Akusztikai panel cikk frissítve friss információkkal 2023.01.17

Mi az akusztikai panel?

Az akusztikai panelekkel a helyiség akusztikáját tudjuk javítani. A panelek olyan speciális anyagból és kialakítással készülnek, ami által képesek a nem kívánatos hangokat a szobában csökkenteni vagy megszüntetni.

Milyen hangokat csillapítanak az akusztikai panelek?

Az akusztikus panelek alkalmazására elsősorban akkor kerül sor, ha az iroda, stúdió, házimozi rendszer vagy hifi berendezés hangját visszaverődő hangok vagy visszhang zavarja meg.

A zavaró hangok oka a rossz akusztika.
Sajnos akármennyi időt, energiát és pénzt is áldozunk arra, hogy a legtökéletesebb készüléket megvásároljuk, ezekkel a problémákkal akkor is találkozhatunk. Az adott helyiség akusztikájától függ ugyanis elsősorban, hogy a készülékek milyen hangok szólalnak meg. Ha nem tudjuk tökéletesen élvezni a filmnézést, vagy zenehallgatást, esetleg a stúdiómunkát zavarja a helyiség rossz akusztikája, akkor nem drágább berendezésekre, hanem akusztikai kezelésre van szükség. Sajnos erre sokan év tizedes cserélgetés, és több millió forint elköltése után jönnek rá.

Mi az akusztikai kezelés?

Az akusztika a mechanikai rezgések és hullámok levegőben, szilárd testekben és folyadékokban való keletkezésével és terjedésével foglalkozik. Alkalmazási területei közül, számunkra a térakusztikának van jelentősége. Az akusztikai kezelés során ugyanis a helyiségben keletkező hangokat kezeljük, a szoba vagy terem belső kiképzéséből eredő hangtorzítást és visszaverődést csökkentjük. Ennek megvalósításában nyújtanak segítséget az akusztikai panelek is.

Az első lépés a mérés

Adott egy helyiség, amelyben elhelyezzük az adott készüléke(ke)t. Ez a helyiség épült fából, téglából, találhatóak benne bútorok, ablakok, vagy épp teljesen üres, csak székek, majd a székeken emberek. Ezek a körülmények mind módosítják az adott helyiség akusztikáját, emiatt lehet az, hogy minden készülék kicsit más hangon szól, attól függően, hogy hol hallgatjuk, hogy milyen a helyiség akusztikája. Az akusztikai kezelés során először tehát az adott helyiség akusztikájáról készítünk pontos adatokat:
Figyelembe vesszük a szoba szilárd határoló – milyen anyagból készült a fal, mekkora az üvegfelület – felületeit, a különböző anyagokat, az általuk vissza nem vert, elnyelt energia alapján, milyen a helyiség szimmetriája, a hallgatási pontba (ahol ülünk) milyen intenzitással és fázissal érkezik a visszavert hang – keletkezik-e utózengés, visszhang, ami nagyban csökkenti a hangzás minőségét.

basszuscsapda és akusztikai panel a mozi és hifi szobákban (2)

Akusztikai mérés után tervezés

Ha ismerjük a helyiség akusztikai paramétereit, akkor az akusztikai tervezés során olyan megoldásokat hozunk létre, amelyek segítségével a magas- és a mély hangokat, visszhangokat kezelni tudjuk és egy élvezetes, minőségi, zavaró hangoktól mentes hangzást érünk el.

Hogyan segít ebben az akusztikai panel?

A akusztikai panel a mély, közép és a magas frekvenciákon fejtik ki hatását, a visszhang és a visszaverődő hangok kezelésében tudjuk alkalmazni őket jó eredménnyel. A helyiség méretétől és adottságaitól függően – melyeket már az akusztikai mérés során kiszámítottunk – pontosan meg tudjuk mondani, hogy hány akusztikai panelre van szükség és azokat hol kell elhelyezni a kívánt eredmény eléréséhez. A panelek elhelyezése után az eredmény hallható és érezhető lesz.

akusztikai panel Stúdió akusztika

Túlzsúfolt lesz a szobám a panelektől?

Nem. Az akusztikai paneleket egyedi igények alapján is készítünk. A legjobb eredményt nyújtó, kiváló minőségű anyagok felhasználása mellett Önnek lehetősége van otthona, vagy az adott helyiség stílusához illeszkedő paneleket választani. Az egyedi megjelenés mellett az esztétikumot szolgálja az akusztikai panelek elhelyezése is. A helyiségen belül a legjobb hatás eléréséhez a hallgatási pozíció mögött, hallgatási magasságban célszerű elhelyezni, illetve az oldalfelületeken. Megjelenésében a panel leginkább egy, a nappaliban a kanapé mögött és melletti falakon elhelyezett kép, vászonkép vagy fotó hangulatát idézi.

A házilagos megoldás hátrányai

Nem esztétikus és nem is szolgálja a kívánt eredmény elérését, ha a helyiség akusztikai kezelését bútorokkal, könyvekkel, függönyökkel vagy akusztikai szivaccsal próbáljuk megoldani. A házilagos módszer azért nem vezet eredményre, mert nem a megfelelő minőségű,és mérés nélküli anyagokkal dolgoznak. A bútorok, kárpitok ugyanis nem rendelkeznek megfelelő hangelnyelő tulajdonsággal. A hangok átjutnak rajtuk, így újabb visszaverődések is keletkeznek. Az akusztikai szivacs pedig a magas hangokat elnyeli, ezáltal még inkább felerősödnek a mély hangok.

Akusztikai diffúzorok

Miért jó választás a Perfect Acoustic akusztikai paneljai?

Kiváló abszorpciós képességgel rendelkeznek, ezért alkalmasak a visszhangok elnyelésére.
Az általunk használt minőségi anyagok biztosítják, hogy a jobb hangelnyelő tulajdonság miatt kevesebb panel alkalmazásával is jó eredményt tudunk elérni.
Akusztikai paneljeink célja nem a hangszigetelés – vagyis annak megakadályozása, hogy a hang kijusson a helyiségből. Lecsökkentik, de nem oltják ki teljesen a helyiségben keletkező rezonanciákat.Egy akusztikailag kezelt szobában a hangnyomás színt akár 15dB-el tud csökkenni, amit egy másik helyiségben jelentősen halkabbnak hallunk. Leginkább a mély,  közép és magas frekvenciákon fejtik ki hatásukat azáltal, hogy a korai visszaverődési pontokról visszavert hangokat hatékonyan kezelik.
Használatukkal javul a térérzet, a hang tiszta, torz hatásoktól mentes lesz. Stúdiókban ennek eléréséhez az oldalfalak mellett a padló sarkok és a mennyezeti sarkok  kezelésére is szükség lehet.
Az akusztikai panelek készítése során figyelembe vesszük az egyéni igényeket, az általunk készített termékek a helyiség dekorációjaként is megállják a helyüket.

Az akusztikai anyagok hangelnyelő képessége

Azokat a tárgyakat, anyagokat, amelyek képesek a hangok elnyelésére hangelnyelőnek nevezzük. A felületükre érkező hanghullámok energiájának nagy részét súrlódás útján hővé alakítják.
A tömör, kemény, sík anyagok, mint például a beton, a tégla, az üveg és csempefelületek egyáltalán nem rendelkeznek hangelnyelő tulajdonságokkal. Visszaverik a hangokat, kellemetlen csörgő visszhangokat keltve. Ha egy épület tervezésekor akusztikai szempontokat nem vesznek figyelembe, akkor csak az utólagos akusztikai kezelés jöhet szóba. Ahhoz, hogy a helyiségben hallgatott zene, film vagy akár beszéd tiszta és érthető legyen, a visszaverődő hangokat meg kell szüntetni, ebben nyújtanak segítséget az akusztikai panelek.
A bútorok, textíliák, egyéb lakberendezési tárgyak a magas hangokat könnyedén elnyelik, a mély hangokkal azonban meggyűlik a bajuk.
A megfelelő szerkezetű, térakusztikában alkalmazott anyagokkal megoldhatjuk ezeket az akusztikai problémákat.
A faanyagok rugalmasságuktól, sűrűségüktől függően hatékony hangelvezetőként és hangszigetelőként funkcionálnak. Az akusztikai gyapot nagy testsűrűsége révén szintén kiválóan használható hangszigetelésre illetve hangelnyelésre.

Akusztikáról itt bővebben olvashat.

Similar Posts

5 Comments

Comments are closed.