Bang and Olufsen Beoplay E8 3.0 fülhallgató teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Bang and Olufsen Beoplay E8 3.0 fülhallgató teszt

A Bang and Olufsen céget 1925-ben alapította Dániában, két mérnök, Peter Bang és Svend Olufsen. A világhírűvé vált márka híres a gyönyörű dizájnról és a tökéletes hangzásról.

Beoplay E8 3.0

Bang & Olufsen Beoplay E8 3.0 fülhallgató

A Beoplay 3.generációs, vezeték nélküli fülhallgatója jó néhány változáson esett át, az elődjéhez képest. Gyakorlatilag minden fülmérethez remekül illik, több méretű szilikon és szivacs párnát mellékelnek hozzá, összesen kétszer négy párat, melyek nem csúszkálnak és nem esnek ki a fülből, stabilan helyezkednek el. A Beoplay E8 akár 35 óra üzemidőre vagy 7 óra folyamatos lejátszásra is képes.

Beoplay E8 3.0 doboz

A rendkívül elegáns, prémium minőségű bőrtok, amelyben a füleseket tárolhatjuk, mágnesesen záródik és többször is fel lehet vele tölteni a fülhallgatót. Amikor a tokot felnyitjuk, narancs színű LED fény jelzi a töltési folyamatot, ha pedig teljesen feltöltött állapotban, van akkor zöld színnel világít. A tok hátulján található még egy USB- C típusú bemenet is, ami már kevésbé korszerű. Qi vezeték nélküli töltésre is van lehetőség. Négy darab mikrofonnal szerelték fel az eszközt. Új basszus csatlakozókat is kapott, aminek köszönhetően a meghajtók sokkal szabadabban mozognak és így pontosabb és intenzívebb basszusokat tudnak produkálni.

beoplay E8 applikáció

Érdemes letölteni a Beoplay applikációját, és a ToneTouch funkció segítségével a hangszínt is szabályozhatjuk. Az alkalmazás letöltése és használata valóban rendkívül egyszerű.

Bluetooth 5.1 kapcsolattal rendelkezik, az akkumulátor fogyasztás egészen minimális. Az SBC, ACC és APTX kodekek garantálják a tiszta hangzást az iOs és Android eszközökön keresztül is.

Miért van jelentősége a Bluetooth rendszerű audio és hifi termékek esetében a kodekek típusának?

A kodekek audió adatokat tömörítenek különféle módokon. Az SBC kodek, azaz a Subband Coding,  igen nagy veszteséggel dolgozik és csak tovább roncsolja a hangzást. Az ACC kodek  sem veszteségmentes, ugyanakkor azért egy fokkal jobb mint az SBC.  A legnépszerűbb és a legjobb kodek az APTX, melynek a bit sebessége 352 kbps, sokkal kiterjedtebb sávszélességben végzi a feladatát, mint az SBC, így több adat mozgatására képes, jobb hangminőségben. Sokkal kevesebb bitet, kisebb fájlokat továbbít, és ezáltal is javul a hangzás. Gyakorlatilag, a gyártó szerint, CD minőséget nyújt.

Fekete és szürke színben érhető el egyelőre a Beoplay E8 3.0, mely IP54 minősítésű, ami azt jelenti, hogy a por és a fröccsenő víz ellen védve van, de vízbe merülni, vagy úszni azért nem lehet vele.

Beoplay E8 3.0 töltőpadGyorstöltésre is van lehetőség. Ez körülbelül másfél órát vesz igénybe. Lehet már hozzá vásárolni egy vezeték nélküli, töltésre használható padot is. Amint a tokból kivesszük a fülhallgatókat, azok automatikusan bekapcsolnak. Egyetlen érintéssel lehet vezérelni a fülhallgatókat, ám ennek azért vannak hátrányai is, mert néha előfordulhat, hogy egy véletlen érintés miatt olyan parancsokat osztunk, amiket igazából nem is akartunk. Ez sok alkalom után már eléggé bosszantóvá tud válni.

A Transparency módnak köszönhetően egy érintéssel lehalkítható a bal fülhallgató. A Beoplay E8 3. generációs fülhallgatója passzív zajszűrővel is rendelkezik. A környezeti hangokat átereszti, ha szükség van rá, egy érintéssel vagy alkalmazással lehet ezt irányítani. Az NFMI, azaz a Near Field Magnetic Induction kapcsolat sajnos néha instabilnak bizonyult, a bal füles néha elveszti a kapcsolatot, vagy egész egyszerűen nem kapcsolt be.

Beoplay E8 3.0 fülesek

A jobb és a bal füles között ingatag a kapcsolat. A hangzás tiszta és éles volt, de a basszusok jóval gyengébbnek bizonyultak, mint a korábban tesztelt Bose Soundsport Free fülhallgatónál.

Hasonlítsuk össze a Beoplay E8 2.0 és a legújabb E8 3.0 modellt!

Mindkét fejhallgató a fülbe helyezhető és vezeték nélküli, Jakob Wagner tervezte őket, újratölthető akkumulátorral és vezeték nélküli töltéssel rendelkeznek. A frekvencia mind a két típusnál megegyezik, 20 és 20000 Hz között van. A vezető érzékenység 107 decibel, az impedancia pedig 16 Ohm. Az E8 2.0 és 3.0-nál is adaptív hangfunkció szabályozza a kimenő hangerőt.

A bőr töltőtok és a csiszolt alumínium betétek magas minőségről árulkodnak. Mindkét fülhallgató esetében használható a Bang and Olufsen Signature Sound alkalmazás és a ToneTouch hangszín szabályozási funkció is. IP54 tanúsítvánnyal rendelkezik mindkét típus, ami a por és a fröccsenő víz ellen védi meg az eszközöket.

Nézzük akkor a különbségeket is!

A legújabb, harmadik generációs fülhallgató 17 százalékkal kisebb méretet, és 11 százalékkal kisebb súlyt kapott elődjéhez viszonyítva. Az akkumulátor élettartama ezzel szemben, 16 óráról 35 órára nőt,t a fülhallgató akkumulátorának élettartama pedig négyről hét órára növekedett. A korábbi Bluetooth 4.2 kapcsolat helyett a harmadik generációs fülhallgatónál mert Bluetooth 5.1  kapcsolatot alkalmaznak.

Négy mikrofont kapott a Beoplay E8 3.0, és továbbfejlesztett DSP-t is, a mikrofonok így minden irányban szólnak. A Microsoft Swift Pair jóvoltából rendkívül gyors a párosítás a Bluetooth eszközökkel, és lehetőség van még gyors párosításra akár a Google-vel is. Új basszus csatlakozást is kapott, melynek köszönhetően, mint ahogy már korábban említettük, pontosabb és intenzívebb basszusokat kapunk.

Újabb, fejlettebb APTX kodekkel rendelkezik az újabb modell. USB -C csatlakozást kapott, a harmadik generációs fülhallgatónál a passzív zajszűrést Gen zajszűrő biztosítja. Az újabb modellnél a töltőtok súlya nehezebb lett, 45 helyett 55 gramm. Az E8 3.0 modell egyelőre csak két színben, fekete és szürke színben érhető el, a 2.0 típus viszont sokkal több színváltozatban kapható.

Összefoglalva

Bang & ol. logója

A dán, prémium árkategóriájú és minőségű fejhallgatója az árához képest nem mindenben a legtökéletesebb, véleményünk szerint olcsóbban is találunk jobb teljesítményű,és stabilabb kapcsolatú fejhallgatókat, mint például a JBL vagy a Bose Soundsport Free. A 2.0 modellhez képest a hangzást sikerült azért némiképp feljavítani, és a kapcsolat is egy picivel jobb lett, de még mindig gyakran instabil és bizonytalan a jobb és a bal füles közötti kommunikáció. A Transparency mód, illetve az applikációval való irányítás viszont dicséretes, és nagyon hasznos, leegyszerűsíti a fülhallgató használatát. Kicsit csalódtunk a dán gyártmányú eszköz tesztelésekor, meglehetősen borsos ára és a márka jó hírneve ellenére jó néhány problémát tapasztaltunk.

Írta: Polgár Róbert