyiség más és más kezelésre szorul. Pl egy színházban az álmennyezet és a falak, tölcsérszerűen a nézők felé tágul,  így kifelé irányítva a hangot. Példának vehetünk egy akusztikus felhőt, ami teljesen más körülmények között hatásos. Célja a hang elnyelés és a hang terelése, szétszórása, ami nagy mértékben függ az anyaghasználattól.

Anyaghasználat típusai:

Ha már az hangelnyelő felhőnél tarunk akkor többféle anyagról beszélhetünk. Akár puhább anyagot használunk, akár kemény filcet  vagy a panelokban használt hangelnyelő gyapotot, akkor hangelnyelésről beszélünk. Hangelnyelés nagy mértékben csökkenti a visszhangot. Csökkenti az utózengési időt. Ezért szokták alkalmazni a legtöbb helyen:

 • Stúdió
 • Iroda 
 • Terem
 • Mozi 
 • Hifi 

Keményebb anyagok és megoldások:

Példának vehetjük a legtöbb helyen használt:

 1. Fa panelokat
 2. Diffúzorokat
 3. Hangterelő mennyezeti felhőket.
 4. Esetleg a fém és műanyag perforált préselt diffúzorokat is.

Ezek az anyagtípusok, nemcsak a visszhang csökkentéséért felelnek, jelentősen terelik a hangot, szétszórják és irányítják.

Miért van szükség a hang szétszórására ?

Art akusztikai diffúzorok-Akusztika fontosságáról

Mert nem minden esetben jó, ha a hangot elnyelik a hangelnyelő panelok.

Ha egy színházat veszünk példának, akkor nem sokan értenék az előadást, ha már a színpadon elnyelnék a hangot. Ezért az elnyelés helyett, kifelé kell terelni a nézők felé. Miután kiterelték a hangot, körben ugyanúgy tovább terelik a mennyezeti és az oldal falakoz épített diffúzorokkal. 

De egy stúdiót is vehetünk példának, ahol a hangelnyelés nagyobb mértékben van jelen, ha akusztikáról beszélünk. Stúdió egyik legfontosabb szerepe a minél egyenletesebb hang elérése. Ezt már kombinált anyagokkal tudjuk csak elérni! 

Mik ezek az anyagok?

 • Basszuscsapdák (mély hangok elnyeléséhez)
 • Szélessávú panelek, a magas közép és mély hangok elnyelésére.
 • Membránok, hogy csak a mély hangfrekvenciákat tompítsuk. Ez már frekvenciafüggő.
 • Ha már megközelítettük az egyenletes hangátvitelt, akkor jönnek az diffúzorok. 

Stúdiókban, diffúzoroknak  legfőbb szerepe, a visszaverődési pontok lefedése és ebben az esetben a hang szétszórása. 

Akkor mit kínálnak az Equalizer szobakorrekció programok-akusztika

Mi történne, ha nem fednénk le ezeket a pontokat?

Egyenletlen fáziskéséses hang. Ebből adódóan nem lesz tiszta a hangképünk! 

Az egy másodperc alatt, többször oda- vissza verődő hang csúnya visszhangot tud okozni. Még akkor is amikor a szobánk elérte a referencia utózengést.

Írta: Polgár Róbert

 

Similar Posts