Denon AVC-X8500H házimozi erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Denon AVC-X8500H házimozi erősítő teszt

hifi-im-hinterhof-berlin-denon-avc-x8500h

A 13.2 csatornás házimozi erősítő, a 13 végfoknak köszönhetően valóban lenyűgöző modell. Megjelenését tekintve, modern és vonzó látványt nyújt. A 23,3 kg tömegű, téglalap alakú, rendkívül szilárd, stabil készülékház, a masszív oldal, illetve tető falak, a vastag talapzat nem hagy kétséget afelől, hogy bizony nem sajnálták az anyagot az erősítő gyártása során. Az alumínium előlapon található lehajtható fedél is erős, strapabíró anyagú. Az előlapon 2 db tekerődomb helyezkedik el. A hátsó panelen aranyozott, átláthatóan elrendezett csatlakozók állnak csatasorban. 30 db hamgszórókábel aljzatot fedeztünk fel! 8 db HDMI bemenettel, 3 db HDMI kimenettel rendelkezik a Denon AVC-X8500H.

denonA távirányító háttérvilágítással rendelkezik, ez rendkívül hasznos funkció, amikor a sötét moziszobában használjuk. Elalvás időzítő gombot is elhelyeztek a távvezérlőn. A távirányító mozgásra reagál, hiperérzékeny, talán túlságosan is, mert még nagyobb távolságban is működésbe lépett, ha mozgást érzékelt. A betűk annyira aprók, hogy valószínűleg néhány használónak szemüvegre vagy nagyítóra lesz szüksége, ha el akarja olvasni a távirányító feliratait.

Csúcsmodell – szupererővel

AVX8500A HDCPP2.2. és a 4K Ultra HD 60 Hz videó is támogatott. Az erősítő képes a HEOS Multiroom rendszer kezelésére is, és támogatja az Amazon Alexa, Auro 3D és Dolby Vision formátumokat, valamint a High Dynamic Range (HDR) videóformátumokat is. Elérhető az eARC frissítés is. Toroid transzformátor helyett egy több, mint 8 kg-os, kissé talán túl méretes vasmagos transzformátor foglal helyet a készülék belsejében. Körülötte vékony rézlemezzel ötvözött alumínium bordák vannak, az erősítő modulokat ezekhez rögzítették. A hűtést ventilátorokkal oldották meg. A maximális teljesítményfelvétel 900 Watt. Csatornánként 140 Watt teljesítményű. 13 csatorna meghajtása komoly erőt igényel.

Denon-AVC-X8500H-házimozi

És ez még nem minden!

DSP hangfeldolgozó rendszer és 2 db nagy teljesítményű SHARC DSP Griffin Lite dual core processzor is az eszköz része. A Phono MM, 12 V trigger, IR, RS232 bemenetek sem maradtak le. Internet rádiót is hallgathatunk rajta, valamint a különböző szolgáltatásokról is streamelhetjük kedvenc zenéinket vagy videóinkat iPhone, iPad,Mac vagy Apple TV eszközről. ( Apple Music, Spotify, Tidal,Deezer,Youtube, Netflix…stb.) Az Apple AirPlay jóvoltából iOs,iPhone, iPad eszközökkel a vezeték nélküli audió tarlamakhoz is hozzáférhetünk. Természetesen Bluetooth és Wi-fi kapcsolattal is ellátták az erősítőt.

Szobakorrekciós rendszer

Audyssey MultiEQ

Az Audyssey MultiEQ rendszer a mellékelt mérőmikrofon segítségével 8 mérési ponton méri a hangfalak kimenetét. Az Audyssey MultiEQ Editor mobileszközökre is letölthető, bár ez nem ingyenes. Bármennyire is hasznos a szobakorrekciós rendszer, ne kizárólag csak erre alapozzunk, amikor a helyiség akusztikájának hibáit szeretnénk korrigálni.

Audyssey MultiEQ

 

AVR vagy AVC? Mi a különbség?

Lehet, hogy sokan meglepődnek az erősítő neve mellett feltüntetett AVC elnevezésen a megszokott AVR helyett. Ez nem elírás, nem tévedés. Az AVR AV-vevőt jelent, vagyis olyan audio eszközt, amely beépített FM tunerrel rendelkezik. Az AVC egy AV erősítő, amelyen rádió bemenet ugyan található, de FM-tuner nem. (A Denon AVC – X8500H erősítő Usában forgalmazott változatának elnevezésében AVR jelző szerepel, mivel Amerikában FM-tuneres modell kapható.)

Denon AVC-X8500H hallgatózás

Budapesten, egy 1.kerületi, újépítésű családi házba invitálták cégünket, ahol az újonnan kialakított házimozi rendszer legújabb tagját, a Denon AVC-X8500H erősítőt teszteltük le. A helyiség akusztikailag még nem tökéletes, a mennyezetekre még szükséges akusztikai panelek elhelyezése, a hibátlan térhangzás elérése érdekében.
assassins-creedA mozizást az Assassin’s Creed című akciófilmmel kezdtük. A népszerű videójáték alapján készült filmben, Michael Fassbender alakítja a címszereplőt, aki a kivégzéstől megmenekülve küldetésre indul. A Denon fantasztikusan teljesített. Részletes, levegős és térbeli hangzást kaptunk, a harci jelenetek hangjai annyira élethűnek tűntek, hogy szinte nézőkből a történet szereplőivé váltunk. Igazi surround élményben volt részünk.
Horror film volt a következő tesztalanyunk. A hátborzongató bohóc az „Az” 2.részében újra felbukkan és tovább rémisztgeti szegény főhösöket. A valós, természetes hangok, a félelmetes effektek hatására gyakran a szívünkhöz kaptunk egy -egy borzongató rész láttán.
Ezután a vérfagyasztó mozi után úgy éreztük, nem árt lazítani kicsit, ezért a Dirty Dancing ritmusaira váltottunk. A zene és a párbeszédek határozottan elkülöníthetően szóltak, minden tartomány szépen és tisztán hallatszott. Zenei téren is remekelt a Denon. Körülölelt a zene, finoman áramlott és magával ragadott.

A házimozi erősítőket nem csak filmnézésre vásárolják, a zene rajongóinak is fontos a kiváló hangzás. Ezért először George Michael : Ladies and Gentlemen című albumáról hallgattunk meg néhány dalt. Intenzív basszusról, szép és makulátlan magas és középtartományokról számolhatunk be. Tökéletes sztereó hangzást, természetes és kiegyensúlyozott ritmusokat hallhattunk.
A Grammy -díjas , dzsesszénekes és színész, Michael Bublé It’s a Beautiful Day című nagy sikerű dala volt a teszt utolsó szereplője. Lenyűgöző zene, fantasztikus énekhang jellemzi a kanadai-olasz énekest. A Denon hűen vissszaadta mindezt, természetesen magas minőségű hangfalakkal párosítva.

Ajánljuk e a Denon 13.2 csatornás erősítőjét?

Minket megfogott, elvarázsolt, lenyűgözött ez az eszköz! Részletgazdag, teres, levegős, életszerű és természetes, érthető hangzásra számíthat, aki ezt a készüléket választja.

Pozitívumok:

-valódi surround hangzás,
-részletesség,
-masszív készülékház,
-izmos teljesítmény,
-szobakorrekciós rendszer,
-13 végfok,
-nagyobb helyiségekben is képes betölteni a teret.
Negatívumok:

-lehetne dinamikusabb, és pontosabb a hangzás,
-kicsit túlsúlyos a készülék,
-a távirányítón túlságosan aprók a betűk és túlzotton érzékenyen reagál a mozgásra
-kicsit hiányoltuk a „hajat tépő” mélyeket.