Arcam AVR 750 7.1 házimozi erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Arcam AVR 750 7.1 házimozi erősítő teszt

Egy házimoziszoba volt legutóbbi tesztünk helyszíne. A szoba térhangzása megfelelő volt, komoly hibát nem észleltünk. Amikor ott jártunk, a cégünk által forgalmazott, gyönyörű, fekete színű, Silent hanggátló szőnyeg került a helyiség padlójára, így igazán teljes lett az akusztikai kezelés. Az angol Arcam cég, AVR 750 típusú házimozi erősítőjét teszteltük le, az Dali Epicon 8 hangsugárzók közreműködésével.

Arcam 750 Megjelenés:

Arcam_AVR750_Az Arcam AVR 750 házimozi erősítőjének véleményünk szerint nem éppen a külseje az „erőssége”. Minimalista design, merev ház jellemzi a 16.7 kg tömegű audió eszközt, egyszerű, talán kissé „fapados” megjelenése egyértelművé teszi, hogy a gyártó cég leginkább a funkcionalitásra helyezte a hangsúlyt. Méretét tekintve kisebb és könnyebb a korábbi Arcam modelleknél. Méretes hűtőbordák és hőmérséklet vezérelt ventillátorok biztosítják a hűtést. Nagy, informatív kijelzővel rendelkezik, melyen hangerő és bemenet választó gombok, valamint analóg bemenet is található. Ez utóbbi egyben mikrofon csatlakozó is.

Mit tud az angol 750-es titkosügynök?

Az Arcam AVR 750 erősítő 7 db HDMI bemenettel, 2 db HDMI kimenettel rendelkezik, melyek ARC (Audio Return Channel) kompatibilisek. Természetesen 4 K konvertálásra is képes, és a 3D-s képességet sem felejtették ki a számos funkció közül. 3 db komponens, 4 db kompozit videó bemenetet, 1 db kompozit videó kimenetet, 6 db sztereó analóg bemenetet és kimenetet, RCA csatlakozókat, 4 db koaxális digitális, valamint 2 db optikai digitális bemenetet találunk az erősítőn. Továbbá USB port, LAN csatlakozó, IR hosszabbító, FM és DAB rádióantennák is felfedezhetők.

házimozi erösítő

A szobaakusztika kompenzálás lehetővé teszi a még precízebb beállítást. Sajnos azonban nem rendelkezik beépített Wifivel és Bluetooth csatlakozással. Cserébe viszont az Ethernetnek köszönhetően az otthoni hálózathoz tudunk kapcsolódni. Kifejezetten az Arcam számára fejlesztettek egy ingyenesen letölthető szoftvert, mellyel vezérelhető az erősítő. Ez az alkalmazás sokak bánatára csak iPadre tölthető le, iPhone vagy más Android készülékek esetében nem elérhető. A menü egyszerű és praktikus. A hangszórók megfelelő elhelyezésére ügyelni kell, habár az AVR 750 automatikus hangszóró beállítási lehetőségből adódóan lehetővé válik a kompenzálás, teszthangok és mikrofon használatával. A hangerőt Cirrus CS3318 chip szabályozza. Szinte az összes formátumot támogatja, köztük a térformátumokat, így például a Blue Ray, Dolby TrueHD, DTS -HD Master Audio, Dolby Digital Plus, Dolby Digital EX, Dolby Digital, Dolby Pro Logic llx..stb. Nem támogatja ezzel szemben a Dolby Atmos, Auro 3D vagy a DTS:X formátumokat.
„G” osztályú erősítő
arcam 750_Az „A” és az „AB” osztály előnyeit ötvözi, miközben kiküszöböli azok hátrányait. Az AVR 750 több tápegységgel rendelkezik, az első tápegysége „A” osztályúnak felel meg. Az „A” osztályú erősítőknek a legfőbb erénye a tiszta, torzításmentes, realista hangzás, de rendkívül nagy a fogyasztásuk (150-250 Watt), még akkor is, ha nyugalmi állapotban vannak. Ennek 80 %-a hőenergia formájában jelenik meg. A „B” és az „AB” osztály már jóval hatékonyabbak, kevesebbet fogyasztanak, de némi kereszttorzítás tapasztalható.
Távirányító
A vékony, könnyű, fekete műanyag távirányító kézre áll, könnyen kezelhető, a háttérvilágítás igen előnyös a sötét moziszobában.

Filmezzünk!

A számos, világhírű színészt és sztárt jegyző 2020-as Macskák című musical film, Blue Ray változatát elé ültünk le először. Bár a film nem nyerte el a tetszésünket, az erősítő és a Dali hangsugárzók remekül működtek együtt. Valósághű, térbeli, részletgazdag hangzást produkált az AVR 750. A zenei betéteknél sem csalódtunk, bár alacsony hangerőn kicsit erőtlenül „muzsikált.”
Ezt követően egy háborús filmdrámát, az 1917 című mozit játszottuk le. A robbanások, fegyverropogások körülvettek minket, életszerű hatásuk miatt meg-megrezzentünk a dörgő, robbanó hangoktól.
Sci-fi horror műfajjal folytattuk a mozizást. láthatatlan emberA láthatatlan ember címet viselő hátborzongató alkotást néztük meg, szintén Blue Ray minőségben. Az erősítő ebben az esetben is kiválóan teljesített, a párbeszédek, a rémisztő, feszültséget keltő hanghatások az elevenünkre tapintottak, borzongattak, a gyomruk bizony sokszor összeszorult a 3D-s hangzás eredményeként.

Katy Perry legfrissebb dalát, a Daisies című slágert töltöttük le, hogy zenehallgatás közben is kipróbálhassuk az Arcam erősítőjét. Rendben szóltak a hangok, szépen, természetesen. A zene, az ének tisztán elkülönültek egymástól.

Venni vagy nem venni? Ez itt a kérdés!

Összességében meggyőzően teljesítette az Arcam AVR 750 házimozi erősítő a tesztünk során. Akár filmnézésre, akár zenehallgatásra szeretnénk használni, elégedettek lehetünk vele. Az egyszerűség, a jó hangminőség és a kiváló dinamika jellemzi. Tiszta, térbeli, realisztikus hangzásra képes. Vannak azonban kevésbé pozitív tulajdonságai is. Meglehetősen magas az ára, ám ebben az árkategóriában azért kaphatunk jobb minőségű, teljesítményű és igényesebb megjelenésű erősítőt is. Alacsony hangerőn kicsit erőtlennek, gyengének bizonyult. Külseje talán túl egyszerűre sikeredett. Hátrányként kell továbbá megemlítenünk a Wifi és Bluetooth hiányát is, illetve azt, hogy a legújabb audió formátumokat nem támogatja. A letölthető szoftver csak iPad tulajdonosok számára használható, iPhone, illetve más Android eszközökre nem lehet letölteni sajnos.
5 pontból 4 pontot adnánk rá.