Bowers & Wilkins PV1D mélynyomó tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

Bowers & Wilkins PV1D mélynyomó tesztelés

A Bowers & Wilkins, vagyis a B&W egy brit vállalat, amely hangszórókat gyárt. A B&W-t 1966-ban John Bowers alapította Worthingben (West Sussexben, Angliában).

Jellemzői

B&W_PV1D_mélynyomó

A Bowers & Wilkins PV1D a B & W többszörösen díjazott PV1 utódja, a digitális frissítést jelöli a „D”, amely lehetővé teszi a mélynyomó finomhangolását az EQ opciók segítségével.

PV1D-irányító panel

Az OLED-kijelzőn és a készülékház középre szerelt érintőképernyőn keresztül elérhető DSP egyszerre optimalizálja a PV1D általános teljesítményét. Ha a PV1D-t 2.1-es konfigurációban szeretnénk használni, akkor a mélynyomó előre kiválasztott EQ-módokat kínál, amelyek segítenek integrálni a hat különböző típusú hangszóró bármelyikével. A PV1D meghajtó egységeit (2 x 20 cm) és erősítését (400 W) is módosították, és az eredmény egy olyan modell lett, amely elődje teljes sebességét és dinamikáját megőrizte, valamint jelentős további basszus erővel és kiterjesztéssel rendelkezik.A DSP rendszer elősegíti az alsó tartomány kibővítését, a dinamikus basszus EQ az alacsony végfokú teljesítmény mértékét szabályozza, annak érdekében, hogy az erősítő és a meghajtó egységek is az optimális keretek között maradjanak.

P1D mélynyomó csatlakozások

A PV1D készüléket csatlakoztathatjuk egy Windows számítógéphez az RS-232 aljzat és a mellékelt kábel segítségével. Ez lehetővé teszi a B & W SubApp használatát – amely ingyenesen letölthető a vállalat oldaláról -, hogy azon keresztül végezhessük a mélysugárzó beállításait. A teljesítménye 400 Watt, a névleges fogyasztás 150 Watt, a méretei 342 mm x 270 mm x 358 mm, súlya pedig 18,7 kg.

Bowers & Wilkins PV1D hangzása

PV1D mélynyomó belső

A mélynyomót egy viszonylag nagyméretű nappaliban próbáltuk ki. A szoba akusztikája nem volt tökéletes, mert túl sok hangelnyelő elemet helyeztek el a falara és a sarkokba, így a szobában túl lettek csillapítva a mély hangok, ami miatt a filmek és zenék hangzása leromlott. A tulajdonosnak azt javasoltuk, hogy a hangelnyelő panelek mellé tegyen a falakra és a mennyezetre is akusztikus  diffúzorokat, hogy a hangzás kiegyensúlyozott legyen. Definitive Technology D15 hangszórópárral, és Marantz SR8012 házimozi erősítővel párosítottuk a B&W mély hangsugárzóját.

Zenehallgatással kezdtük a tesztelést, a Bastille Doom Days című számát hallgattuk meg.  A mélyláda lenyűgöző hangzást nyújtott, részletes, tiszta, és irányított basszusokat produkált. Filmnézés során is hasonlókat tapasztaltunk. A 2016-os, A hazafiak napja című izgalmas akció drámát néztük meg. A B & W mélynyomó precíz, ütős mélyeket sugárzott.

Az egyedülálló kialakítású PV1D két ellentétes meghajtót használ egy szupermerev házban, hogy gyors, tiszta, szilárd mély basszust biztosítson a zenéhez és a filmekhez. Megtartva az elődje kiegyensúlyozottságát, a PV1D egy vadonatúj dizájnt kapott és továbbfejlesztett DSP platform változatát használja. A digitális feldolgozás nagyobb irányítást és sokoldalúságot biztosít, lehetővé téve a PV1D zökkenőmentes integrálódását a házimozirendszerekhez.

A nagy intenzitású mélynyomóval megtapasztalhatja az akciófilmek minden erejét. A stabil, masszív burkolattal együtt a PV1D basszus meghajtóinak jóvoltából jobban eloszlik a basszus, stabilan és tartja. Az egyszerű, érintőképernyős panel lehetővé teszi a PV1D beállításainak elvégzését. De a fejlesztőket nemcsak az extravagáns megjelenés, hanem a technológia is érdekelte. A PV1D gömb formájának ötletét a különböző nyomástartó szerkezetek adták: egyszerűen ez volt az egyetlen forma, amely képes kezelni ezt az erőt. A mélysugárzók szendvics kúpjai nagy merevségükkel hozzájárulnak a tiszta, pontos hangzáshoz. A két 200 milliméteres meghajtót egy kompakt, 500 wattos digitális kapcsolóüzemű tápegység táplálja, amely a hőt a hűtő alumínium burkolatán keresztül bocsátja ki. Puha gumiláb biztosítja a stabilitást. A mélyhang-kiegyenlítés három szakaszban is állítható, ami befolyásolja a lehető legnagyobb hangnyomást.

Hangminőség

A lézertechnológia segítségével a B&W tervezői megállapították, hogy a gömbjük rezgése 20-40 decibellel alacsonyabb, mint a hagyományos mélynyomó házak esetében. És valóban: még nagyobb hangerőn is alig érezni a hangszóró ház rezgéseit.

Következtetés

PV1D-mélynyomó-fehér

A szintstabilitás ugyan korlátozott, de a B&W kicsi PV1D hangszórójának basszusa lenyűgöző. A gömb alakú mélynyomó nagyon tiszta, részletes és pontos hangokat közvetített. Nagyobb házimozikban azonban legalább párban érdemes használni. A basszusok irányítottak voltak. Méretéhez képest meglepő erőről tett tanúbizonyságot ez a különleges dízájnnal rendelkező hangsugárzó. Ha azonban igazi, mélyre ható, falat rengető basszusokra vágyunk, nagyobb méretű és teljesítményű mélynyomót válasszunk, mint például az SVS SB16 Ultra mélynyomót.

Írta: Polgár Róbert