flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Teszteltük a Canon LX-MU800Z lézerprojektort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Canon LX-MU800Z lézerprojektort!

A lézerprojektorok legfőbb előnye a minimális karbantartási igény és a költséghatékony lézer fényforrás.

LX-MU800Z

Canon LX-MU800Z Projector

A hagyományos kinézetű, fekete színű Canon projektor a legújabb lézertechnológiával előállított fényforrást használja, melynek az élettartama 20000 óra is lehet. Amennyiben a kivetítőt heti 15 órán keresztül használjuk, ez nagyjából 25 év élettartamot jelent.

A lézertechnológiával működő projektorok a kék lézer fénysugarat egy forgó, foszfor keréken keresztül sugározva sárga fényt hoz létre, mely vörös és zöld összetevőket tartalmaz. Ezután pedig a ez a fény visszaverődik a kivetítő Digital Live Processing képalkotó chipjéről, melyet a kivetítő a kimeneti lencséjén keresztül a juttat a képernyőre.

1920 x 1200-as felbontású képalkotásra képes a projektor, ami szuper éles, kiegyensúlyozott színpalettát és megvilágítást eredményez. A kontrasztarány a 10500: 1, és a lámpa fényereje 8000 lumen. Közepes méretű és nagyobb helyiségekbe érdemes telepíteni. Súlyát és méretét tekintve a nehezebb projektorok közé tartozik.

lx mu800-függőlegesen

Az LX-MU800Z rugalmasan állítható be, 110 vagy 220 voltos feszültséggel is működhet, és bármilyen szögben telepíthető, akár függőlegesen vagy vízszintesen is. Valamennyi távolságra szükség van a faltól ahhoz, hogy ne melegedjen túl a készülék. Négy állítható lábbal rendelkezik, és 6 ponton lehet a mennyezethez rögzíteni.

Rugalmas beállítás

A lézertechnológia miatt nincs szükség szűrőkre, vagy csereigényes lámpákra, ezért hosszú távon is problémamentes és olcsó a használata. Rendkívül pontos lencseváltási mechanizmussal rendelkezik, a képet pontosan oda helyezi, ahová akarja, anélkül, hogy irányítaná a kivetítőt. Ötven százalékkal mozgathatjuk a képet felfelé és lefelé, valamint tíz százalékkal jobbra és balra. A kivetítő képes korrigálni a függőleges 40 és vízszintes 60 fokos trapéztorzítást is, ez azt jelenti, hogy ha nem a megszokott standard elhelyezési szögben használja a kivetítőt, akkor is négyzet alakú, éles és tiszta képet fog kapni.

Cserélhető objektívek

lx_mu800z_objektív

A 8 darab cserélhető objektív jóvoltából szinte minden pozícióban használható a vetítő, a kis távolságú vetítéstől, az ultranagy látószögű zoomon át, az ultrahosszú zoomig. Az objektívek közötti váltás biztonságos és könnyű, mivel a projektor beépített szoftvere 8 előre beállított objektív memória beállítással rendelkezik, a biztonságos váltás érdekében pedig az objektív cseréje során a fényforrást lekapcsolja a készülék.

A projektor menürendszere logikus és jól átlátható, három vetítési módot kínál: Prezentáció, Normál, Videó, valamint az sRBG mód is használható és saját, egyéni beállításokat is létre lehet hozni. Hiányzik belőle a videóprocesszor vagy egy külön videókártya nyílás. A be és kikapcsoló gomb mellett a projektoron elhelyezkedik még egy kapcsológomb, a 110, illetve egy gomb a 220 voltos működéshez. A tápkábel elhelyezése is nagyon átgondolt.

lx-mu800z-projektor-kábelek, távirányító

Az optimális képminőség érdekében 10 tesztmintával rendelkezik a projektor, vannak gombok a menü előhívásához, a navigáláshoz, illetve bemeneti forrásválasztáshoz, és a képarány megváltoztatásához is. Lehet nagyítani, fókuszálni, el lehet tolni az objektívet a kezelőpanelről is, de mindezt meg lehet tenni a háttérvilágítású távirányítóval is.

lx_mu800z - csatlakozások

HDMI és DVI-D porttal is rendelkezik, de hiányzik róla a DisplayPort bemenet. Van rajta VGA a be és kimenet és koaxiális bemenetekkel és egy RS232 porttal is rendelkezik a frissítésekhez és a vezérléshez, valamint 3D szinkronizáció portok is találhatók rajta. A projektor hátránya, hogy nincs kábelfedél, ahova el lehetne rejteni a vezetékeket. HDBaseT videókapcsolattal rendelkezik, (az Etherneten keresztül történő tömörítetlen videóátvitelhez) ellenben nem kínál Wifi lehetőséget. AMX, Extron, és Crestron vezérléssel működik. Audiorendszer vagy hangszórók nélkül, önállóan is működtethető a projektor. 15 érintkezős D-Sub csatlakozót, 5 db BNC komponensbemenetet is találunk a készüléken.

Lézerprojektorok előnyei

Korábbi projektor teszteléseink alkalmával írtunk már cikket arról, hogy a lézerprojektorok és a hagyományos technológiával készült projektorok között mik a legfőbb különbségek.

A lézerprojektorok hosszabb élettartammal bírnak, minimális karbantartást igényelnek és költséghatékonyabb a használatuk, habár a projektorok vételára magasabb általában, mint a hagyományos optikával rendelkező projektorok ár. A lézerprojektoroknál a képminőség azonban nem érhet fel a hagyományos üveglencsével készült projektorok által produkált felbontással, tisztasággal. Így ez kompromisszum, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi számára a fontosabb, az hogy hosszú éveken keresztül, akár 25 évig használhassa a projektort meghibásodás és lencsecsere nélkül, vagy pedig bevállalja a meglehetősen magas költségű lencsecserét, viszont cserébe valódi, 3D moziélményt kap a hagyományos projektorok használata során.

Canon LX-MU800Z-a teszt

Nagyon hamar üzembe helyezhető a Canon LX- MU800Z projektor. A Prezentáció (Bemutató) módban kicsit zöldeskék színt és piszkos sárgát tapasztaltunk, miután Normál, illetve Videó módra váltottunk, a kimenő teljesítmény 6140 és 5125 lumenre csökkent, viszont a színegyensúly jelentős mértékben javult, ezt leginkább a bőrtónusoknál lehetett észrevenni. Egyértelműen a Videó mód bizonyult a legideálisabbnak, megfelelő mennyiségű melegséggel, élénk sárga és zöld színekkel. Kiváló fókuszt és fényerőt produkált, a ventilátor kicsit hangos volt. Közepes és nagyobb méretű szobákba javasoljuk ezt a vetítőt.

A projektor tesztelése során fantasztikus, kiegyensúlyozott, természetes és valósághű színeket kaptunk, bár a korábban tesztelt hagyományos üveglencsével rendelkező projektorhoz képest a képminőség picit gyengébb volt. A kontrasztarány, a natív fekete szintek is nagyszerűek voltak, a bőr tónusok is a valóságos színekhez közelítettek.

Véleményünk

Meglehetősen magas ára miatt nem mindenki engedheti meg magának ezt a projektort. Mi elégedettek voltunk vele, habár a hasonló, prémium kategóriájú projektorok közül mi valószínűleg inkább a hagyományos üveglencsével rendelkező JVC DLA RS3000 projektorát választanánk.

A házimozi rendszerek kiépítésekor az szoba akusztikájára is figyeljünk, mert bármilyen drága és kiváló audio és hifi berendezésekkel szereljük fel a moziszobánkat, megfelelő akusztika nélkül a hangzás nem lesz ideális. Kifejezetten akusztikai hibák javítására fejlesztett termékeket válasszunk a falak, a mennyezet, az ablak, vagy a padló felületek kezelésére!

Írta:

Polgár Róbert