Dali Spektor 2 állványos hangfal teszt

A Dali állványos hangfal kedvező ára, kellemes, letisztult megjelenése jóvoltából kiválóan alkalmas belépő színtű hangszórónak, de akár házimozi rendszerhez is használható. Elsősorban kisebb szobákba ajánljuk kompakt mérete miatt, hiszen mindössze 29 cm magas és 4,2 kg. Dió, fehér vagy fekete színben kapható, így könnyen illeszkedik a különböző belső terekhez. Korábban már volt alkalmunk Dali hangszórókat tesztelni, és eddig csak pozitív élményünk volt ezzel a márkával kapcsolatban.

A Dali Spektor 2 főbb jellemzői

Dali Spektor 2 hangfal-teszt

A dán DALI hangszóró cég Spektor sorozatának egyik tagja, a Spektor 6 álló hangszóró elnyerte az Európai Audiovizuális Szövetség 2017. évi EISA díját, a Spektor 2 pedig elnyerte a brit What Hi-Fi éves díját. Az egyik legjobb hangszóró ebben az árkategóriában.

A Spektor széria tagjai szinte bármilyen erősítővel összepárosíthatók, és mégis nagyszerű hangzást produkálnak. Megjelenését tekintve egyszerű, letisztult. Az előlapon fényes karikák dobják fel a dizájnt, az előlap védőselyme nem mágneses, csavarokkal van felrögzítve, és nemcsak állványra, vagy polcokra helyezhető a hangszóró, hanem a falra is tehetjük ezt a hangfalat. A speciális beállítású hangszórónak köszönhetően nem kell korrigálni a keresztváltó frekvenciát.

spektor 2-közeli

A márkára jellemző vörös színű farost membrán és az erős mágnes meghajtás előnyei a hangzás minőségében nyilvánulnak meg, így a jelveszteség szinte nulla lesz. A lágy dóm magassugárzó nagyon könnyű, a körülötte található tölcsér formájú hullámvezető inkább design elemként funkcionál. Sztereó, vagy háttérhangszóróként is alkalmazható a Spektor 2. A magassugárzó a 2,6 kHz-től 26 kHz-ig terjedő frekvenciatartományt közvetíti, a középsugárzó pedig a 2,6 kHz és 54 Hz közötti frekvenciatartományról gondoskodik.

spektor 2-csatlakozások

A Spektor 2 frekvenciaválasza 54 Hz és 26 kHz között van. A hátsó panelen található basszus reflex nyílás még tovább tökéletesíti a hangzást, de legalább 50 cm távolságra kell elhelyezni a faltól. A hangszóró bemenetek Y, és banán csatlakozókkal is használhatók.

A középső hangsugárzó nem nagy, exkluzív farost membránjával tiszta és intenzív, alacsony frekvenciájú dinamikát biztosít.

A Dali Spektor 2 hangfal előállítása során selyem membránt használtak a magassugárzóhoz. Általánosságban elmondható, hogy ha a membrán merevebb és könnyebb, addig a visszajátszható frekvencia magasabb lesz. A mélysugárzó membrán optimális minőségét és a rezonancia minimalizálását papír kúp és bizonyos mennyiségű rost kombinációja biztosítja. A hangszórók fülmagasságban sugározzák a hangokat, annak érdekében, hogy a lehető legjobb hallgatói pozíciót hozzák létre.

A Spektor 2 kétcsatornás hangszórórendszerként használható, és akár többcsatornás házimozirendszer kialakításához is használható.

Specifikációk

A frekvenciatartomány 54 – 26 000 Hz, az érzékenysége 84,5 dB, a névleges impedancia 6 ohm, a maximális hangnyomás (SPL): 105 dB, a javasolt erősítő teljesítmény 25 – 100 W,a keresztezési frekvencia 2600 Hz.

Hangteljesítmény

A zenei teljesítmény szempontjából a Spektor 2 kiváló produkciót nyújtott. A Spektor 2 érzékenysége kissé alacsonyabb, mint vártuk, (84,5dB) de meglepően jó. A tesztelés során egy kisebb szobában próbáltuk ki a Spektor 2-t, Marantz SR6015 erősítővel társítottuk össze a kis hangszórókat.

A szoba akusztikája még nem volt igazán ideális, az akusztikai mérésünk alapján a falakra és a mennyezetre is kellenek még hangelnyelő és diffúzoros akusztikai panelek, a kemény járólappal burkolt padlóra pedig vastag, sűrű szövésű zajelnyelő szőnyeg elhelyezését javasoltuk.

A Dali Spektor 2 nagyon jó hang diffúzióval rendelkezik, a hangzás részletes volt, és jól betöltötte a teret, bár a levegősséget kicsit hiányoltuk. Dinamikus és energikus hangzást tapasztaltunk. Minden frekvenciatartományban kiegyensúlyozottan teljesített. Korábbi tesztjeink alkalmával sokszor tapasztaltuk a hasonló kategóriájú hangfalak esetében, hogy vagy az alacsony, vagy a magas, vagy a középfrekvenciákat hangsúlyozzák, ezért a Spektor 2 teljesítménye igazán meggyőző volt. Filmnézés és zenehallgatás közben is részletgazdag és egyenletes hangokat kaptunk, a térhangzás is rendben volt, bár a drágább hangszórók hangminőségéhez azért nem ért fel, de ezen az áron nem is várhattunk volna többet. Néha a basszusok kicsit gyengébbek voltak a kelleténél, de általánosságban a mélyek is optimálisak voltak.

Összefoglalva

Ez a basszus reflex típusú, állványos hangfal kiegyensúlyozott, stabil teljesítményével, kitűnő zeneiségével, finom hangzásával és megfizethető árával kiemelkedik a hasonló hangszórók közül. Az egyik legfőbb előnye az, hogy bármilyen gyártmányú és minőségű erősítővel használva megőrzi a tiszta, dinamikus hangzást. Ajánljuk azoknak, akik elérhető áron keresnek olyan hangszórókat, amelyek megfelelő hangzásra képesek, vagy akiknek kicsi helyiség áll rendelkezésükre, ez egy ideális belépő szintű hangfal, mely kompakt mérete jóvoltából könnyen elhelyezhető kisebb szobákban is. Nagyon jó a Spektor 2 diffúziós képessége, ami szintén plusz pontot jelent. Nagyobb szobákban viszont már nehezebben boldogulna ez a kétutas hangsugárzó, így nagy helyiségekbe inkább nagyobb méretű és teljesítményű hangfalakat érdemes választani.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts