Kipróbáltuk az Anthem MRX 710 AV rádióerősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk az Anthem MRX 710 AV rádióerősítőt

Anthem MRX710 AV rádióerősítő

A kanadai cég terméke, az MRX 710 AV rádióerősítő tesztelésekor egy jól berendezett moziszobába érkeztünk meg.  Korábban már teszteltünk Anthem erősítőket ( Anthem MRX 1120 és Anthem AVM60), így nem volt számunkra ismeretlen a márka.

Külső megjelenés

Az MRX 710 AV rádióerősítő letisztult, egyszerű külsejű, fekete, alumínium előlapos készülék. Mivel távirányítóval is rendelkezik, ezért nem volt szükség az előlapra túl sok gombot elhelyezni, hiszen úgyis a távvezérlővel irányítunk mindent. Súlya 14 kg.  A bal felén található néhány navigáláshoz szükséges kezelőszerv, valamint egy nyitható fedél, ami egy fejhallgató aljzatot és egy extra HDMI bemenetet rejt.

MRX 710 előlap

Az előlap közepén nagy méretű, távolabbról is jól látható, kék LED kijelző foglal helyet. A kijelző alatt néhány gombot fedezhetünk fel, a kijelző fényerejének szabályozására, az üzemmód választáshoz, szint szabályozáshoz, a 2-es zóna beállításához, és a bemenetek választásához. Az erősítő 20 virtuális bemenetet támogat, a távirányítóval tudunk közöttük váltani. A jobb oldalon a nagy hangerő szabályozó gomb,és  két hálózati kapcsoló helyezkedik el. 8 HDMI 1.4a bemenettel szerelték fel az MRX 710-t, két HDMI 1.4a kimenet is található a hátsó panelen. A HDMI csatlakozások támogatják a 3D és ARC funkciókat, 4K jeleket is tudnak fogadni.

Anthem MRX hátoldal

A hátoldalon színkódos digitális aljzat van. Az Ethernet csatlakozással lehetővé vált az IP vezérlés, az ARC -Anthem Room Correction-rendszer is futtatható ezen keresztül, a frissítéseket USB csatlakozáson keresztül is elvégezhetjük. Az erősítő hátsó paneljére kerültek a 7.1 csatornás előerősítő kimenet, és a hátsó surround kimenetek, amelyeket a 2. zónában sztereó kimenetként, kettős erősítésnél pedig a front sugárzók meghajtására lehet használni. Sztereó analóg bemeneteket, IR (infravörös) be és kimenetet, 12 Voltos kimenetet, RS232 csatlakozást, és egy FM/AM rádió antenna csatlakozót is találunk.

MRX 710 távvezérlő

A távirányító könnyen áttekinthető, a gombok elrendezése is ideális, a háttérvilágítás hasznos, amikor sötétített szobában használjuk.

Megnéztük, mit tud ez a készülék!

A menürendszer nagyon jól áttekinthető, gyorsan és könnyedén állítható. A DTS Neo:X támogatást ne keressük ennél a modellnél, ahogy a felső, széles és magas frontsugárzó kimenetek is hiányoznak róla. FM/AM rádióvevővel rendelkezik, de Internet rádió funkcióval nem. Nem csatlakoztathatunk az erősítőhöz külső USB eszközök sem, de ezek nem olyan nagy hiányosságok. A rádióerősítők esetében a legfontosabb elvárások, hogy jól átlátható beállító rendszere legyen és kitűnő hangzású legyen. Az áramköre és a jelfeldolgozó rendszere kiváló.

Digitális jelfeldolgozó egységgel rendelkezik -DSP- ami lehetővé teszi, hogy az ARC, szobakorrekciós rendszer több szűrőt alkalmazzon és így gyorsabb és könnyebb a program beállítása.

Ne felejtsük el azonban azt, hogy a szobakorrekciós rendszerekkel csak tökéletes akusztikai körülmények között lehet javulást elérni! Az equalizer programok ugyanis a hangnyomást mérik és annak alapján végzi el a korrekciókat. Ha azonban az adott helyiségben  akusztikai hibák, visszhang problémák állnak fenn, azokat nem tudja korrigálni a szobakorrekciós rendszer, sőt éppen ellenkezőleg! Mivel az utózengési gondokat, vagy a visszaverődéseket is hangnyomás problémának kezeli- így a valódi hibák javítása helyett a hangnyomást csökkenti, aminek következtében a hangzás még rosszabb lesz.

A fejlettebb DCR programok ugyan már a fázis és az impulzus átvitelt is kalibrálják, ami a hangok tisztaságát és a dinamikát javítják, ezek önmagunkban még nem elegendőek. Ezért ajánlott a falak, a mennyezet, az ablak és a padlófelületek akusztikai panelekkel és szövetekkel történő kezelése, ugyanis, ha a szoba tökéletes akusztikával rendelkezik, az equalizer programokkal végezhető kisebb korrigálásokkal még tovább tökéletesíthetjük a hangzást. Az ARC rendszerhez mérőmikrofont is mellékelt a gyártó,  egy háromlábú mikrofon állvánnyal együtt, valamint egy ARC kalibráló rendszert tartalmazó CD-t, a mikrofon és az erősítő összekapcsolásához szükséges USB kábelt, a hálózati csatlakozáshoz alkalmas CAT5 kábelt is kapunk a rádióerősítőhöz.

Az Anthem Advanced Load Monitoring egy terhelésfigyelő áramkör

MRX belső

Az Anthem legújabb generációs rádióerősítőiben igen korszerű digitális jelfeldolgozó egységet (DSP) találunk, amely ellenőrzi a feszültség és áramértékeket a túlterhelés elkerülése érdekében. Az erősítőt dupla sebességű ventilátor hűti.

Hangpróba

Az Anthem erősítőjének tesztelését egy akusztikailag optimálisan kezelt szobában végezhettük. A falakon diffúzor előlapos panelek és hangelnyelő elemek biztosítják a megfelelő hangzást. A méréseink eredményeként a padlófelületek kezelését javasoltuk, hanggátló akusztikus szőnyegekkel, melyek a hagyományos szőnyegekhez képest 20-30 decibel hang elnyelésére is képesek.

Egy egészen friss mozifilmet néztünk meg, azért, hogy leteszteljük az erősítő hangzását. A 2020-as, Tenet című akció, sci-fi film izgalmas jelenetei bőven tartalmaznak hangeffekteket. Az Anthem egyszerűsége ellenére nagyon kellemes meglepetést okozott. Genelec márkájú hangfal párral társítottuk az erősítőt. Valósághű, teres hangzást, széles színpadképet, részletgazdagságot tapasztaltunk. A mélyek igencsak határozottak, feszesek és ütősek voltak. A párbeszédek érthetően és tisztán szóltak, talán a közepes tartományok néha kissé háttérbe szorultak, de a magas hangok szépek és élénkek voltak, éppen annyira, amennyire kell.

Összegzés

Az Anthem rádióerősítő annyit tud, amennyire szüksége van egy rádióerősítőnek. Lehet, hogy néhányan hiányosnak találják a funkciókat, nekik inkább más modelleket ajánlanánk, hiszen bőven kapni az MRX 710 AV-nál jóval több funkcióval rendelkező készüléket. De ha valaki nem szereti a túlzsúfoltságot, vagy feleslegesnek találja a végtelen számú funkciókat, és tiszta, intenzív hangzásra vágyik, akkor ez az erősítő a legideálisabb számára, egyszerű,  mégis nagyszerű!