Akusztikus mélységekben barangolva

Szerző: Robi Közzétéve:

Akusztikus mélységekben barangolva

Mély hangok nélkül élvezhetetlenné válnának kedvenc zenéink, filmjeink. De ahogy a “jóból is megárt a sok” közmondásunk is jól kifejezi- a túl sok mély hang leronthatja a hangélményt. Nemcsak a stúdiókban fontos az optimális akusztikus hangzás kialakítása, otthonainkban is meghatározó lehet, hogy a helyiség visszahangzik e, vagy a megfelelő hangelnyelő felületek tompítják a hangzást, ezzel biztosítva a zene, vagy film teljes élvezetét. Ehhez nem elegendő csupán hangszórók beszerzése.
Már a 6000 évvel ezelőtt élt ősi maja nép is felismerte az akusztika fontosságát templomjai építésénél. Ma már számtalan kiváló termék áll rendelkezésünkre, ha maximalizálni szeretnénk a térhangzás minőségét.

Mi is az akusztika?

Az akusztika a térhangzás szempontjából nézve nem más, mint a helyiségben lévő légtér, és a falainak, berendezési tárgyainak..stb. rágyakorolt hatása.
“A zene az kell, mert körülölel”
Már az 1970-es évek óta alkalmazzák a zenét terápiás célokra, mivel oldja a stresszt, az egészségre gyakorolt hatásai széles körben bizonyítottak. Ebből is következik, hogy a rossz akusztika miatt létrejövő hangok feszültté tehetik a hallgatót, akár még fejfájást is okozhatnak. Akusztikailag fontos tényező az érthetőség, a zengő hangok, a térélmény, de nem elhanyagolható a terek méretarányainak, a berendezési tárgyak formájának és a hangok utórezgési idejének figyelembe vétele sem.

Tökéletes alaprajz nem létezik, de vannak határozottan kedvezőtlenek, mint például a négyzet alakú helyiségek, ahol kis terek esetében a falak aránya okoz problémát. Állóhullámok, interferenciás pontok alakulhatnak ki, amelyek elsősorban a mély frekvenciákon zavaróak. Elektronikus hangosítással csak csekély mértékben lehet javítani a rossz akusztikával rendelkező helyiséget.

Hanghullámokon lovagolva

 

hanghullámok

A hanghullámok visszaverődnek a falakról, ezért a helyiség minden pontján különböző irányú és erejű hanghullámok áramlanak keresztül, így kétféle hangteret hoznak létre:a diffúz és a közvetlen hangteret. A közvetlen hangtér a hangforrás bekapcsolásakor alakul ki, majd a falakról, tárgyakról a hang visszaverődik; így keletkezik a vissszavert hangtér. A két hangtér együttesen eredményezi a távolság, irány és térérzetünket. Ha viszont a hang utórezgési ideje nagy, elfedi a később kisugárzott hangot, így rontva a zenét és a beszéd érthetőségét is. A hangelnyeléssel csökkenthetjük ezt a zengési időt, tulajdonképpen a hangenergia csökkentésével.

Na, akkor nyeljünk egy nagyot!

A hangelnyelő anyagokat az általuk elnyelt energia hatásfoka alapján sorolják be, nulla és egy érték között. A nulla besorolású anyagok (pl. márvány) gyakorlatilag minden energiát visszavernek, az egyessel jelölt elnyelési fok semmilyen energiát nem ver vissza.

Egy kis geometria…

Ha kocka vagy téglatest alakú a tér és nagy, üres, kemény felületek állnak rendelkezésre, akkor a kedvezőtlen akusztikai hatásokat olyan hangelnyelő eszközökkel kell ellensúlyozni, amelyek csökkentik a visszaverődő hangokat és szétterítik azokat.

Minden részlet számít!

zene2A mély hangok hullámhossza nagyobb, mint a magas hangoké. Csak sűrű szálas, nagy fajsúlyú akusztikai elnyelő anyaggal, vagy akusztikai hangolt membránnal lehet csillapítani. Az építőanyagok általában alacsony hangelnyelési kapacitással rendelkeznek. Ezért fontos, hogy amennyiben kifogástalan térhangzásra törekszünk, csak a legkiválóbb anyagokat és termékeket válasszuk! Akusztikai méréssel matematikai pontossággal kiszámolható a mélyhang abszorbációs képesség.

Gyerünk vadászni! Ejtsük csapdába a basszust!

 

decorativ acoustic panel.

decorativ acoustic panel.

A basszuscsapda, vagy mélyhang elnyelő membrán elengedhetetlen a tisztább hangzás eléréséhez. Alkalmazásával az ideális akusztika legfontosabb és egyben a legnagyobb kihívást jelentő feladatát valósíthatjuk meg: a mély hangok csillapítását. A mély hangok (150 Hz) esetében az utózengés ideje megnő, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a helyiségben nem a valós mennyiségű és minőségű mély hangokat halljuk, hanem a “szoba” hangját, és így a torz basszus tönkreteheti a hangélményt.

Az energia nem vész el, csak átalakul

A mélyhang elnyelő membrán olyan akusztikai panel, amely szűkebb frekvencia tartományon belül csökkenti a túlzó hanghullámokat. Tisztább, egyenletesebb hangzást biztosítanak. Az elnyelt hang nem tűnik el, csupán átalakul. Az akusztikus borítások általában nagyobb sűrűségű anyagokból készülnek, pl. összepréselt üvegszálakból. A hangból származó energia miatt a részecskék pulzálnak, az energiatöbbletet leadják, de már nem hang formájában. A levegőrészecskék nekidörgölőzik az anyagnak, ekkor súrlódás lép fel. A levegő kinetikus energiája hővé alakul.

“Lesarkítva”

Először a sarkokban, majd az oldalfalakon kell csillapítani az ott felhalmozódó mély hangokat. Amennyiben van rá lehetőségünk, a faltól minimum 10 cm távolságra helyezzük el a mélyhang elnyelő membránokat. A mennyezetet is vegyük figyelembe, hiszen ezen a nagy kiterjedésű, sík felületen az állóhullámok akadály nélkül terjedhetnek, így a mélyhang tartományokat kedvezőtlenül befolyásolhatják.

akuszikai elem
Nézz az ég felé!

A magas mennyezetek természetes akusztikája problémát okozhat, amelyet például álmennyezet és/vagy hangelnyelő membránok elhelyezésével tudunk megoldani.
A méret a lényeg?
Egy kisebb szoba sokkal zajosabb, mint egy tágas, nyitottabb terű szoba, mert gyorsabban visszaverődnek a hangok és felveszik a szoba frekvenciáját.

Jó bőr ez a műbőr membrán! De az a gyapot se kutya!

Egyedi technológiával készülő mély hangelnyelő membránjaink jelenleg a piacon a legmagasabb abszorbációs (hangelnyelő) együtthatóval büszkélkedhet. Bőr akusztikai membránjaink a prémium minőségű anyaghasználatnak és a magas szintű szakmai hozzáértésnek köszönhetően tökéletesen teljesítik mélyhang elnyelő feladatukat, miközben stúdiónk, otthonunk berendezésének dekoratív kiegészítőjeként is szolgálnak. A nagy sűrűségű akusztikai műbőr 600 Hertz fölött csak igen minimális mennyiségben nyeli el a magas hangokat, így sokkal hatékonyabb a mélyebb tartományokban. Műbőr membránjaink már 30 Hz-től rombolják a nem kívánatos mély hangokat, így részletesebb basszust fogunk hallani, a magas hangok pedig levegősebbek maradnak. Műbőr membránjaink hatékonyságát a merev faszerkezetbe ágyazott 90 kg/köbméter sűrűségű akusztikai gyapot segíti. Az akusztikai gyapot az egészségre teljes mértékben ártalmatlan. A puha, könnyű, lágy szerkezetű szivacsok, hungarocellek, akusztikai habok inkább a magasabb hangokat nyelik el, ezért azok a mély hangok, amelyeket eredetileg csillapítani szerettünk volna; még inkább felerősödnek. Az akusztikai gyapot rostos szerkezete a hibátlan hangelnyelés, hangszigetelés titka.

Van bőr a képünkön!

akusztikai membránMűbőr akusztikai membránjaink hétféle színben rendelhetők, tapintásuk, megjelenésük teljesen megegyezik a valódi bőrével. Raktáron fekete szín áll rendelkezésre. Tisztítása nagyon egyszerűen megoldható. Elegendő egy nedves ruhával áttörölni.

Lássunk világot-akusztikai érdekességek a világ leghíresebb zenei helyszíneiről
Sydney-i Operaház

A Sydney-i Operaházat építészeti stílusa igazán egyedivé teszi. A Koncertterem (Hall) akusztikájáról megoszlanak a vélemények. A kritizálók a túlságosan magas hangzást és a gigantikus méreteket okolják a kialakuló hangzavarért. Az Operaház felújítását 2019-2021 között tervezik, a terem jelentős átalakuláson eshet át. A színpad méretének csökkentése, az elavult akusztikus reflektorok cseréje, és a falak megváltoztatása is segíthet a tökéletesebb térhangzás kialakításában.

Mozart hagyatéka:Musikverein

Wolfgang Amadeus Mozart 1791-ben halt meg, de zenei munkássága, zseniális és csodálatos művei fennmaradtak az utókor számára. 1870-ben nyílt meg Bécsben a Musikverein, melyet a világ legjobb akusztikájú koncerttermeként tartanak számon. A Nagyterme (Sterling Csarnok) kiváló akusztikájának titka a csarnok kialakításában rejlik. Téglalap alakú, lapos, vagy enyhén ferde padló, magas színpad és zenekar. Számos hangvisszaverő felület is található itt. Ha az otthonunkban nincs lehetőség hangvisszaverőket elhelyezni, akkor a hangszórókat minimum egy méterrel távolabb tegyük a faltól, annak érdekében, hogy a falat borító anyagokon (pl.gipszkarton) ne szívódjanak fel a hangok.
színház akusztikaIllik megemlíteni a világ legjobb koncerttermeinek ranglistáján, második helyen álló bostoni Symphony Hall-t, illetve a bronzérmes Buenos Aires Színházat is.
A londoni Royal Albert Hall
Bár a zeneszerzők többsége általában nem kedveli a nagyméretű helyszíni akusztikát, de mivel a közönség így többet lát, ezért elfogadják. A Royal Albert Hall 150 éves fennállása óta számos színvonalas, világhírű előadásnak és koncertnek biztosított helyszínt.
Hazai büszkeségünk
A Müpa (Művészetek Palotája) épülete ad helyet a négy szintből álló Nemzeti Hangversenyteremnek, mely 1800 fő befogadására alkalmas. Az akusztikája világszínvonalú, méretei is impozánsak: 25 méter széles és 52 méter hosszú. Az akusztikát a világhírű amerikai akusztikai tervezéssel foglalkozó Artec cég és vezetője, Russel Johnson tervezte. Az akusztika fontos része a pódium és a nézőtér felett található, óriási hangvető ernyő, melynek mozgatható szárnyai emelhetők és süllyeszthetők. Ennek súlya 70 tonna, a szerkezet 5 mozgatható részből áll. A pódium és az oldalfalak mentén zengőkamrák rendszere húzódik, melyek nagyméretű ajtók mozgatásával módosítják az utórezgési időt, számítógépes vezérléssel.

Tudományos alapokon

Anatolij Vasziljev, a világhírű orosz rendező, egy akadémikus professzort kért fel Moszkvában található színházának akusztikai tervezésére. Ez a zseniális tudós többek között űrkutatással is foglalkozott. A zárt térben tapasztal pszichikai állapotot vizsgálva, megállapította, hogy a zárt tér okozta negatív hatásokon segíthet az akusztikai ingerek változatossága. Gyakori probléma a közösségi terek túlzsúfoltsága, ami zavaros hanghatást eredményez.
Akusztikai “mumusok”

CSÖRGŐVISSZHANG

Egy üres szobában, a párhuzamos falak között ide-oda verődik a hang, mely lassan elveszti energiáját. Ezek kialakulását úgy lehet elkerülni, hogy az egymással szembeni falakat különböző módon burkolod.

2.UTÓZENGÉS

Minél nagyobb egy helyiség, minél kevesebb benne a berendezési tárgy-annál zavaróbb az utózengés. A mélyhangelnyelő membránok segítséget jelenthetnek ebben az esetben.

3.ÁLLÓHULLÁMOK

A sarokban és a falak közelében alakulnak ki. Basszuscsapdák elhelyezésével ezt a problémát is kiküszöbölhetjük.

4.SAJÁTHANG

A szoba saját hangja függ a falak, valamint a padló és a mennyezet közötti távolságtól. Ez egy rezonancia, tulajdonképpen. Ha a szoba magassága, szélessége egyforma, akkor a sajáthang még inkább fokozódik.

EZ IGAZÁN AKUSZTIKUS!

Vitathatatlan az a tény, hogy az optimális akusztika elérésének érdekében több tényezőt is is figyelembe kell vennünk. A tér méretei, formája, a berendezési tárgyak, a falak borítása, a hőmérséklet-mind lényeges adatok! Ügyeljünk arra is, hogy valódi szakértőt bízzunk meg otthonunk, irodánk vagy stúdiónk akusztikai vizsgálatával, precíz mérésével! Prémium minőségű hangfalakat, hangelnyelő és hangszigetelő paneleket, akusztikus diffúzorokat, hangszigetelő függönyöket válasszunk az olcsóbb, silány minőségű termékek helyett!
Az esztétikusságot is figyelembe vettük, amikor termékeinket megterveztük. Így nemcsak a fülünket kényeztetjük, vizuális élményben is részünk lehet. Bármelyik szoba vagy stúdió ékességévé válhat akusztikai membránjaink bármelyik típusa.
A Perfect Acoustic nemcsak nevében hozza a “tökéletes hangzást”, termékei előállításánál is az a cél vezérli, hogy vásárlói maximálisan elégedettek legyenek, élvezhessék a hibátlan hangzást.

Kategória: Akusztikai blog