Kipróbáltuk a Dali Oberon 5 álló hangszórót!

Peter Lyngdorf 1983 -ban alapította a dán Audiophile Loudspeaker Industries céget. A DALI székhelye a dán Nøragerben található. Az Oberon széria kedvező árának, fejlett technológiájának köszönhetően hamar népszerűvé vált a felhasználók körében.

Dali Oberon 5

Specifikációk:

Frekvenciatartomány (± 3 dB): 39 – 26 000 Hz, az érzékenység (2,83V / 1m): 88 dB, a névleges impedancia: 6 Ohm, a maximális SPL: 108 dB, ajánlott erősítő teljesítmény: 30 – 150 W, keresztváltási frekvencia: 2 400 Hz, magas hangsugárzó: 1x 29 mm-es lágy dóm, mély/közép hangsugárzó: 2 x 5¼”, bass reflex hangolás frekvencia: 43 Hz.

oberon-5-színek

Az Oberon 5-ös kompakt méretű, álló hangszórók mindössze 83 cm magasak és alig több mint 16 cm szélesek, a súlyuk 10,8 kg. Ezek a méretek azt jelentik, hogy a legtöbb szobában jól fognak illeszkedni, anélkül, hogy vizuálisan túlzottan dominálnának, mint a nagyobb hangfalak. A hangszóró ház MDF lapokból készült, és négyféle megjelenés közül választhatunk: fekete kőris, fehér, sötét dió és világos tölgy. Ez a felépítés nagyon merev hangfaldobozt eredményezett, szilárd keresztirányú merevítéssel. Kivehető rács díszíti az előlapot, hátul pedig egyetlen pár kötőoszlop található. Szépen és gondosan tervezték és gyártották, de ezen az áron csak vinil felületet kapunk, nem valódi fát.

oberon 5 -belső-hangszórók

Az Oberon 5 modell rendelkezik egy pár 13 cm-es közép/mély hangszóróval és a szokásosnál nagyobb, 29 mm-es lágy dóm magassugárzóval. A Dali szerint ez hatékonyabb, és kevesebb mozgást igényel az adott hangnyomásszinthez – így csökkenti a hangtekercs torzulását. Ferrofluid hűtéssel rendelkezik, és ultra könnyű szövésű szövetből készült membránnal készült. A közép/mély hangszórókhoz a márkára jellemző farost/finomszemcsés papírpép -kúpot használják, amely állítólag nagy merevségű, alacsony rezonanciát biztosít. A tervező mérnökök továbbfejlesztették a meghajtót és a felfüggesztését, annak érdekében, hogy optimalizálják a részletességet, a tisztaságot és a dinamikát. A három meghajtóegység egyhuzalos kétirányú keresztezésen keresztül kapcsolódik össze, ami 88 dB/W/m érzékenységet és 6 ohmos névleges impedanciát eredményez.

Ami az elhelyezést illeti, az Oberon 5 hangfalakat inkább tegyük kicsit távolabb a hátsó faltól. A DALI azt javasolja, hogy a hangsugárzót 15 cm – 80 cm távolságra helyezzük el a faltól, és hagyjuk a hangszóró rácsot a helyén. A hangszóró faltól való távolsága meghatározza a hangzást, annál több basszust kapunk; egy nagyobb szobában 50 cm körül hangzott a legjobban, a kisebbikben pedig 30 cm volt az ideális távolság. A hangfalakhoz tüskék és gumi ütközők is tartoznak, amelyek segítenek leválasztani a hangszórókat a padlótól, a vibráció minimalizálása érdekében.

Az Oberon 5 klasszikus mélyhang-reflex kialakítású, hátrafelé nyíló porttal rendelkezik. Állítólagos érzékenysége 88 dB, 39 Hz és 26 kHz között. A gyártó szerint a keresztezési pont 2,4 kHz, a basszusport pedig 43 Hz -re van hangolva. Megfelelő érzékenységgel és 6 ohmos névleges impedanciával a legtöbb erősítő számára nem lehet nehéz meghajtani az Oberon 5 hangszórót, a gyártó 30W és 150W közötti teljesítményt javasol.

Az Oberon előállításakor, a vállalat szabadalmaztatott SMC mágneses technológiáját alkalmazzák; ezt korábban csak drágább hangfalaknál használták. A fejlett lágy mágneses technológia használata állítólag kiküszöböli a torzulásokat. A közép/mély hangszóró négyrétegű hangtekerccsel rendelkezik, amely alumínium magból és vékonyfalú külső rézcsőből áll, így könnyű és erős.

Hang

DALI-Oberon-5-tesztelés

Egy ideális akusztikájú, kisebb méretű nappaliban próbáltuk ki az Oberon 5-öt, Marantz SR6015 AV-erősítővel együtt használtuk a hangfal párt. A korábbi szobaakusztikai kezelés jóvoltából nem találtunk kifogásolnivalót a térhangzásban. A sarkokba sarok basszuscsapdákat helyeztek el, a falakra printelt akusztikus panelek és Art diffúzorok kerültek, ezáltal kiegyensúlyozott, harmónikus akusztikát sikerült létrehozni.

Először zenei téren teszteltük a hangszórókat. Csajkovszkij, 5.e-moll szimfóniájának hallgatása közben úgy éreztük, mintha közvetlenül előttünk játszaná a zenekar ezt a csodálatos zeneművet. Ezek a hangsugárzók érzékenyek, zeneiségük is lenyűgöző, kellemes a hangzásuk. Az Oberonok dinamikus finomsággal, ritmikai pontossággal és tisztasággal közvetítették a hangokat. Kiterjesztett, határozott és telt hangokat kaptunk.

A Goodboys Cha Cha Cha című friss slágerével folytattuk a zenei tesztet, majd ezt követően film nézés következett. A 2019-es A kedvenc című filmet néztük meg. Részletgazdag előadásban volt részünk, zenehallgatás alkalmával a hangszerek és a vokál is jól elkülönültek egymástól, a filmek nézése során pedig a párbeszédek jól érthetőek voltak.

A merész, de mégis kiegyensúlyozott magas hangminőség tökéletes összhangban van a hangszóró középtartományú teljesítményével.

A Dali Oberon 5 jól boldogul az alacsony színtű váltásokkal is, a basszusok kellő erővel szólalnak meg, a finom dinamika pedig kellemes hangzást eredményez. Megfelelő hangerőre képes kompakt mérete ellenére. A basszusok néha kicsit túl dominánsak voltak, az egyébként élénk, határozott magas hangokat kissé elnyomták.

Összegzés

A dán álló hangszóró kis méretű, de ennek ellenére nagy hangzással rendelkezik. Karcsú és vonzó megjelenésű, a gondos tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően bármilyen méretű és stílusú helyiségben könnyen beilleszkedik, nem válik túl tolakodóvá, nem uralja a teret. Hangzás tekintetében tágas színpadkép, dinamika és testesség jellemzi. A hangszóró bármilyen típusú zenét kiválóan és hűen közvetít, órákig fülfáradtság nélkül hallgathatjuk. A basszusokat időnként túl dominánsnak éreztük, a magashangok élénkek voltak, a középtartományok is ideálisnak hallatszottak. Lehetett volna valamivel levegősebb, könnyedebb a hangzás, de ez ízléstől függ. Kedvező ára lehetővé teszi, hogy még több felhasználó megvásárolhassa ezt a remek hangsugárzót.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts