Akusztikai problémák és megoldásaik az otthonunkban

A lakóépületek tervezésekor és építésekor általában az akusztikai szempontokat vesszük legkevésbé figyelembe. Vajon gondoltunk már arra, hogy lakásaink „saját” hanggal is rendelkeznek? Talán nem is jut eszünkbe, hogy a helyiségek akusztikai adottságai mennyire befolyásolják otthonunk légkörét.

Bizonyára sok szülő találkozott már azzal a problémával, hogy amikor tinédzser gyermeke teljes hangerőn hallgatja a kedvenc zenéjét a szobájában, az egész ház visszhangzik tőle. A gépjárművek, vonatok közlekedésének lármája akadályozza az éjszakai alvást, vagy a nappali pihenést.

Akusztika-épület

Sajnos sok konfliktust okozhat az is, ha a szomszédaink zajosak és a falakon keresztül akkor is hallunk mindent, ami náluk történik, ha nem akarjuk.

Az építészetben az akusztikát nem tartják kiemelkedően fontosnak a tervezők és az építészmérnökök, hacsak nem olyan épületekről van szó, amelyek színházi előadásoknak, koncerteknek, vagy zenei fellépéseknek biztosítanak helyszínt.

Ha már az ingatlanok tervezésénél az akusztikára is figyelmet fordítunk, kellemes, békés és harmónikus életteret teremthetünk. Akusztikai szakemberek segítségével meghatározható, hogy az adott helyiségek milyen akusztikai kezelést igényelnek.

Hogyan viselkednek a hangok az otthonunkban?

visszaverődések hang

A hangok a felületek típusától is függően felszívódhatnak, visszaverődhetnek és szétszóródhatnak. A hangelnyelő tulajdonságú anyagokra érkező hangok a felületen való áthaladáskor más terekbe kerülnek, majd hőenergiává alakulnak, ezáltal csillapítják a hangokat.

A visszaverődés során a hangok a kemény, sík, csupasz felületekről visszapattannak, kellemetlen visszhangot keltve. A hangok egyenletes szétszórására az úgynevezett diffúzoros akusztikai elemek a legalkalmasabbak, mivel szabálytalan felületük minden irányban, a teljes sávszélességben szórja szét a hangokat a térben.

A szobák, irodák akusztikai kezelésének célja, hogy egyensúlyba hozza a hangelnyelést, a visszaverődést és a diffúziót, és így kellemes hangzást alakítson ki. A túlzott mértékű hangelnyelés következménye a túlcsillapítás lehet. Az így kialakult „süketszobák” némának, unalmasnak és élettelenek hatnak. Diffúzor elemekből szinte bármennyit elhelyezhetünk a helyiségekben. Akusztikai méréssel egészen pontosan megállapíthatóak a visszaverődési pontok, ezekre mindenképpen ajánlott diffúzoros paneleket tenni.

Az építőanyagok kiválasztása

Egy ideális hangzású lakótér szinte ugyanolyan akusztikával rendelkezik, mint egy akusztikailag tökéletesen kezelt koncertterem. A legtöbben csendes otthonra vágynak, azt szeretnék, hogy minél kevesebb külső zaj zavarja meg az életüket. Ezért is érdemes akusztikai tényezőket is szem előtt tartani építkezéskor.

Ha zajos, forgalmas környéken élünk, akkor sem kell lemondanunk a békés és nyugodt lakókörnyezetről.

üveg ház

A modern, minimalista stílusú épületeket általában sok üvegfelülettel tervezik. A sok ablak ugyan esztétikus, modern és beengedi a természetes fényeket, de nem árt, ha tudjuk, hogy az üvegfelületekről a hangok visszaverődnek és a külső zajok csillapításában sem igazán hatékonyak. Ha mégis ragaszkodunk a nagy ablakokhoz, feltétlenül helyezzen el eléjük vastag, nehéz, sűrű szövésű függönyöket, amelyek jelentős mértékben csökkentik a beszűrődő zajokat, ráadásul még az akusztikát is javítják. Hangszigetelő ablakokat is választhatunk, de ebben az esetben komolyabb költségekkel kell számolnunk. Ha a régi ablaküvegek helyett szeretnénk hangszigetelő üvegeket, az ablakkeretek befogadóképességétől is függ, hogy ez az elképzelés megvalósítható e.

A hagyományos építőanyagok, mint például a tégla, beton, vagy a kő, a szerkezetükből adódóan nem képesek a hangelnyelésre, vagy zajcsökkentésre. A falakat ne hagyjuk teljesen csupaszon. Festéssel, tapétával – ezekből léteznek kifejezetten hangszigetelő anyagúak is-, a térből kiemelkedő fali dekorációkkal, polcokkal, gipszkarton borítással tompíthatjuk a zajokat. Ha van rá lehetőségünk, a ház körül ültessünk zöld növényeket, fákat, sövényt, hiszen ezek is kiváló zajcsillapítók.

A nyílászárók kiválasztásánál gondoljunk arra, hogy az üveg ablakok és ajtók nem zárják ki a zajokat. A tolóajtók sem túl ideálisak ebből a szempontból.

A padló felületének megválasztása is lényeges. A kemény fa vagy járólap padlók tartósak, esztétikusak és könnyen tisztán tarthatók, de akusztikai tulajdonságaik nem kedvezőek. Továbbítják a hangokat, visszatükrözik őket, ezáltal zajossá válnak a szobák. A keményfa padlók nyikoroghatnak, ami rendkívül kellemetlen lehet egy emeletes házban.

hanggátló szőnyeg

Vastag, sűrű szövésű, hosszú szálú szőnyegekkel orvosolhatjuk ezeket a problémákat. A hangszigetelő szőnyegek tompítják a lépéshangokat és a leeső tárgyak zaját is. Akár az egész padlót befedhetjük padlószőnyeggel.

Az életformánk és körülményeink

Egy otthon akusztikai feltételei függnek az épület méretétől, formájától, berendezésétől, elhelyezkedésétől és persze a benne élők életstílusától, igényeitől is.

akusztikai problémák a lakásban

Egy 2 vagy több gyermeket nevelő család otthonában szükség van privát szférára is, nemcsak a szülőknek, hanem a gyermekkorból kinőtt kamasz gyerekek számára is. Nem szerencsés, ha a falakon átszűrődik minden hang és zaj.

A csecsemők, kisgyermekek alvását is megzavarhatja az utcai zsivaj, vagy a szomszédból érkező lárma. A gyerekszobát próbáljuk meg a zajforrástól minél messzebb elhelyezni, amennyiben erre van lehetőség.

A tini fiatalok szobájának falára hangelnyelő paneleket rakhatunk -ezeket fotónyomattal is lehet rendelni- így a szobájukban dübörgő zene, vagy a baráti bulik zaját is csökkenthetjük.

home office

Egyre elterjedtebbek az otthoni irodák, a koronavírus miatt pedig még nagyobb szerepet kap a „home office” rendszer. Ha az otthoni irodánk utcára néz, vagy a zajos nappali, tévészoba vagy gyerekszoba mellett van, igencsak megnehezíti a munkavégzést. Amennyiben a munka nagy részét otthoni körülmények között végezzük, érdemes megfontolni, hogy egy csendesebb, elszeparáltabb helyiségbe költözteti át az íróasztalt és a laptopot.

Az audio és hifi berendezések, mint például a televízió, a házi mozi rendszerek, a hangfalak…stb. jelentős zajforrások. A falra szerelt televíziókészülék a két szoba között sokkal hangosabb, mint a szabadon, vagy állványon álló tévék esetében. A falra helyezett tévék jól néznek ki és helytakarékosak, de a közvetlenül a falra rögzített hangforrás felerősíti a hangokat. A szerkezet által továbbított zaj nagyon zavarhatja a szomszédos szoba nyugalmát.

akusztika szobában

A hifi, audio eszközök elhelyezése is számít a szobák zajszigetelésében. A hangszórók alá és a tetejükre hangfal alátétet helyezve, csökkenthető a hangszórók rezonanciája. A hangsugárzókat lehetőleg ne közvetlenül a falra tegyük.

Nyitott terek hátrányai

Népszerűek az egybe nyitott lakások, terek, mint például a közös terű nappali, étkező és konyha. Ez az elrendezési mód kényelmes, tágas ugyan, de a hangzás kedvezőtlen, hiszen nincsenek a hangok előtt akadályok, így szabadon áramlanak. Visszhangos, zajos légkör lesz az eredmény. Ez persze nem jelenti azt, hogy el kell felejtenünk a nyitott tereket! Nagy területű szőnyegekkel, vastag függönyökkel tompíthatjuk a zajokat. Ha továbbra sem találjuk megfelelőnek a lakás hangzásával, megfontolandó ajtók beépítése.

Figyeljünk az akusztikára!

A tartós zajszennyezés fejfájáshoz, nyugtalansághoz vezethet. Hosszú távon akár komoly egészségkárosító hatása is lehet. Ha békére és csendre vágyunk otthonunkban, többféle megoldás közül választhatunk az akusztika javítására.

acoustics-building

Fontos, hogy akusztikai szakemberekhez forduljunk tanácsért! Az akusztika fejlesztése olyan anyagokat alkalmazzunk, amelyek hatékony hangelnyelő képességgel rendelkeznek. Ezek az anyagok általában nagy sűrűségűek, porózus vagy rugalmas szerkezetűek.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts