A Dali Epicon 8 hangszórót teszteltük

Szerző: Robi Közzétéve:

A Dali Epicon 8 hangszórót teszteltük

Legutóbb egy zuglói társasház tetőtéri lakásába hívták cégünket a Dali Epicon 8 hangszóró pár tesztelésére. A 35 négyzetméteres nappali berendezése klasszikus eleganciát sugároz, a bútorok és a többi lakberendezési kiegészítő kifinomult ízlésről tanúskodnak. A lakás tulajdonosa egy kedves házaspár, Molnár Péter és felesége, akik igazi klasszikus zenerajongók. A szoba akusztikai adottságai még nem tökéletesek, de már megtették az első lépéseket a helyiség hangzásának optimalizálása érdekében. A padlót gyönyörű, bézs színű vastag és sűrű szövésű akusztikus szőnyeggel borították be, a falakra néhány, hangszereket ábrázoló printelt hangelnyelő panel került. Az akusztika további javításához még szükség lesz néhány diffúzor elemre, melyek pontos helyét akusztikai méréssel állapítottuk meg.

Dali Epicon 8 – a dán csúcskategóriás hangszóró

Dali Epicon 8A dán cég ( Dali-Danish Audiophile Loudspeaker Industries) eddigi legnagyobb méretű hangszórója a Dali Epicon 8. 126 cm magassága és kb. 50 kg-os súlya ellenére mégsem tűnik nagydarabnak, így nemcsak nagyobb szobákba ajánljuk, 25-30 négyzetméteres helyiségekbe is könnyedén beleilleszkedik, anélkül, hogy túlságosan nagy teret foglalna el.
Elegáns és finom megjelenés
A dán fejlesztők nem vették félvállról a hangfal dobozok kidolgozását. A gyönyörű, egyenletesen lakkozott, ívelt MDF paneleken látszik a gondos és szakértő kezek nyoma. Bármilyen stílusú belső tér esztétikus kiegészítője . A hangszóró kosarak szürke színűek, a hangszórók bordó színt kaptak, ami a Dali cég védjegyének tekinthető.

hangfal teszt A 33 mm vastagságú, kétrétegű előlap a hangfal ház rezgésének tompításáért felel. A bass reflex nyílásokhoz és csatlakozókhoz CNC marással készültek a mélyedések. A hangfal hátulján két bas-reflex nyílás található, a lehető legközelebb találhatók a mélysugárzókhoz. A reflex csövek végei kúp alakúak, a keresztváltó saját, zárt dobozban kapott helyet,ezáltal kiküszöbölhetők a hangfal házában keletkező nyomáskülönbségek.
Kettős magassugárzó, SMC
A hibrid magassugárzó egységet egy selyem dóm és egy ribbon hangszóró alkotja. A farost erősítésű membrán a mély és a közép tartományok optimális hangzását biztosítja. A 2 db 20 centis hangszóró 35 Hertzes alsó frekvenciahatára intenzív és pontos mélyeket, kiváló dinamikát garantál. DALI-EPICON-8-inside-2_bigAz SMC mágnes rendszer felel a hibátlan hangzásért. Ezt a mágneses rendszert a Dali cég alkalmazta először hangfal gyártás során.

Részletekbe merülve

-A frekvencia átvitel 30-30000 Hz
-Keresztváltó frekvencia: 550 /3100 / 15000 Hz
-Impedencia: 5 Ohm
-Érzékenység: 89 dB
-Ajánlott erősítő teljesítmény: 50-500 Watt
-10 rétegű lakkozás, kézzel csiszolt, 6 rétegű MDF lapok

Indul a mandula!

A Dali hangszóróit először komolyzenékkel teszteltük le. Mozart: Kis éj zene címet viselő szerenádját hallgattuk meg. A hangfalak a csodálatos zeneszerzőhöz méltó módon közvetítették a húros hangszerekkel előadott zeneművet. A hangzás annyira valós volt, mintha a zenekar közvetlen közelében hallgattuk volna ezt a klasszikust. Részletes, térbeli és tiszta hangélményben volt részünk.
unnamedCsajkovszkij: Hattyúk tavának zongora változatát hallgatva, elmerültünk a mámorító muzsika hullámaiban. A zongora billentyűi tisztán és élesen szóltak.
A komolyzene után kicsit könnyedebb stílusra nyergeltünk át, de ez esetben is a pop rock klasszikusabb, vagy akár retrónak is hívható számát vettük elő. Bon Jovi Livin’ in a Prayer című 1986-os slágere hallatán mindenki bulihangulatba került. A gitár úgy szólt, ahogy egy gitárnak kell! A teres, élettel teli ritmusok, az egész testünket átjáró zene meggyőzött arról, hogy a dán mérnökök értik a dolgukat! Még nagy hangerőn sem tapasztaltunk torzítást. Egy gyengébb és egy izmosabb erősítővel is kipróbáltuk a Dali Epicon 8-t. Kellemes meglepetésben volt részünk, mivel a csatornánként 12 Watt teljesítményű erősítővel is szinte hibátlanul szólt!
John Wick: 3A filmekről sem feledkeztünk meg. John Wick: 3.felvonás-Parabellum című akcióthrillere elé ültünk le. Az izgalmas történet sok-sok akció jelenettel gondoskodik arról, hogy a nézőknek egy percre se lankadjon az érdeklődése. A Dali hangszórói igazán élethűen közvetítették a jelenetek hangeffektjeit, a filmzenét és a párbeszédeket is. Elkülönül az emberi beszéd és a többi hang és zene, tisztán érthető minden szó. 2019-ből az 1939-es évbe utaztunk vissza, ebben az évben mutatták be az Elfújta a szél című romantikus, háborús moziját, Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével. A hangfalak realisztikusan sugározták a film hangjait, valódi időutazásban volt részünk, az amerikai polgárháború résztvevőinek érezhettük magunkat.

Megéri e az árát?

Bár nem mondható olcsó hangszórónak a Dali Epicon 8, teljesítményét tekintve felülmúl néhány jóval drágább hangfalat. Széles spektrumú hang, dinamika, erő, tiszta magas, határozott mély hangok jellemzik. Az 1983-ban alakult dán audio cég a tökéletességre koncentrál, fejlesztéseivel, forradalmi újításaival sikerült egy minden szempontból kiváló terméket létrehozniuk.