Denon AVR-X1700H áttekintés egy kezzdő tollából.

Egy laikus kezdő mozis vendégem tesztelte a Denon AVR-X1700H :

Szóval úgy hozta az élet, hogy mikor a pandémia elkezdődött, hirtelen sok extra szabadidőm lett és mivel moziba nem nagyon tudtam elmenni, elkezdtem otthon elmélyíteni filmes tudásomat. Nem filmkritikussá akartam válni, csupán új területeket felfedezni. A pénzügyi helyzetem nem volt a legjobb, ezért egy laptopon nézegettem a filmeket. Eltelt két év, és a helyzetem javult annyira, hogy tudtam venni egy nagyobb tévét. A filmek jók voltak, de a tv hangszórók hangzása azért hagyott némi kívánni valót maga után. Pár napja feltettem a kérdést: tényleg így akarok örökké filmeket nézni? Persze, hogy nem.

Hogyan javíthatjuk a filmezési élményt?

Denon-AVR-X1700H

A házimozi rendszerek világa számomra teljesen új volt. Bevallom, a mozin kívül soha nem néztem hasonló minőségben filmeket. Mivel tévém már volt, belevetettem magam a hangrendszerek világába. Úgy voltam vele, hogy az ár csak másodlagos szempont. Legyen egy olyan, ami mozi-közeli hangzást ad. Lehet, hogy itt vétettem az első hibát?

A néhány napos kutakodás után a nemrég megjelent Denon AVR-X1700H házimozi erősítőre esett a választásom. Úgy voltam vele, hogy vegyünk valami olyat, ami a legújabb technológiákkal kecsegtet. Kíváncsi voltam, hogy mit nyújt jelenleg a házimozi ipar a vásárló számára. A cél egy 5.1-es rendszer felállítása volt, a hangfalakat pedig beszereztem már korábban egy barátomon keresztül. Leadtam a rendelést online, majd vártam, de szerencsére másnap kézhez is vehettem friss és ropogós házimozi erősítőmet.

Unboxing Denon AVR-X1700H

Nagy elvárásaim voltak a termékkel szemben, hiszen nem a felső kategória de olcsó sem volt.. Elsőre megpillantva a dobozt kicsit felhúztam a szemöldökömet, mivel egy teljesen átlagos barna színű kartondobozban kaptam az erősítőt. Rá volt írva, hogy „since 1910”, magyarul 1910 óta. Nos, a csomagolás vonzereje úgy tűnik meg is maradt abban az időben. Na, de úgy voltam vele, hogy nem a csomagolás a lényeg, hanem a tartalom.

Doboz nem túl szép

A dobozt kinyitva egyből megpillantottam a távirányítót, a kezelési útmutatót, továbbá a vevő antennát a rádióhoz. Tudjátok, a tipikus dolgok, amiket az ember félrepakol, hogy hozzáférjen a fő attrakcióhoz. A gyártó egyébként jó fej, még adott is két ceruzaelemet a távirányítóhoz. Érdekes ötlet, hogy ilyen cuki matricák is érkeznek a csomagolásban, amik a lehetséges hangfalrendszer konfigurációkat mutatják, ezeket kedvünk szerint felragaszthatjuk ahova csak szeretnénk. Hogy ez miért jó? Ne kérdezzétek. 

A matricák alatt van egy papírból készült állvány, amire az egységhez tartozó mikrofont tehetjük a hangkalibráláshoz. Erről később majd ejtek még pár szót, de az állvány igazán lehetett volna műanyag vagy fém. Kicsit lehangoló. Miután áttúrtam magam a kiegészítőkön, a csomagolásban már csak a lényeg maradt, a házimozi erősítő. Ki is bontottam, majd letettem magam elé és néztem. És néztem. Körülbelül 10 percig. Azután elgondolkodtam, hogy most valóban ez a minimalisztikus dizájn a menő? Lehet, hogy csak az én ízlésemmel van baj.

Denon AVR leje hátulja

Az erősítő elején van egy digitális panel, ami kijelzőként funkcionál. Adtam neki egy kis áramot, és amikor először megjelentek rajta a feliratok, úgy éreztem, hogy épp visszautaztam 20 évet az időben. Ezeket a pixeles betűket legutóbb a Sony VHS kazetta lejátszómon láttam. Hirtelen a szívemhez kaptam, mert belegondoltam: tényleg ilyen öreg lennék? 

Az egész előlap egyébként rendkívül egyszerű dizájnú, egy igen nagy részét ez a digitális kijelző foglalja el, amit nézni nagyon nincs is kedvem, alatta pedig található pár gomb. Elolvastam alattuk a feliratokat és igazából egyik sem mondott nekem sokat. Talán egy, a rádió hangológombjai, de rádiót hallgatni nem nagyon fogok rajta. A két szélén van két nagy tekerős gomb, mint a klasszikus hifi egységeken. A jobb oldali természetesen a fő hangerőt vezérli, a bal oldali pedig a jelforrást? Legalább is ez olvasható le alatta. Érdekes megoldás, de erre inkább ott lesz a távirányító.

Bemenetek
Denon-AVR-X1700H-)

Amit értékeltem, hogy az előlapon van egy USB bemenet, így a partiban bárki rakhat rá gyorsan zenéket és nem kell a hátulján az RCA kábelekkel szenvedni, amiből egyébként 2 bemenet is van! Érdekes, hogy a legtöbb házimozi erősítőt gyártó cég nem meri meglépni az RCA csatlakozók elhagyását, amit nem értek, mert senki nem fog már CD lejátszót rákötni. 

Amikor szemügyre vettem az erősítő hátulját, akkor igazából a lényeget gyorsan felismertem. A panel alján vannak a kimenetek a hangfalakhoz, és szépen fel van jelölve, hogy „Front R”, „Front L”, „Center”, stb. Igazából ha az ember érti az 5.1-es rendszer konfigurációját, akkor minden hangfalat bedug a megfelelő kimenetbe és kész. Pozitívum még az is, hogy az erősítőn van 6 db HDMI bemenet, tehát az atyaúristent is rádughatjuk a gaming PC-től kezdve a régi tableten át a nagyfater 10 éves laptopjáig. Kicsit viszont csalódtam, mert csak 1 db 4K/8K kimenet van rajta, amit vagy a tévé, vagy például a gaming monitor kap. A többi csatlakozót, például az optikai, koax kimenetek számomra sokat nem jelentettek.

Setup

Miután megcsodáltam az erősítő külsejét, ideje volt csatlakoztatni a tévét és a hangfalakat. A hátulja ebből a szempontból jónak bizonyult, mert könnyű volt eligazodni a csatlakozásokon. Na de, amikor a tévé befogta a jelet, visszaköszönt a retró feeling, amit akkor láttam, amikor az előlapon a digitális kijelző elkezdett információt megjeleníteni. A rendkívül pixeles konfigurációs menü láttán olyan érzés fogott el, mint amikor a régi Windows XP gépemen telepítettem egy új alkalmazást. Sőt, még a Playstation menük emléke is bevillant az elmémbe. Elmorzsoltam egy könnycseppet, de csak azért, mert belegondoltam ismét, hogy mennyit fizettem a termékért.

denon-avr-x1700h-dab_4

A segítő mutat pár tippet, hogy milyen elrendezésben érdemes hangfalainkat felállítani, aztán reklámozza is egy kicsit a saját hangzástechnológiáját, az Audyssey MultEQ XT szoftvert, ami elvileg kalibrálja a hangfalak hangzását a szoba karakterisztikájának megfelelően. A mikrofon, ami a csomagolásban jött hozzá, egyébként erre való. A szlogen: 15 perc alatt úgy fog szólni a rendszer, ahogy kell! Nos, ki is próbáltam később ezt a funkciót, de le kell lőnöm a poént, semmi különbséget nem hallottam.

A tippek után az eszköz automatikusan csatlakozik a wifi hálózatra és már kezdődhet is a móka. Ja nem, mert újabb retró menü tárul elénk, ahol még egy halom dolgot be kell állítni. HDMI formátum, HDMI felskálázás, képernyővédő, 4K/8K jelformátum, HDCP konfiguráció, TV formátum. Be kell vallanom, ezekben teljesen elvesztem. Fel is adtam egy idő után, már csak az volt a szemem előtt, hogy beteszek egy filmet és végre hadd élvezzem a házimozizást.

Denon filmezés, funkciók

Loewe-bild-i-55-dr-OLED-TV

Nagy elvárásaim voltak a hangzással kapcsolatban, mert tudom, hogy jó hangfalakat vettem, így a reflektorfény az erősítőn volt. A termékleírásban az összes „buzzword” ott volt, ami elvileg lenyűgözi a vásárlókat: Dolby Atmos, DTS:X, Dolby Atmos Height Virtualization, 4K, 8K, HDR10, HDR10+, Dolby Vision, Hybrid Log Gamma és még sorolhatnám. Be is raktam kedvenc filmemet és elkezdtem nézni. Az érzés, ami elfogott úgy lenne jellemezhető, hogy „rendben van”. De így ennyi. Semmi extra, „nothing special”. Működik. Őszintén szólva, kicsit többet vártam. Bekalibráltam a mikrofonnal a szobámat, bekapcsoltam az összes menő funkciót, mivel a tévém is kompatibilis ezekkel. Akusztikáról sokat olvastam, ezért próbáltam a szobámat megfelelően felépíteni és berendezni. Földre került akusztikai szőnyeg az ablakra egy akusztikai függöny és még az ajtóra is vettem egy térelválasztó ajtó függönyt. Összesen 6db akusztikai panel díszíti a szoba falai , amit a Perfect Acoustic-tól vettem. Ez után kezdődhetett a teszt.

Nem volt rossz filmes élmény, de nem egészen erre számítottam.

art wall panel
art wall panel

A nap végén azon találtam magam, hogy nem tudtam hova tenni a terméket. Szimplán házimozi erősítőnek túl drága. Rájöttem, hogy rosszul döntöttem, de nem azért, mert a termék olyan rossz, hanem az én céljaimra nem jó az ár/érték aránya. 3 HDMI bemenet tud rajta 120 Hz-es frissítési rátát 4K minőségben vagy 60 Hz-es frissítési rátát 8K minőségben. Ez a házimozi erősítő inkább amolyan platform, amibe bedugod a legújabb Xbox-ot, a gaming PC-t, meg a tévét és mindent kitol ugyanarra a tévére a legmodernebb technológiákkal. Viszont túl drága ahhoz, hogy csak házimozizásra használjam.

Végitélet:

Összességében, a Denon AVR-X1700H egy igen borsos árú eszköz, ami csak akkor éri meg, ha minden célra is használom, amit a gyártó lehetővé tett. Egy sima házimozi erősítőnek kissé drága, megannyi funkciója pedig kihasználatlan marad. A hangminőségét végül átlagosnak tudom ítélni a megannyi menő tech ellenére is, a retró konfigurációs felület és a digitális kijelző pedig nem sokat javított a helyzeten. Úgy érzem, hogy nem lesz nálam hosszú élete. 

Similar Posts