Teszteltük a Definitive Technology D15 hangszórót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Definitive Technology D15 hangszórót!

A Definitive Technology még 2017 végén dobta piacra „Demand” sorozatú hangszóróit, három különböző könyvespolcos hangszóróval. Két és fél évvel később végül kibővítették a keresleti sorozatukat két padlón álló és egy középső hangsugárzóval a D15, D17 és D5C hangszórókkal. A két padlón álló hangszóró közötti különbség az, hogy a D17 valamivel nagyobb meghajtókat használ, amelyeknek egy kicsit nagyobb mélyhang-kiterjesztést és kissé dinamikusabb tartományt kellene adniuk.

Két fő különbség van a BP-9000 és a Demand termékcsaládok között. Az egyik különbség az, hogy a BP-9000 sorozat bipoláris kialakítást alkalmaz, ahol a hang a hangszóró hátsó részéből jön. Ez olyan hangot eredményez, ami visszaverődésekkel jár. További különbség, hogy a BP-9000 sorozat beépített mélynyomókat használ. Ez csökkenti a terhelést a külső erősítőről. Az erőteljes és megfizethető mélynyomók ​​elterjedésével és rugalmasságával a beépített mélynyomók ​ inkább azok számára készülnek, akik nem akarnak különálló hangsugárzóknak helyet biztosítani.

Ehhez képest a Demand sorozat sokkal hagyományosabb hangszóró kialakítású. Akusztikailag kiszámíthatóbb hangsugárzók, finomabb képalkotással és szélesebb elülső hangtérrel. Tehát bár a Definitive Technology két különböző szériával rendelkezik, amelyek hasonló árkategóriát foglalnak el, mégis elég különbözőek.

Koncentráljunk magára a Demand D15-re. Biztosan nem olcsók, de nem is extrán drágák. Egyszerűbb hangszóró kialakítással rendelkezik, mint a Definitive Technology többi padlón álló hangszórója, ám ez az egyszerűség nem megy a magasabb minőség rovására.

D15 design

Definitive Technology D15 fehér álló hangszórók

A D15 hangszórók aljára fém lábakat kell rögzíteni, de ez a művelet kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe. A D15 feltűnően modern dizájnnal rendelkezik. A szekrény dobozszerűségét a sarok lekerekítése egyáltalán nem enyhíti, sőt, a derékszögek megmaradtak. A teljesen alumínium elülső terelőlemez nagyon vonzó és csúcskategóriás elem.

Azok számára, akik szolíd megjelenésre vágynak, a rács elülső terelőlemezt világos-ezüst anyaggal rejthetik el, és így sokkal minimalista megjelenésű lesz a hangszóró. A rács mágnesesen van rögzítve, ezért nincsenek csavarok, amik az első terelőlemez megjelenését elcsúfítaná. A fényes fehér fényezéssel (fényes fekete felülettel is kapható) a rács a D15 esetében annyira minimalista, hogy szinte absztrakt művészeti alkotásnak tűnik. Általában a rácsok miatt a hangszórók unalmasnak tűnnek, de ez itt nem így van.

D15 fekete hangszórók

A hangszóró mindkét oldalán passzív radiátorok vannak, amelyek fényes fehér kúppal rendelkeznek. A magassugárzó részben eltakart alumínium kupola egy nagy fekete előlapon. Hasonlít egy oldalra néző szemhez. A középkategóriás meghajtó rendelkezik egy nagy fázisú csatlakozóval, amelyet a Definitive Technology használt a korábbi modelleknél. A basszus meghajtóknak elegáns megjelenést kölcsönöz a szénszálas kúp. A Gloss White kivitel minden élénk színű dekorációhoz illenek. Összességében a Demand D15 hangszórók nagyon szépek.

Egyéb tudnivalók a Definitive Technology D15-ről

A Definitive Technology Demand D15 hangszórók háromirányú, padlón álló kialakítású hangszórók, amelyek passzív radiátorokat használnak az alacsony frekvenciák növelésére. A frekvenciaválasz: 39 Hz-24 000 Hz, a névleges impedancia 8 ohm, a súlya: 23,59 kg, a méretei pedig 103,58 cm x 22,99 cm x 32,66 cm. Fényes fekete és fényes fehér kivitelben kapható.

A D15 magassugárzók alumínium kupolát használnak egy hullámvezetőbe szerelve. A magassugárzó kupolájának alumíniumát lágyítják, ami azt jelenti, hogy az alumínium olvadáspontjához közelítésével megpuhítják, majd lassan lehűtik. Ez a folyamat feloldja a fém kristályos szerkezetét, és átkristályosodása közben lágyabbá válik. Lágyabb állapotában fokozza a csillapítást, amely magasabb frekvenciákon képes megszelídíteni a kiugrásokat. Ezáltal simább hangot kaphatunk. Van egy műanyag darab, amely részben a magassugárzó elülső részét takarja, ez egy fázislencse, amelyet a Definitive Technology „20/20 Wave Alignment Lens” -nek nevez. Védelemként szolgálhat a magassugárzó kupola törékeny membránja számára is.

A középkategóriás meghajtó polipropilén kivitelű, amely egészen egyedülálló, a Definitive Technology ezt „BDSS mélynyomó”-nak nevezi, ami a „Balanced Double Surround System” kifejezés rövidítése. A gyártó állítása szerint ez a kettős térhatású rendszer nagyobb lineáris eltérést tesz lehetővé. Ezt „Lineáris válaszú hullámvezetőnek” hívják, bár minden bizonnyal nem hagyományos hullámvezetőként működik.

D15 hangszóró csatlakozások

A D15 kétféle, ötutas nikkel bevonatú csatlakozóval rendelkezik azok számára, akik két erősítőt szeretnének a hangszórókhoz csatlakoztatni. A legtöbb high-end hangszóró rendelkezik ilyen lehetőséggl, de ez a gyakorlatban nem túl hasznos. Az ilyen hangsugárzók kétirányú huzalozásának vagy erősítésének előnyei elhanyagolhatók. Mindez a technológia egy nagyon egyszerű MDF szekrényben van, a fent említett alumínium első terelőlemezzel, amelynek vastagsága 6 mm. Az oldallapok és a merevítések mind 18 mm-esek, a merevítéseket FEA-analízissel tervezték és helyezték el a szekrény optimális merevsége érdekében. A középtartomány a saját erősen csillapított rekeszében van zárva a hangszóró házban. A belső csillapítás érdekében a szekrénybe jó mennyiségű tölteléket helyeznek el. A szekrény szilárd és stabil.

A Demand D15 hangszórók jól megtervezett és profi hangszórók, de mint bármely más csúcskategóriás hangszóró esetében, a legfőbb céljuk a jó hangzás.

Hallgatási teszt

Érdemes úgy beállítani a hangszórókat, hogy a hátsó fal és az oldalfal közötti távolság, valamint a hangszórók és a hallgatási helyzet közötti távolság optimális legyen. A hangszórókat úgy tervezték, hogy közvetlenül a hallgatási helyzet felé sugározzanak. A hangszórók hallgatási távolsága körülbelül 2,5 -3 méter volt. A társított erősítő Anthem AVM 60 volt. Nem használtunk szobakorrekciós beállításokat. A tesztelés egy elég nagy méretű moziszobában zajlott, ahol kiváló volt az akusztika. A mennyezeten és a falakon hangelnyelő panelek és diffúzorok jóvoltából a hangzás teljesen ideális volt. A padlót teljes egészében padlószőnyeg fedte, ami a sötétítő függönyökkel együtt szintén a szoba akusztikáját tökéletesítette.

Zenehallgatás

Ifj.Johann Strauss Császárkeringőjével kezdtük a zenei tesztet. Széles színpadképet tapasztaltunk, és minden hangszeres részlet könnyen elkülöníthető volt. Az első hangoktól kezdve a hang lenyűgöző volt. Minden zenei rész különálló és kristálytiszta volt. A vonósok, fúvósok, rézfúvósok és ütőhangszerek olyan élénken hallatszottak, mint ha a zenekar közvetlenül előttünk játszott volna. Természetesen a hangminőség a felvételtől is függ, tehát nem kizárólag a hangszórók érdeme a figyelemre méltó produkció, de kétségtelen, hogy a D15 hangszórók lehetővé teszik, hogy egy kivételes felvétel minden lehetőséget kiaknázzon. A következő tesztalanynak a Clean Bandit zenekart választottuk, a Tears című dalát hallgattuk meg. Úgy tűnt, hogy az ének és a hangszerek közötti hangszínegyensúly nagyon jó volt. A hangszínpad kiterjedt volt, és minden hangszeres rész kiemelkedett. Az ének részek nagyon jól körülhatároltak voltak. A basszusok jól irányítottak voltak, nagy kiterjesztéssel, amely könnyen lefedte az alacsonyabb frekvenciákat

Összegzés

D15 hangszórók szobában

 

A hangszóró kivételes teljesítményt nyújtott, habár a Definitive Technology túl optimista volt az impedancia-specifikáció terén, de ez nem jelenti azt, hogy a D15-ös elektromos terhelése rossz lenne, inkább csak nem pontosan annyi, mint azt a gyártó sugallja. Ezek a hangszórók nagy hangot képesek közvetíteni, de nem tudnak őrülten hangosak lenni, így azok, akik hangosabb produktumra vágynak, másik hangfalt válasszon.

Térjünk át a hangszóró előnyeire: Az első és legfontosabb a hang: ezek a hangszórók fantasztikusan szólnak. Kiegyensúlyozottak, pontosak, részletesek és csodálatos hangzást nyújtanak. Jó mélyhang-kiterjesztéssel rendelkeznek 40 Hz-ig, és nagy a dinamikatartományuk. Remekül szóltak minden zenei stílusban, amikkel kipróbáltuk. Az egyetlen alkalom, amikor nem voltunk maximálisan elégedettek, egy film nézése során történt, amikor a basszusok nem voltak a legtökéletesebbek. De pont a legalacsonyabb basszusok optimális sugárzása érdekében alkották meg a tervezők a mélynyomókat.

Nagyon szépek, és bár nem olcsó hangszórók, mégis megérik a pénzt. De a megjelenés nem minden, mert a minőség is nagyon jó.  Igazán jó hangszórót hozott létre a gyártó a Demand D15 esetében.

Írta: Polgár Róbert