BenQ MH530 projektor tesztelés

A BenQ cég egy tajvani multinacionális vállalat, elektronikai, számítástechnikai és kommunikációs eszközöket gyárt. 1984-ben alapították a márkát, mely több, mint 100 országban jelen van. A BenQ MH530 egy kompakt méretű, egy chipes DLP projektor, amely színes, éles, részletes Full HD képeket képes vetíteni. A natív kontraszt és a fekete szint átlagosnak mondható. Elég nagy fényerővel rendelkezik ahhoz, hogy nappali vagy lámpafényben is jól használható legyen.

Design

BenQ Mh530 projektor kép

Ez a kicsi, egy chipes DLP projektor a grafikonok és kördiagramok esetén is a legjobban teljesít, és tökéletesen jó társ a Blu-ray lejátszók és játékkonzolok számára is. Ha valaki gyakran utazik, elég könnyen magával viheti bárhová, méretei 283 x 95 x 222 mm, súlya pedig 5 kg. Fényes fehér kivitelben elegáns, szép a megjelenése. Sajnos csak egy darab HDMI bemenettel rendelkezik, pedig minimum 2 darab HDMI bemenet lenne az elvárás.

MH530 hátsó panel

A hátsó panelen találhatók a hang be- és kimenetek, és egy mini USB-csatlakozó szoftverfrissítéshez és egy RS232 port is.

Az egyetlen HDMI bemenet, a Full HD felbontás és a BrilliantColor feldolgozás jóvoltából kiváló HD képekre képes, a Blu-ray lejátszóról vagy játékkonzolról. Beépített hangszóróval is rendelkezik, de elég gyenge a hangszóró teljesítménye, alkalmi használatra, például prezentációra alkalmas. Az MH530 3D-re is képes, bár nincs 3D szemüveg mellékelve hozzá.

Beállítások

MH530 menü

Az MH530 rendelkezik trapézkorrekcióval, de sajnos képtorzítást okoz. Az MH530 használata azonban nagyon egyszerű – mindössze annyit kell tenni, hogy megnyomjuk a távvezérlő gombjait, és a kép elkezd felfelé vagy lefelé mozogni. Ugyanez a helyzet a beépített hangszóró hangerejének bal és jobb gombjával.

A Cinema vagy az sRGB előre beállított beállításai megfelelőek bármilyen videó megtekintéséhez. Van néhány energiatakarékos mód, köztük a SmartEco, a BenQ BrilliantColor funkciója pedig növeli a színtelítettséget és a kontrasztot, minden színtorzítás nélkül.

Energiatakarékos módok

A BenQ SmartEco technológiája alacsony üzemeltetési költséget, páratlan fényerőt, kitűnő képminőséget és optimalizált lámpa élettartamot kínál. Ezzel a speciális funkcióval akár 70%-os energia-megtakarítás és alacsonyabb üzemeltetési költségek érhetők el, miközben ultra-élénk képminőséget élvezhetünk.

SmartEco üzemmód

A SmartEco üzemmóddal a projektor pontosan annyi lámpa teljesítmény használ, mint amennyi a legjobb kontraszt arány eléréséhez szükséges.

Lámpakímélő mód

A lámpakímélő üzemmódnak köszönhetően a lámpa teljesítménye a megjelenítendő tartalomnak megfelelően változik, így a módosított fényerő akár 50%-kal is megnövelheti a lámpa élettartamát, így akár a lámpa élettartama is megnő.

Eco Blank Mode

Az Eco Blank üzemmóddal elsötétíthető a vetítővászon, ha nincs használatban a projektor. Bekapcsolt állapotban ez a speciális funkció 70%-kal csökkenti a teljes energiafelhasználást, és csökkenti a lámpa fényerejét.

A projektor automatikusan Eco Blank üzemmódra vált, amennyiben a bekapcsolás után három perccel sem érzékel bemeneti jelforrást. Ezzel az átváltással elkerülhető az energiapazarlás, valamint megnövelhető a lámpa élettartama. A készenléti áramfelvétel kevesebb, mint 0,5W.

Blu-ray Full HD 3D támogatás

MH530 full HD kép

A BenQ MH530 legújabb DLP® technológiája támogatja a 3D megjelenítést, 3D szemüveg használatával 3D-s jelenetek is nézhetőek.

A Digital Light Processing (DLP) technológiát a digitális mozi rendszerek és az IMAX filmszínházak nagy része is használja. A DLP a projektoroknál is elterjedt technológia.

A DMD chip hihetetlen hosszú élettartamú mikro-méretű tükreivel és a DLP motor teljesen szigetelt készülékházával a BenQ DLP projektorok képminőség-romlás nélküli teljesítményre képesek. A szennyeződéseknek, illetve a magas hőmérsékletnek is ellenállnak a BenQ projektorok.

A zajszint 33/28 dB, a képarány 16:9, a lámpa teljesítménye 270 W, a lámpa élettartama 4 000 óra.

A BenQ MH530 teljesítménye

Az MH530 nappal is jól használható, a 3200 ANSI lumen fényerő hatalmas pluszt jelent, és nem okoz gondot a projektor beltéri használata egy világos, napfényes napon, persze ehhez a legmagasabb lámpa beállítást kell használni. Ennek hátránya, hogy ha alacsony a fény, csak átlagos kontraszt van.  A SmartEco-ra való váltás javít ebben, de a BrilliantColor funkció is segít. A képek sötét területei kissé szemcsésnek tűnhetnek – ez az egychipes DLP projektorok esetén gyakori probléma -, de a képek elég részletesek. A mozgásfelbontás lenyűgöző volt. A kiváló képteljesítmény ellenére van egy komoly hibája az MH530 projektornak, ez a „szivárványhatás”.

Az MH530 sokoldalú vetítő: a natív arány 16: 9, így tökéletes a filmekhez és a TV műsorokhoz is. 3200 ANSI lumen fényerő és a 10 000: 1 kontrasztarány mellett az MH530 jól teljesít filmnézéskor is, habár a színek és a kontraszt elmarad az elvárttól. Az MH530 rendelkezik 3D színkezelő beállításokkal, (színárnyalat, telítettség és erősítés), valamint néhány érdekes lámpamóddal, amelyek valóban segítenek – különösen a SmartEco mód, amely 70% -kal csökkenti az energiafogyasztást.

A lencseeltolás hiánya komoly hátrány, akárcsak a fókuszkerék furcsa kialakítása az objektív felett; valamilyen oknál fogva kék fény árad ki belőle, nem kívánt vizuális hatást keltve.

Az MH530 használata közben állandó 58 decibel ventilátorzajt mértünk, de a gyakorlatban a filmnézés közben alig vettük észre (bár ez nagyrészt a tisztességes, különálló hangrendszernek köszönhető). Házimozi rendszer kialakításakor fontos szempont a megfelelő hangrendszer kiépítése, és a megfelelő házimozi erősítő kiválasztása. Érdemes legalább 5.1-es hangrendszert kialakítani, ha valódi moziélményre vágyunk. A tökéletes hangfalak beszerzése azonban még nem garantálja az optimális akusztikát. Mindenképpen ajánlatos a falakra és a mennyezetre is hangelnyelő és diffúzoros paneleket elhelyezni, amelyek segítenek kontrollálni a basszus hangokat és a visszaverődéseket.

Véleményünk
mh530 üzleti projektor

Ez a projektor kicsi, kompakt és képes élvezetes képek készítésére mindenféle környezeti fényben, bár a kontraszt és a fekete szint közel sem tökéletes. Az állandó „szivárványhatás” miatt nem ez a projektor a kedvencünk. Ugyanakkor hordozhatósága, kedvező ára és a sokoldalú felhasználási lehetőségek miatt ideális választás azok számára, akik nemcsak filmnézésre, hanem előadásokra is szeretnék használni.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts