Mi az akusztikai diffúzor szerepe?

Sokat foglalkoztunk már a mély hangok kezelésével és a visszhang csillapításával. Valóban ezek a leggyakoribb akusztikai gondok, ám hiába várjuk a tökéletes hangzás elérését, ha kizárólag ezekre koncentrálunk. Az akusztikai kezelésben a diffúzoroknak is nagyon fontos szerepe van, bizonyos problémákat csak a diffúzorok segítségével tudjuk megoldani.

A két leggyakoribb akusztikai probléma, amelyekkel hozzánk fordulnak

A legtöbb embertől érkező megkeresésünk a következő helyzetből adódik: megvásárolta a rég kiszemelt és gondosan kiválasztott hifi vagy házimozi berendezést, ám annak minden lehetséges paraméterén állítva sem sikerül a helyiségben a kívánt hangzást elérni. Pedig ahol vette és meghallgatta , ott az álmai hangját hallotta.Ennek hátterében rendszerint az alábbi két probléma közül valamelyik áll.

A magas hangok túlcsillapítása:

Az egyik esetben ügyfelünk előtt már nem ismeretlen az akusztika szerepe és az internetről tájékozódva, vagy ismerősök ajánlására házilagos akusztikai kezelésbe kezdett. Ez leggyakrabban akusztikai szivacsok vagy hungarocell diffúzor vásárlását jelenti, ezek a szoba falára lettek felragasztva.Esetleg nem megfelelő és akusztikailag megmért elnyelő anyagot használtak pl: üveg vagy kőzetgyapot.Amiért bennünket megkeres, hogy a problémája ennek ellenére sem szűnt meg.
Az akusztikai szivacsról és hungarocellről tudni kell, hogy a sűrűsége miatt nem alkalmas a mély hangok elnyelésére vagy szétszórására. A magasakat viszont csillapítja, így az első alkalommal hatásosnak hallják, mivel a felső tartomány visszaverődéseit csökkentette.Ennek ellenére később észre veszik , hogy az eredmény az ügyfelünk eredeti szándékával és elképzelésével épp ellentétes:

  • fokozottan felerősödő mély hangok,
  • torz basszus
  • visszhang
  • nem a valós mennyiségű és minőségű mély hangokat, hanem a szoba hangját halljuk.
Core Audio kiállítása Perfect Acoustic diffúzorokkal, akusztikai panelekk

Visszhang, és a csörgő visszhang csillapítása :

Ezzel el is érkeztünk a másik gyakori problémához. A jól beállított készülék mellett erős visszhangot hallunk, a filmnézés vagy a zenehallgatás élményét tönkreteszik a visszaverődések hangjai. Van, aki már ilyenkor akusztikai kezelésben segítséget kér, de sokan házilagos megoldást keresnek a problémára, beszereznek néhány abszorbert. Ezt követően az alábbi okok miatt szoktak hozzánk fordulni:
Ha az abszorber vagy diffúzor nem megfelelő sűrűségű, illetve nem bemért és tesztelt anyagból készül, vagy nem jó helyre kerül, akkor a mély hangok csillapítása, szétszórása nem sikerül.
Ha azonban a házilagos megoldás „túl jól” sikerül, az abszorber a  hangokat elnyeli, ám bizonyos frekvenciákat túl is csillapíthatja, ami szintén élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást vagy filmnézést.

A felsorolt példák alapján láthatjuk, hogy a hangokat nem csak elnyelni, hanem szétszórni is kell. Ahhoz, hogy visszhangtól mentes, kellően letisztult és dinamikus hangzást érjünk el, akusztikai diffúzorokra is szükségünk lesz.

 

Házilagos megoldások helyett akusztikai mérés és tervezés.

A házilagos megoldások helyett tehát időt és felesleges kiadásokat is spórolhatunk, ha az akusztikai problémák kezelését szakemberre bízzuk. Az akusztikai mérés során a helyiség paramétereinek figyelembe vételével pontosan meg lehet határozni, hogy milyen és hány darab akusztikai elemre van szükség, és azokat a szoba melyik pontján kell elhelyezni, hogy a kívánt hangzást elérjük.

A magas hangok túlcsillapítása, akusztikai panel nélkül

Hogyan működik az akusztikai diffúzor?

Találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy egy üres szoba berendezése után fokozatosan csökken a visszhang. Ez azért van, mert a berendezési tárgyak is diffúzorként működnek. Az akusztikai diffúzoroknál ezt a diffúz hatást előre ki tudjuk számolni, meg tudjuk tervezni.

Az akusztikai diffúzorok alakja szabálytalan, ennek segítségével képesek a rájuk eső hangokat eltéríteni – más szögben verik vissza, mint ahogyan a fal tenné – és szétszórni a helyiségben. Megfigyelhető, hogy a diffúzorokat eltérő mélységű elemek alkotják. A látszólagos szabálytalanság ellenére, a diffúzorok felülete előre megtervezett: különböző frekvenciájú hangokat különböző irányokba vernek vissza. Minél sűrűbb anyagból készül , annál alacsonyabb hangok elterelésére is képes.

A diffúzorok a frekvencia tüskéket szűrik, a magas hangok utózengéséből eredő csörgő visszhangokat pedig megszüntetik. Az akusztikai mérés alapján, a megfelelő helyre téve a helyiségben, a következőket fogjuk tapasztalni a használatukkal:

  • csökkennek a direkt visszhangok,
  • javul a részletesség, a vokális tisztaság,
  • kellemes, természetes hangzás érhető el,
  • nagyobb térhatást eredményez úgy, hogy közben nem hoz létre süket helyiséget.

2 az 1-ben: mit tud a diffúzoros akusztikai panel?

Az akusztikai diffúzorok mellett kínálatunkban elérhetőek a diffúzoros akusztikai panelek is. Ezek olyan akusztikai elemek, amelyekre egy diffúzor előlap van instalálva, ezáltal egy időben képes bizonyos hangokat elnyelni, más hangokat pedig visszaverni.
Rendelkezik tehát az akusztikai diffúzorokra jellemző hang visszaverő, szétszóró hatással.
A szélessávú hangelnyelőkhöz képest több mély – 300Hz alatti – hangot, de kevesebb magas – 600Hz feletti – hangot nyel el. Így biztosítja, hogy a helyiségben a magas hangok ne legyenek túlcsillapítva.

Perfect Acoustic – teljeskörű akusztikai megoldások diffúzorokkal.

A hangzás megítélése valóban szubjektív. Valaki az éles magasakat, mások inkább a mélytónusú hangokat vagy dübörgő basszust kedvelik. Bármelyik csoportba is tartozunk, egy dologban biztosak lehetünk: ha kizárólag az audió eszközök és kábelek kiválasztására koncentrálunk, hogy a számunkra ideális hangzásélményt elérjük, csalódni fogunk. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy újabb és újabb, egyre jobbnak, nagyobb tudásúnak vélt eszközöket szerzünk be. Célunk elérését a helyiségben lévő torzítások megszüntetésével tudjuk elérni. Az akusztikai mérés, kezelés és az általunk gyártott akusztikai elemek ebben nyújtanak segítséget.

Stúdió akusztika – tőlünk azt kapja, amit hall

Igaz, hogy a mennyezet, a falak, az ablakok…stb.is hangvisszaverő felületként funkcionálnak, de sík, kemény felületük miatt a teljes hangenergiát azonos irányban, koncentráltan verik vissza, így a hangzás visszhangos, kellemetlen lesz. Az akusztikai diffúzorok szabálytalan, különböző mélységű felületüknek köszönhetően a hang energiáját kisebb részekre bontva, egyenletesebben elosztva sugározzák vissza a hangokat, ezáltal kiegyensúlyozottabb, teresebb akusztika jön létre.

Fontos, hogy milyen anyagot használunk:

Nem elhanyagolható szempont a diffúz felületek anyaga sem. A hangelnyelő és a diffúz elemek alapanyagául általában kemény fákat használunk, melyek kiváló elnyelő képességgel rendelkeznek. Az akusztikai gyapot, az akusztikai selyem, vagy műbőr szintén hatékony hangelnyelő és szétszóró tulajdonságúak. Akusztikai célokra a nagy testsűrűségű, de rugalmas és szálas szerkezetű anyagok alkalmasak. Ezért nem megfelelőek akusztikai kezelésre a cellás szerkezetű hungarocell elemek vagy a tojástartó dobozok, ez utóbbiak csupán porfogónak jók… Minél nagyobb tehát egy anyag testsűrűsége, annál jobb a hangelnyelő képessége.
Nem szükséges a teljes fal, illetve mennyezeti felületeket beborítani, az elsődleges visszaverődési pontokat kell lefedni a diffúzorokkal. Akusztikai méréssel meg lehet határozni ezeket a pontokat.
A diffúzorokat falra vagy plafonra is helyezhetjük, de akár a padlóra is állíthatjuk. (behajtható lábakkal)
Többféle szín, minta ,méret vagy design megrendelésére van lehetőség. Így diffúzoraink nemcsak akusztikai téren teljesítenek maximálisan, esztétikus kialakításuk lehetővé teszi, hogy bármilyen stílusú helyiség dekoratív díszei legyenek.

Similar Posts