Cambridge Audio Dacmagic 100 D/A konverter teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Cambridge Audio Dacmagic 100 D/A konverter teszt

A brit Cambridge Audio cég 1968 óta arra törekszik, hogy a hifi rajongók igényeinek megfelelő audio eszközöket fejlesszenek. Megbízható, jó minőségű, de egyszerű és megfizethető termékek előállítását tűzték ki célul. Legfontosabb „küldetésük” az, hogy a nagyszerű brit hangzást mindenkihez eljuttathassák. Azt, hogy ez a misszió mennyire sikeres, tesztelést követően mi is megtudjuk.

A brit elit

Cambridge Audio Dacmagic 100 D AElsősorban számítógépek, média és Blu-ray lejátszók, digitális források…stb. hangminőségét javítja a Cambridge konverter. A Dacmagic 100 Wolfson WM8742 24 bit DAC garantálja a prémium hifi hangminőséget. 24 bit/96 kHz-es USB audio , 1 db digitális Toslink és 2 db digitális koaxális, illetve Phono bemenettel és RCA analóg kimenettel is rendelkezik. A fém készülékház előlapja szálcsiszolt alumíniumból készült. A front panelen található a be és kikapcsoló, a forrásválasztó és a szűrőszabályozó gombok. Az eszköz támogatja a külön szoftvertelepítést nem igénylő operációs rendszereket ( Win/Mac/Linux), és képes a 16/24 bites, 44,1-192 kHz-es műsortámogatásra is.

dacmagic100-black 4Az áramot egy jókora külső adapter adja. A frekvenciaválasz 20 Hz-20 kHz, a Dacmagic súlya 0,5 kg. Az USB kapcsolat aszikron rendszerű. Függőlegesen felállítva is elhelyezhetjük, ehhez tartozékként egy gumiperemet is biztosított a gyártó.

Néhány funkciót „angolosan” elhagytak

Cambridge Audio Dacmagic 100 dacNincs fejhallgató erősítő, hiányzik a Bluetooth kapcsolat, a választható digitális szűrőkhöz sem ragaszkodtak a gyártás során. A készülék hátlapján nincs szimmetrikus analóg hangkimenet, a digitális bemenetek száma megfeleződött a Dacmagic 100 Plus modellel összehasonlítva. A funkciók számának csökkenését a jóval kedvezőbb árral kompenzálták.

Mire jók a DAC konverterek?

A DAC a digitális jeleket alakítják át analóg jelekké. A hagyományos erősítők nem képesek a digitális forrásokat kezelni. Ha digitális zenét szeretnénk hallgatni, nélkülözhetetlen a DAC áramkör. Az audio eszközökben a régebbi DAC-ok nem mindig alkalmasak arra, hogy az eredeti hanganyagokat megfelelően közvetítsék. A gyengébb minőségű DAC átalakítók miatt a hanganyag lejátszása zajos lesz. A helytelenül megtervezett áramkörök másik negatív következményével, a digitális időzítési problémákkal szembesülhetünk. Természetesen az sem mindegy, hogy a forrás milyen minőségű. Ha úgy érezzük/halljuk, hogy nem olyan hangzást kapunk, amit elvárunk, akkor érdemes különálló DAC konvertert beszerezni.

A zenei teszt

tell_vilmosRossini Tell Vilmos című négyfelvonásos operájának nyitányát hallgattuk meg. Tiszta, mozgalmas és természetes hangzást produkált a konverter, élénk, kiterjesztett magas hangokkal. Kicsit lehettek volna a hangok levegősebbek, teresebbek.
A heves vágtázást Gerschwin Porgy és Bess háromfelvonásos operájának Summertime című dala követte. Az énekhang csodálatosan, színtisztán szólt, de a hangszerek némiképp a háttérbe szorultak. A dinamika és a pontosság azonban lenyűgöző volt. Korábbi teszteléseink alkalmával tapasztaltunk már jobb , közelibb, életszerűbb hangzást más audio eszközök esetében, de azért a Cambridge konverter is megközelítette a tökéletességet.
A Gerard Presgurvic által írt, Rómeó és Júlia francia musical cd-je következett. Kitűnő sztereó hangzást hallhattunk. Igazán valós, eredeti hatást tapasztaltunk a két fiatal tragikus szerelmi történetének zenés változatában, összességében rendkívül komplex, talán túlzottan tömény hangzást hallottunk. A zenekart itt is elnyomta kissé az ének.

Pro és Kontra

A Cambridge Dacmagic 100 előnyei
-kedvező ár
-Wolfson WM8742 DAC
-operációs rendszerek támogatása
-lenyűgöző dinamika és pontosság

-színtiszta hangzás

Hátrányok:

-nincs Bluetooth

-nincs fejhallgató erősítő

-túlzottan komplex, sűrű hangzás

-kevésbé részletes, levegős hangzás

Valóban varázslatos a teljesítménye?

Meggyőzőnek találtuk a készülék teljesítményét. Ideális a média és Blu-ray lejátszók hangjának javítására, Pc, Mac eszközök optimális kiegészítője lehet. Ebben az árkategóriában kevés vetélytársa akad a DAC konverterek között.