Apple HomePod hangszóró teszt

Apple HomePod hangszóró

A vonzó kialakítású Apple HomePod intelligens hangszóró az Apple vállalat egyik legnagyobb újdonsága az utóbbi években. Az Apple Music szolgáltatás által történő zenehallgatásra, vagy az Apple Home alkalmazáson keresztül vezérelhető különböző berendezések irányítására szolgál.

Más Apple termékek, például az iPhone és a Mac eszközökkel együtt történő használatra tervezték, a HomePod együttműködik az Apple Music-val. A hangsugárzó két színben kapható: fehér és szürke színekben.

A HomePod fogadtatása eléggé vegyes volt. Egyrészt dicsérték a dizájnját és a hangminőséget a többi hangszóróhoz képest, de kritizálták amiatt, hogy hiányzik a harmadik fél támogatása és az ára is magas más intelligens hangszórókéhoz képest. Azt is megállapították, hogy a készülék alján található szilikon alap néha károsíthatja a fafelületeket.

Az Apple HomePod hangszóró legfőbb tulajdonságai:

A kiváló hangminőséget a nagy teljesítményű processzor biztosítja, kényelmes zenelejátszásra van lehetőség az Apple Music szolgáltatás segítségével, Siri, az okos asszisztens jóvoltából vezérelhetjük az okosháztartás más elemeit is. Rendelkezésre áll a WiFi 802.11ac támogatás MIMO funkcióval, a HomePod kompatibilis az Apple AirPlay 2 technológiával.

Hangminőség

Az Apple HomePod vezeték nélküli hangszóró egyszerű, de praktikus megjelenésű. De a legfontosabb egy hangszóró esetében a hangzás. A központi basszusmeghajtó hét darab magashang meghajtóval van kiegészítve, melyek logikusan kerültek elhelyezésre a kör alakú részen, így biztosítja a magas minőségű lejátszást. Ráadásul az Apple HomePod mindegyik meghajtója saját erősítővel rendelkezik.

A hangok tiszta hangzásáról a hat mikrofon gondoskodik, melyek megmérik a hangszóró, helyiségen belüli elhelyezkedését és eszerint állítják be a hangzást. Mindez a nagy teljesítményű Apple A8 processzornak köszönhető.

Az Apple HomePod vezeték nélküli hangszóró a Siri, az okos asszisztens segítségével kommunikál a környezettel. Nemcsak zene lejátszására alkalmas, az aktuális híreket, az időjárás jelentést is megosztja a felhasználókkal, valuta árfolyamot vált és számol. A HomeKit integrációnak köszönhetően vezérelhetőek az okos háztartási eszközök is.

A HomePod egyéb tulajdonságai

Home pod hangszóró

A 172 milliméter magas és 142 milliméter átmérőjű HomePod egyetlen vezetékkel rendelkezik, nincs rajta optikai bemenet, jack csatlakozó, ami megtalálható például a vetélytársaknál. Nem rendelkezik Bluetooth kapcsolattal sem, de rendelkezik Bluetooth 5.0-val, így csak Apple készülékről lehet zenét küldeni a hangszóróhoz. Hengeres kialakítású készülékházát szövet borítja. A tetején érintőpanel található, itt tudjuk állítani a hangerőt, illetve kikapcsolhatjuk vagy választhatunk zenét, valamint  Sirit is aktiválhatjuk.

A tetején található az A8-as processzor, mely  a “Hey Siri”-t működteti. Alatta a mély-közép sugárzó kapott helyet. 6 darab mikrofon, majd pedig 7 db magas, közép-magas hangszóró helyezkedik el az eszköz alsó felén.  A hangszóró a modern technológia jóvoltából, észleli a környezetét és meghatározza meg a térbeli elhelyezkedést, az A8 chip azt a szoftvert hajtja meg, ami a hangsugárzásért és a visszhang csillapításáért felel.

Az A8 chip a kibocsátott és visszaverődő hanghullámok alapján pillanatok alatt képes érzékelni a változásokat, és szinte azonnal reagál is rá az eszköz a hullámok változó erősségű generálásával, ezáltal a szoba bármelyik pontján kiváló hangminőséget nyújt.

A HomePodot bárhová elhelyezhetjük, automatikusan beméri a szobát és elvégzi a beállításokat, annak érdekében, hogy a lehető legjobb hangzást kapjuk. Ne várjunk széles színpadképet ettől a hangfaltól, de élénk és tiszta hangokra képes. A zene mindenhol egyenletesen betölti a teret, így a legtávolabbi pontokon is ugyanúgy halljuk a zenét. A Siri akkor is hall minket, ha messze vagyunk, vagy éppen hangosan hallgatjuk a zenét.

A HomePod beállításai

A HomePod iOS eszköz nélkül nem telepíthető, és nem állítható be. Ez azt jelenti, hogy szükséges hozzá egy iOS 11.2.5-tel vagy újabb szoftverrel rendelkező iPhone, vagy iPad , hogy a készülék csatlakozzon a helyi Wi-Fi hálózatra.

Siri

siri alkalmazás

A Siri asszisztens nem mondható túlzottan okosnak, még az iPhone-hoz képest is butább. Amíg csak irányítani szeretnénk a zenét, vagy a HomeKit eszközeinket, addig nincs probléma

HomeKit

A HomePod használatával vezérelhetjük a HomeKit eszközeinket, de ennek a funkciónak is megvannak a korlátai. Nincsenek például beállítható rutin műveletek, mint például az Amazonnál.

Hangzás

Ahhoz, hogy a hangszórók jól szóljanak, elengedhetetlen a szobák akusztikájának fejlesztése. A HomePod tesztelése egy kisebb szobában zajlott, ahol a hangzás még nem az igazi. A falakon néhány prémium akusztikai panel dupla fa membránt helyeztek el, de a tökéletes akusztikához szükség lesz még néhány diffúzorra. A diffúzorokat az elsődleges visszaverődési pontokra kell tenni, annak érdekében, hogy egyenletesen, minden irányba szétszórják a hangokat a térben. Ha csak a hangelnyelésre koncentrálunk, akkor túlcsillapíthatjuk a szobát, ami kellemetlen hangzást eredményez.

A többi hasonló árú és kategóriájú hangszóróval összehasonlítva, a HomePod hangzása messze felülmúlja a versenytársait. A szobát betöltő hangkép tekintetében is magasan veri a többi márka hasonló típusú termékeit. A magas tartományok nagyszerűek, a mély hangok intenzíven és szóltak, kellően erőteljesek voltak. Valósághű és tiszta produktumot nyújtott. A hangzás meglepően részletgazdag volt, minden hangszer jól elkülönült.

Sajnos azonban hátrányai is vannak a HomePodnak. Az egyik, a meglehetősen apró mérete, ami a hangzás szempontjából elég nagy hátrány. A jack , az optikai bemenet és Bluetooth kapcsolat nagyon  hiányzik, hiszen így nem lehet a tévéhez, vagy lemezjátszóhoz csatlakoztatni. Ez komoly hiányosság.

Sokkal nehezebbnek tűnik, mint amilyennek látszik, és ez azért van, mert sok hangszóróval rendelkezik. 1 mélysugárzóról és 7 db magassugárzóról van szó, mindegyiknek saját erősítője van, és hat mikrofonnal is felszerelték az eszközt.

Ahogy már korábban is említettük, az Apple HomePod fehér nyomot hagyhat maga alatt, ha drágább fafelületekre tesszük. Nem mindegy, hová helyezzük a hangszórót, mivel a vibráció a mélyebb basszusoknál gondot okozhat a szilikon alap és a fa között. Talán az a legjobb, ha a falhoz helyezzük, és így élvezhetjük a széles hangteret. Néha kicsit zajosnak tűnt a hangzás, de még mindig a legkiválóbb hangokat nyújtja a hasonló hangfalakhoz képest. Az Amazon Echo-t, vagy a Sonos One-t sokkal könnyebb intergálni és beállítani, viszont a hangzásuk elmarad az Apple HomePodétól.

Az Amazon Echo a hangminőség szempontjából nyilvánvalóan a leggyengébb a három közül, de azért nem hallgathatatlan. A Sonos One már jobb hangminőségre képes, de a hangtér kevésbé kiterjedt.

Az AirPlay 2-nek köszönhetően összekapcsolhatunk két HomePod-ot, hogy sztereó hangot kapjunk, vagy más márkák hangszóróit is hozzáadhatjuk. Az AirPlay 2-kompatibilis hangszórók például: a Sonos Playbase, a Sonos Beam, a korábban általunk is tesztelt Sonos One és a Sonos Play: 5 hangszóró, valamint a Bang & Olufsen, a Libratone és a Naim hangszórói.

Végszó

Az intelligens hangszórók közül kiemelkedik ez a hangszóró a hangminőség terén. Meglepő részletességben, erőteljes basszusokban és tiszta, élénk magas hangokban volt részünk. A szoba terét szépen betölti. Sajnos azonban az Apple lekorlátozta a felhasználási lehetőségeit, és kizárólag iOs eszközzel együtt működik. Sem tévével, sem zene lejátszóval nem lehet összecsatlakoztatni.A sztereó hangzás sem volt megfelelő, ezen a téren csalódást keltett a HomePod. Késést tapasztaltunk a 2 hangszóró hangja között, ezért újra le kellett állítani az eszközt és többször újra kellett indítani.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts