ARCAM AV40 házimozi processzor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

ARCAM AV40 házimozi processzor teszt

Mi is az Arcam AV40?

Az Arcam AV40 a brit audiogyártó legújabb csúcskategóriás AV processzora, amely 16 csatornás surround hangfeldolgozással büszkélkedhet a legújabb kodekek használatával, valamint Dirac Live 16 csatornás szobaoptimalizálással is rendelkezik. Az új processzor a belépő szintű AVR10, a középkategóriás AVR20 és az AVR30 AV vevőkből álló sorozat része. Ahogyan az elvárható egy többcsatornás termékcsaládtól, az AV40 képes dekódolni a Dolby Atmos, DTS: X, IMAX Enhanced és Auro-3D formátumokat, de jelenleg nincs lehetőség a DTS: X Pro formátum
feldolgozására. A Dirac Live 3.0 szobakorrekciós program legújabb verziója is rendelkezésre áll, beleértve az opcionális Bass Management kiegészítő támogatását. Más többcsatornás formátumok is támogatottak, mint például a Dolby TrueHD, a Dolby Digital Plus és a Dolby Digital; valamint DTS-HD Master Audio, DTS-ES 6.1 Discrete/Matrix, DTS 96/24, DTS 5.1 és DTS Virtual: X.
Az AV40 képes kezelni a 4K/60p 4: 4: 4 jeleket HDR-formátum támogatással, így a HDR10, a Hybrid Log-Gamma (HLG), a HDR10+ és a Dolby Vision is elérhető.

Hét darab HDMI 2.0b bemenet és három darab kimenet található a készülék hátulján. Az egyetlen csalódást a HDMI 2.1 bemenetek és funkciók hiánya okozta, bár az AV40 képes kezelni az eARC -t, így ez nem olyan nagy probléma, de egy új piacra
kerülő termék esetében a modern játékfunkciók hiánya a HDMI 2.1 -en sok felhasználót eltántoríthat a termék megvásárlásától.

Főbb termékjellemzők

Arcam AV40-processzor-tesztelés

• Dolby Atmos, Auro-3D, IMAX Enhanced & DTS:X 9.1.6 dekódolás
• 4K (UHD) HDMI2.0b HDCP2.2 támogatással
• 7 HDMI bemenet, 3 HDMI kimenet, eARC kompatibilitás
• Dirac Live® for Arcam szobaakusztika korrekció
• ESS 9026PRO audiofil DAC
• 16 csatornás professzionális XLR kimenetek
• 16 csatornás RCA kimenetek
• Illeszthető mellé a PA240, PA720 vagy PA410 végerősítők bármelyike
• Ethernet, Wi-Fi és RS232 valamint IP alapú vezérlés
• Google Cast / UPnP kompatibilitás zenei szolgáltatók eléréséhez
• Bluetooth
• Ingyenes MusicLife iOS és Android UPnP ill. vezérlő alkalmazás

Tervezés, csatlakozások

A külső megjelenés egyszerű és minimalista, a többi Arcam erősítőtől ebben nem igazán különbözik. Az előlapon két darab 3,5 mm -es jack fejhallgató és Aux bemenet és egy jó minőségű, szálcsiszolt ezüst hangerőgomb található. A nagy méretű, jól olvasható, színes kijelzőn található a többi menüválasztó és szabályzó gomb, illetve a bekapcsológomb is. A sötétszürke színű készülékházon a kezelőszervek, és a
gombok ezüst színűek, így jelentős különbség van mindegyik között.
Az erősítő teteje és oldalai tömör alumíniumból készülnek, szellőzőnyílások nélkül (az AVR -k felső oldalas szellőzőnyílásokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az erősítők hűtését), a kivitelezés minősége kiváló, drága és jó minőségű alkatrészeket használtak a gyártás során. A hátoldalon helyezkednek el a csatlakozások.
A hátsó panel logikusan elrendezett, 7 db HDMI 2.0b bemenet és 3 kimenet található a készülék tetején. Ráadásul két Wi-Fi és egy Bluetooth antennával, valamint LAN és USB porttal is rendelkezik. 6 db RCA audio bemenettel, lineout és Zone out, valamint négy koaxiális digitális audio bemenettel, két optikai digitális audio bemenettel és egy optikai digitális audio kimenettel is ellátták az erősítőt. Két zóna kimenetet, és RS-232 vezérlőportot is felfedeztünk a processzoron.

Az összes HDMI -bemenet és -kimenet HDMI 2.0b, nem pedig HDMI 2.1, ami egy kicsit furcsa egy új processzor esetében, amelyről úgy gondoljuk, hogy a következő 4-5 évben még mindig új készüléknek fog számítani. Az Arcam nem ígért frissítéseket a HDMI 2.1 -hez, tehát ha újabb játékkonzolokat szeretne valaki használni, akkor valószínűleg nem ez a processzor lesz a legjobb választás. Az eARC funkció ugyan segíthet a legtöbb előforduló probléma megoldásában, de nem oldja meg a játékosok problémáját.

A HDMI-portok támogatják a HDCP 2.2 és 4K 4: 4: 4 60p videókat, HDR10, HLG (Hybrid Log-Gamma), HDR10+ és Dolby Vision HDR formátumokkal.

A mellékelt nagy méretű, műanyag távirányító jól elhelyezett gombokkal és elegáns kialakítással rendelkezik, amely illeszkedik a processzor külsejéhez, ráadásul háttérvilágítással is felszerelték a dedikált mozitermekben való használatra. Azt megállapítottuk, hogy a távirányító használata nem mindig volt zökkenőmentes, mert előfordult, hogy a távirányító egyáltalán nem működött a processzor bekapcsolásakor vagy a beállításoknál.
Ha mobiltelefont vagy táblagépet szeretnénk használni az AV40 vezérléséhez, akkor használhatjuk az Arcam Control alkalmazást, amely hozzáférést biztosít a processzor és a zóna beállításaihoz, vagy választhatjuk akár a MusicLife alkalmazást is. Ismétlem, ezeknek az alkalmazásoknak a használata a legtöbb esetben zökkenőmentes volt, de néhány probléma merült fel időnként, amikor nem sikerült kommunikálni vagy megtalálni az AV -processzort a hálózaton. A vezérlést és a beállításokat laptopon
vagy számítógépen is elvégezhetjük, és természetesen a kijelzőn lévő menürendszert is használhatja a a processzor.

Arcam AV40  tesztelés

A tesztelést egy kisebb moziszobában végeztük, ahol a tulaj már megkezdte a szoba akusztikai kezelését az cégünk által végzett akusztikai mérést követően. A falakra és a mennyezetre mély hangelnyelő membrános panelek, és diffúzor előlapos panelek kerültek. Az egyenletesebb hangzás érdekében még szükség lesz néhány fakocka diffúzorra is, valamint akusztikus függönyökre az ablakok elé. Az Arcam AV40 telepítése könnyű, nem igényel túl nagy erőfeszítéseket. Társítottuk az AV40 -et az
Arcam PA720 hétcsatornás erősítővel. A Klipsch Forte III hangszórókkal és a Polk Audio PSW10 mélysugárzóval együtt próbáltuk ki az erősítőt.
A Dirac Live szoftver mikrofonnal és kábellel rendelkezik, de feltétlenül le kell tölteni az EQ szűrőfájlt a mikrofonhoz az Arcam -ból, és a Harman -szűrőket is le lehet tölteni.

Az Arcam teljesítménye mindig stabil és megfelelő volt. Az AV40 pontos és lenyűgöző előadást produkált az elektronikus, klasszikus zenekari zeneművektől kezdve a  klasszikus pop és rock zenéken keresztül. A Dirac által végzett pontos szűrésnek köszönhetően valóban optimális hangzást sikerült létrehozni. Ahhoz, hogy a hangzás tökéletes legyen, nem elég az equalizer szobakorrekciós programok. A helyiség akusztikai adottsága jelentős mértékben befolyásolják az audio és hifi eszközök hangzását.De az Arcam AV40 nem csak zenei téren teljesített jól. A filmek és tévéműsorok is nagyszerűen szóltak, a térhangzás,a dinamika és a részletesség is kiváló volt. Az AV40 nagy és kiterjedt hangzásképet képes létrehozni, amely betölti a szobát. Semmilyen torzulást nem tapasztaltunk Erőteljes, kiterjedt középtartományt és intenzív mélyeket hallottunk.Kétcsatornás és többcsatornás eszközként is egyaránt lenyűgöző, precíz, éles, részletes és árnyalt produktumot nyújtott, anélkül, hogy torzulást tapasztaltunk volna.

Következtetés

Az AV40 szimmetrikus XLR kimeneteket szolgáltat minden csatornához, ezzel elérhetővé téve a legmagasabb szintű analóg csatlakoztatást végerősítőkhöz.A hallgatói élmény optimalizálása teljes 16- csatornás Dirac kalibrációval lehetséges, lehetőség van telefonos vezérelhetőségre és AirPlay2 vagy Google Chromecast alkalmazásokat is támogatja. Részletgazdag, erőteljes,tiszta hangokra képes ez az
erősítő. Betölti a teret, zenei téren és filmnézés közben is remekül teljesített.
Ami nem tetszett annyira, az, hogy nincs HDMI 2.1 bemenet, és DTS: X Pro, a játékkonzolt használók szempontjából ez nem túl előnyös. A távirányító nem mindig működött megfelelően, viszont rendelkezik háttérvilágítással. De ezektől a nem túl komoly hiányosságoktól eltekintve, bárki számára ideális vétel lehet az Arcam erősítője.

Írta: Polgár Róbert