Denon AVR-S650H házimozi erősítő tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

Denon AVR-S650H házimozi erősítő tesztelés

Denon AVR-S650H

A Denon márkanév ismerős már számunkra, audio eszközeik népszerűsége kiváló minőségüknek köszönhető. Az AVR-S650H az AVR S-széria legkisebb (7,8 kg), belépő szintű, legolcsóbb tagja.

A Denon AVR-S650H legfontosabb tulajdonságai

Az 5.2 csatornás rendszerű eszköz külső megjelenésére a minimalista, letisztult stílus jellemző, egyenes élekkel.

Denon 650 előlap

Az előlapon a megszokott hangerő és bemenetválasztó gombok, fejhallgató, USB és mérőmikrofon csatlakozók találhatók. A kijelző elég méretes, távolabbról is jól olvashatók a megjelenő feliratok. Az előlapi HDMI csatlakozó hiányzik, ez kicsit csalódást okozott. 192 kHz/32 bites DAC modullal vértezték fel az erősítőt.

S650 erősítú csatlakozó

Bluetooth kapcsolattal, fej/fülhallgatóval, Enhanced Audio Return Channel (eARC) , HDCP 2.3 másolásvédelem, automatikus késleltetési mód (ALLM) 4K Ultra HD/60Hz jeltovábbítás és 4K videó felskálázási funkciókkal is rendelkezik. Az előlapon helyet foglaló USB port jóvoltából a 24 BIT/192 Khz-es és PCM DSD 2.8 MHz és 5.6 MHz jelek feldolgozására is képes. Többcsatornás sztereó funkció és digitális jelátalakító (32 bites AKM DAC) is megtalálható az erősítőn. 75 Wattos kimenő teljesítmény jut 2 csatornára.

Denon S650H hátoldal

A hátsó panel szinte üresnek tűnik a korábban tesztelt erősítők hadseregnyi csatlakozó és bemenet mennyiségéhez képest. 2 db analóg RCA, 1 db Phono MM, 2 db optikai digitális bemenetek helyezkednek el a hátsó fertályon. Bluetooth, Wifi és AirPlay2 vezeték nélküli kapcsolatok is rendelkezésre állnak. Továbbá felfedezhetünk a készüléken LAN Ethernet csatlakozást, a mélynyomókhoz 2 db analóg kimenetet, 5 db HDMI be- és 1 db HDMI kimenetet, 2 db kompozit video bemenetet és kimenetet, hangszóró csatlakozókat is.

Egyéb hasznos információk:

-HDR10, Dolby Vision Hybrid Log Gamma, HEOS multiroom, Amazon Alexa, Apple Siri, Google hangasszisztens támogatások

-Streaming platformok: Amazon prime, Spotify, TIDAL, Tuneln, Deezer, Napster, Internet rádió

S650H belső

A Denon Setup Assistant az erősítő gyors és zökkenőmentes üzembe helyezésében segít. Az Audyssey MultiEQ szobakorrekciós rendszer beméri az átviteli paramétereit. A szobakorrekció programok nagyon jó szolgálatot tesznek, ugyanakkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a szoftverek a hangnyomást mérik és állítják, a fejlettebb DRC programok már az impulzus átvitelt és a fázist is képesek kalibrálni. A legtöbb problémát azonban az utózengések, a visszaverődések és az interferenciák okozzák. A szobakorrekciós programok ezeket a hibákat is hangnyomás problémaként kezelik, és a hangnyomás csökkentésével próbálják kompenzálni, ami zavaros, rossz hangzást eredményez. A DCR szoftverek a fázis és az impulzus átvitel kalibrálásával a hang tisztaságát és a dinamikát javítják. Rossz akusztikai környezetben az EQ szoftverek nem tudják korrigálni az utózengési idő, illetve a hang visszaverődéseiből adódó problémákat. Az akusztikailag jól kezelt helyiségekben viszont ajánlott az EQ program használata, mivel a minimális korrekció tovább javít a hangzáson.

Denon s650 távirányító

Természetesen távvezérlő is tartozik az eszközhöz, bár sajnos háttérvilágítást nem kapott.

Film és muzsika

Budapesten, egy 6. kerületi lakásban teszteltük az erősítőt. A nagyjából 15 négyzetméteres moziszoba nagyon jó akusztikával rendelkezett, a tulajdonos akusztikai mérést végeztetett korábban és a mérések eredményeit alapul véve rendelte meg a helyiségbe szükséges akusztikai paneleket. A falakra modern stílusú, dekoratív diffúzorok és hangelnyelő panelek kerültek. A diffúzor elemekről nem árt tudni, hogy csak a visszaverődési pontokat kell lefedni velük. Ezeket a pontokat is meg lehet határozni helyszíni vagy online akusztikai méréssel. A viszonylag kis méretű szobában az egymáshoz közel eső falak, sarkok jelentik a legnagyobb problémát akusztikai szempontból, ezért két sarokba sarok basszus csapda elemeket helyeztek. A padló akusztikai kezelésére hanggátló szőnyegre cserélték a hagyományos szőnyeget. Nem lehet elégszer kiemelni az akusztika fontosságát! Bármennyi pénzt költünk a jobbnál jobb audio eszközökre a házimozi rendszer kialakítása során, ha a helyiség akusztikai kezelésére nem figyelünk, akkor nem leszünk elégedettek a hangzással. Dali Epicon 8 hangszórókkal párosítottuk a tesztalanyt.

A tesztet a 2008-as, háborús témájú filmmel, a Valkűrrel indítottuk, Blu-Ray minőségben. A Tom Cruise főszereplésével készült izgalmas történet hangulatát hatásosan adta vissza a Denon erősítő. A párbeszédek természetesek, érthetőek voltak, a hangeffektek valósnak és térbelinek tűntek. Nagyobb hangerőn sem tapasztaltunk nagy problémákat, testes, kiegyenlített hangzást hallhattunk. Az átláthatósággal nem voltunk teljesen megelégedve, akit ez túlzottan zavar, válasszon drágább árkategóriájú erősítőt.

2011-ben mutatták be a Fertőzés című thrillert, melynek témája sajnos mostanában igencsak aktuálissá vált. A Denon kisebb mérete ellenére is jól teljesített, még mélynyomó nélkül is ütős, falrengető basszusokat és éles, tiszta magasakat kaptunk.

A Depeche Mode : Spirits in the Forest című, 2019-ben, Berlinbe felvett koncertjének hallgatása közben úgy éreztük, mintha a zenekar velünk szemben lenne, a hangok körülvettek, a hangszerek és a vokál is szépen kiemelkedtek, érthető, reális élményben volt részünk. Egyenletes, kellemes benyomást keltett a színpadkép. Az átláthatóságon azért még lenne mit javítani, de egy belépő kategóriájú erősítő esetében ebben az árfekvésben ez szinte említésre se méltó. A legalacsonyabb basszus tartományok kicsit erőtlenebbnek tűntek, mint a filmek esetében. A dinamikától sem ájultunk el.

Végszó

Az AVR-S650H házimozi erősítő a belépő szintű audio eszközök közül vitathatatlanul dobogós helyen áll. Kedvező ára még kecsegtetőbbnek tűnik a rengeteg funkció ismeretében. Egységes színpadkép, kellemes, teres, levegős hangzás jellemzi. Aki szereti az intenzívebb basszusokat és az átlátszó, kristálytiszta audio hangokat, és anyagilag is megteheti, hogy drágább kategóriából válasszon, akkor ne a Denon legkisebb „porontyát” vásárolja meg. A dinamika is lehetne kicsit jobb, az előlapról pedig hiányoljuk a HDMI bemenetet. Hátrányként kell említenünk azt is, hogy csak fekete színben kapható. Azt bátran kijelenthetjük, hogy nem okoz csalódást a márka ezen darabja sem, akár filmnézésre, akár zenehallgatásra használjuk. A legújabb videótechnikák és a sok funkció ezen az áron igazán meggyőző.