Bowers & Wilkins 705 S2 állványos hangfal teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Bowers & Wilkins 705 S2 állványos hangfal teszt

Egyre gyakrabban kérnek fel minket régi és új vásárlóink hifi berendezések tesztelésére. Új megrendelőnk, Marosi Gergő otthonában az akusztikai mérés és kezelés mellett, a Bowers & Wilkins 705 S2 állványos hangfal tesztelését is elvállaltuk. A helyiség, ahol a hangfal párt kipróbáltuk, a család 20 négyzetméteres, téglalap alakú minimalista stílusban berendezett nappalija. A szoba akusztikája még nem az igazi, mivel a ház asszonya egyelőre még határozott ellenállást tanúsít a nappali akusztikai elemekkel történő kezelésével szemben. De azért némi enyhülés tapasztalható részéről, mert a printelt, akusztikai panelek még a női ízlésnek is megfelelnek, így a Bosszúállók című mozifilm posztereivel díszített panelek helyet kaphattak a falakon. (Azt nem mertük megkérdezni, hogy a férj rábeszélése vagy Robert Downey Junior, az ellenállhatatlan Vasember vonzereje volt a meggyőző tényező. )

Bowers & Wilkins 705 S2

Nézzük meg hát, mit tud ez az angol mérnökcsapat által tervezett hangsugárzó!

A modern, szögletes doboz tetején védőrács mögé rejtett alumínium dóm, szénnel bevont magassugárzó található. A doboz felső részén lévő nyílásban, a megszokott arany színű kevlár helyét ezüstös Continuum vette át. A mélyközép hangszóró pereme vékony sávban csillog. A talpban csavarmenet biztosítja az állványra helyezést. A hátoldalán Flowport reflexnyílást, aranyozott csatlakozókat láthatunk, melyek a kétvezetékes kábelezést is lehetővé teszik. A magassugárzó modern, kúp alakú, a hangfal elkülönül a hangszóró házától. A hangfal doboza masszív, súlyos „egyéniség”.Tetszetős, modern és igényes megjelenésű audio eszköz, mely kategóriájában igen kedvező áron érhető el, ami cseppet sem jelenti azt, hogy gyengébb minőséget vagy teljesítményt képviselne! A Bowers & Wilkins 50 éve gyárt csúcskategóriás hifi eszközöket, a szakértelem és a mérnöki tudás ennek a terméknek az esetében is vitathatatlan.

Az elülső terelőlap és a felső lemez többrétegű fadarabból készült. Az oldalfalak nem teljesen párhuzamosak; az elülső rész szélesebb, mint a hátsó, ami az állóhullámok kialakulását gátolja. A széria korábbi termékeivel összehasonlítva, újításként Mundorf bypass kondenzátorokat és méretesebb hűtőbordákat alkalmaztak a 705 S2 hangfal esetében. A Continuum membránnak köszönhetően szabályozott felbomlást tapasztalhatunk, részletesebb, szebb hangzást eredményezve a középfrekvenciákon.

Néhány jellemző:

– 50Hz – 28kHz, ± 3dB frekvenciaválasz
– 45Hz-33kHz -6dB frekvenciatartomány
– impedancia 8 ohm, minimum 3,7 ohm;
-érzékenysége 88dB / 2,83 V /
-a harmónikus torzítás kevesebb, mint 1%

Hallgatóztunk…

A teszthallgatást laptopra letöltött zeneszámokkal kezdtük. A hangfal alá gránit alátétet helyeztünk, az optimálisabb hangzás érdekében.

hangfal alátétek

Először egy aktuális slágert, a Regard „Ride it” című számát indítottuk el. A döngő basszusok tisztán és határozottan szóltak, az ének szintén hibátlanul hangzott, nem tapasztaltunk zavart, talán egy csipetnyi utózengés érzékelhető volt, de ez nem a hangszóró hibája, inkább a még nem tökéletes szobaakusztika volt a ludas. Ezután az „István, a király” című rockopera dallamait tettük próbára. A Bowers &Wilkins ezúttal sem okozott csalódást. A magasabb tartományú énekhangok tűntek kissé túl élesnek, de ez elhanyagolható probléma, az is lehet, hogy csak a hozzánk hasonló „vájt fülű” kritikusok veszik észre. A hangszerek fantasztikusan szóltak, nem is tudtuk megállni, hogy a rockopera gitárosával szimmetrikusan léggitározásba kezdjünk. Valódi hangszerek, valódi térben – ez volt a benyomásunk. Részletgazdag, teresebb hangzást kaptunk a rockopera meghallgatása során.

Die Hard” 5Kíváncsiak voltunk arra is, hogy egy akciódús mozifilm lejátszásánál is megállja e a helyét ez a remek audio eszköz. A „Die Hard” 5. része volt a próbaalany. Elégedettek voltunk ezen a téren is, bár ami a mélyhangok intenzitását illeti, kicsit elmaradtak az elvárásainktól. A robbanásokkal, csattanásokkal dúsított akciófilm effektjei nem mindig szóltak úgy, ahogy a mozitermekben megszokhattuk. Egy izmosabb erősítő azonban ezt a gondot is orvosolta.

A korábbi kevlár helyébe lépett Continuum pontosabb, teresebb hangzást mutatott, de nagy hangerőn már kevésbé tudott igazán telt és dübörgő mélyeket produkálni. Pontos ének, kifinomult részletesség jellemzi ezt az eszközt, hifi vagy moziszobákba ideális választás azok számára, akik nem bánják, ha a hangerőt feljebb állítva elmaradnak az erőteljes, döngő basszusok, de kis méretéhez képest azért nincs ok panaszra.
A középtartomány tiszta és harmónikus, a hangzás kiemelkedő.

Összegzés:

Abszolút megéri az árát a Bowers &Wilkins 705 S2 állványos hangfal, kedvenc zenéinket, filmjeinket szépen és tisztán fogjuk hallani. Ám aki egy komolyabb és minden tekintetben tökéletes hangzású házimozi rendszert tervez, érdemes még jobb teljesítményű hangszórók közül válogatnia, de egy jó minőségű erősítővel ez a hangfal is megfelelhet az elvárásainknak. Az állványra helyezési lehetőség pedig nagyobb szabadságot nyújt az elhelyezés terén. Mérete miatt kisebb helyiségekbe is ideális, modern megjelenése révén esztétikus lakberendezési kiegészítő lehet, ami még a legkritikusabb hölgyek, feleségek tetszését is elnyerheti.

 

Írta: Polgár Róbert