flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Arcam SA30 hálózati, integrált házimozi erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Arcam SA30 hálózati, integrált házimozi erősítő teszt

Az Arcam integrált erősítő 220 Watt kimeneti teljesítménnyel rendelkezik. 3 db RCA, 2 db optikai, 2 db koaxiális, MC és MM phone bemenetekkel, USB aljzattal és 3,5 mm- es fejhallgató jack csatlakozóval is felszerelték.

Arcam-G osztályú technológia

Ez az erősítő „G” osztályú, ami azt jelenti, hogy megkétszerezi a kimeneti fokozatot, azért, hogy elhárítsa a kimenet kapcsolásának keresztirányú torzításait. Gyakorlatilag a „G” osztály ötvözi az „A” osztály előnyeit. Az Arcam cég drágább, prémiumkategóriás készülékeinél alkalmazza a ”G” osztályú erősítést.

SA30 modell

Arcam SA30 erősítő előlap

HDMI bemenetekkel nem rendelkezik az erősítő, helyette azonban eARC, HDMI csatlakozási lehetőséget kínál, ami a tévével való összekapcsolódást egyszerűsíti le. Google Chromecast, Airplay2, UPNP, Roon endpoint, Spotify Connect, Tidal Connect, (ez utóbbi MQA a támogatású) és a Tuneln rádió funkciók is elérhetők az erősítőn. Természetesen Wi -Fi és Ethernet kapcsolatok is vannak a készüléken. Az UPNP streaming jóvoltából, a nagyfelbontású hálózati zene is elérhető az Arcam dedikált MusicLife alkalmazásán keresztül, vagy az UPNP vezérlő alkalmazással (mConnect Bubble UPNP) vagy az előfizetéses Roon appokkal. Az Arcam saját szoftverénél jobbnak bizonyultak ezek az alkalmazások. Az RS232 csatlakozás segítségével lehetővé válik az intelligens, otthoni automatizálási rendszerbe történő integráció.

A Dirac Live alkalmazás Windowson vagy Mac-en keresztül korrigálja a visszaverődési és akusztikai problémákat. Ehhez egy mikrofont mellékeltek, a szoftver beméri, kiszámítja, majd korrigálja a hibákat, ehhez az analóg jeleket digitális jelekké alakítja át. 7 db digitális szűrő áll rendelkezésre a finom beállítások elvégzésére (Minimum Phase Fast Roll off, Linear Phase Slow Roll off). Ezek közül az alapértelmezett Apodizing mód vált be nekünk a legjobban a próba során. Az Arcam Control applikációja iOs-on keresztül is vezérelhető.

Megjelenés

SA30 kábelek, távirányító

5 db, 4 mm- es hangszóró kábelt is mellékelnek az eszközhöz. Az Arcam erősítő külsejét modern, egyszerű, funkcionális design jellemzi. A szürke készülékházon egy kompakt méretű, fekete, fehér kijelző található, illetve kör alakú hangerőszabályzó és bekapcsoló gombokat is elhelyeztek az előlapon.

A viszonylag kisméretű LED képernyőn lehetnének olvashatóbbak a feliratok, és kicsit lassan jelennek meg a betűk. A képernyő alatt, a menü, a bemenetválasztó, a némítás és a balance gombok helyezkednek el. Sokak számára lehet, hogy kicsit unalmas és egysíkú az erősítő megjelenése, de azok számára, akik a letisztult és egyszerű, praktikus audio és hifi berendezéseket kedvelik, ideális választás lehet az Arcam SA30.

Méretét tekintve nem túl nagy, összesen 12 kg, tehát elég könnyen mozgatható és egyszerűen elhelyezhető. Az érintésérzékeny távirányító háttérvilágítással rendelkezik, és az erősítő megjelenéshez igazodva egyszerű és praktikus elrendezésű.

Kipróbáltuk

A tesztelést egy házimozi szobában végeztük el, Focal Chora 816 -os házimozi hangfalszettel párosítva az erősítőt. A moziszoba akusztikai adottságai a méréseink alapján ideálisak voltak. A falakra és a mennyezetre hangelnyelő paneleket, illetve diffúzoros paneleket helyeztek el, ezek gondoskodnak a megfelelő akusztikáról. A viszonylag nagy kiterjedésű ablakfelületek és a teraszajtó elé, vastag anyagú sötétítő, akusztikus függönyök kerültek, melyek nemcsak a helyiség kiváló hangzását garantálják, de a teljes sötétítést is meg lehet oldani a segítségükkel, ami egy moziszoba esetében alapvető szempont. A padlóra padlószőnyeget fektettek, ami szintén segít a nemkívánatos hangok tompításában.

SA30 erősítő teszt kép

Kezdésnek a 2017- ben mozikba került, Transformers- Az utolsó lovag című akciófilmet néztük meg. Az Arcam erősítő nagyon intenzív, határozott basszusokat produkált.  Meglepően széles színpadképet és ideális közép és magas tartományokat tapasztalatunk. A Mindörökké rock című musical- vígjátékkal folytattuk az erősítő tesztelését, ennél a filmnél már a zeneiségre is kíváncsiak voltunk. A kiváló minőségű hangszóró szett és az erősítő együttműködésével nagyon részletes, kiegyensúlyozott hangzást hallottunk.

A zenei tesztre Sting: Desert rose című slágerét választottuk. A sztereó hangzás hibátlan volt, a basszusok nagyobb hangerőn is tisztán és izmosan szólaltak meg. Tiszta, lágy hangzást, erőteljes, feszes basszusokat állított elő, egyáltalán nem tolakodó, kellemes magas hangokat és hangsúlyos középtartományt produkált az erősítő. A ritmika és a lendület azonban nekünk kevésnek tűnt, ebben még lenne mit fejlődni az erősítőnek.

Összefoglalva

A Dirac program, komplexebb és összetettebb a többi erősítőnél alkalmazott szoftverekkel összehasonlítva, viszont jobb, megbízhatóbb és pontosabb beállításokat lehet elvégezni vele. De nem tökéletes. Bizonyos frissítések egyelőre még hiányoznak, az üzembe helyezés után a készülék indítása egy kicsit sokáig tartott, és a Bluetooth kapcsolatot hiányoltuk, de ez nem feltétlenül nagy probléma.

Az alapszoftvert instabilnak találtuk időnként, ezért érdemesebb az UPNP streamingelés módokat választani inkább. A Dirac szobaakusztikai korrekciós szoftver, a többi hasonló szoftverrel ellentétben sokkal pontosabb és jobb beállításokat képes elvégezni, ugyanakkor még vannak hibái. Ez a program meglehetősen bonyolult, és összetett, de ha nem adjuk fel és elvégezzük a szükséges méréseket és beállításokat, akkor meglepően precíz eredményeket fogunk kapni. Nyilván a szobakorrekciós szoftverek önmagukban még nem fogják megoldani a helyiségek akusztikai problémáit, mint például a visszhang vagy a kedvezőtlen utózengési időt. Ezekre a hibákra, csak az akusztikai kezelés nyújthat valóban hatékony megoldást.

SA30 erősítő gomb

Az SA30 erősítő külsejében nem hoz semmilyen újítást, egyértelműen a funkcionalitás és a praktikum volt a tervezők célja, amikor ezt az erősítőt előállították. Az erősítő nem tartozik a legolcsóbb árkategóriába, ha azonban nem a külső a fontos, hanem a prémium hangzás, akkor érdemes ezt a készüléket választani a házimozi rendszerünkhöz, habár a hasonló tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkező más márkájú erősítők akár kedvezőbb áron is megvásárolhatjuk, sőt van több olyan vetélytársa is az Arcamnak, amelyek még több funkcióval rendelkeznek.

Írta: Polgár Róbert