Denon AVR-X2700H erősítő teszt

A Denon az AV-vevők egyik legjobb gyártójává vált, és rendkívül népszerű. Ezúttal a Denon AVR-X2700H készüléket próbáltuk ki.  Az első dolog, ami megragadta a figyelmünket, az a dizájn, amely alig változott az AVR-X2600H-hoz képest. Mindazonáltal átesett némi változtatáson az elődjéhez képest. Az X2700H támogatja a 8K felbontást, de a HDMI bemenetek száma nyolcról hatra csökkent. A HDMI kimenetek száma változatlan maradt.

Denon AVR-X2700H jellemzői

Denon AVR-X2700H erősítő-teszt

A csatorna konfiguráció érintetlen maradt a korábbi modellhez képest. Hét csatorna van, és a kimenő teljesítmény eléri a 95 W-ot 8 ohmos hangszórókkal és a 125 W-ot 6 ohmos alternatívákkal, így sikerült megvalósítani a 7,2 és az 5,2,2 csatornás rendszereket. A PlayStation 5 és az Xbox Series X játékkonzolok is csatlakoztathatók az erősítőhöz.

Ez a Denon termék nagyon kellemes hangzású, minden típusú film vagy zene esetében. A vevőkészülék mesterien továbbítja a hangokat az egyik hangszóróról a másikra, és segít teljesen elmerülni az adott jelenetben. Lenyűgöző, hogy a Denon AVR-X2700H hogyan irányítja a 7,2 csatornás rendszer két mélynyomójának mélységét, és milyen tiszta volt a hang a speciális effektek során. A Denon főszerepet játszott a házimozi-vevők kategóriájában az elmúlt években. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a márka készülékei eddigi tesztjeink alkalmával nem okoztak csalódást.

Nincs elülső fedél, mint a magasabb specifikációjú Denon AVR-ken, és kevésbé gazdag választékot találunk az eszközön, a könnyen elérhető irányítógombokból. Továbbra is válthatunk a bemeneteken, hangolhatjuk a rádiót és működtethetünk egy második hallgatási zónát a rendelkezésre álló vezérlő gombokkal, de a beállítási és lejátszási lehetőségek többségéhez a teljes funkcionalitású távirányítót kell használni.

X2700H -csatlakozások

Lehet, hogy csak egy db HDMI 2.1 tanúsítvánnyal rendelkező bemenet létezik, de a többi ötöt sem hagyták figyelmen kívül. Mindegyik kompatibilis a Variable Refresh Rate (VRR), a Quick Frame Transport (QFT) és az Auto Low Latency Mode (ALLM) késleltetés-minimalizáló technológiákkal, amelyek megfelelnek a következő generációs tartalom igényeinek.

A HDR szabványok teljes csomagjával is megbirkózik, a HDR10+, HDR10, HLG és Dolby Vision technológiákkal. Mindkét HDMI kimenet 2.1-es tanúsítvánnyal is rendelkezik, így azok a szerencsések, akiknek TV készülékkel és kivetítővel is rendelkeznek a házimozi rendszerükben, élvezhetik mindkettő használata esetén a 8K/60Hz és 4K/120Hz-t. Az eARC (Enhanced Audio Return Channel) is támogatott.

X2700H-erősítő-belső

Az AVR-X2700H a 3D-s hangformátumokhoz nem olyan színvonalas, mint a felső kategóriás modellek, de a Dolby Atmos, az Atmos Height Virtualization, a DTS: X és a DTS Virtual: X hangformátumok támogatottak. Azok számára, akik dekódolni szeretnék az IMAX Enhanced és az Auro-3D filmzenéket,  a Denon AVR-X3700H-t kell választaniuk, vagy egy még annál is komolyabb szintű AV-vevőt.

Elérhető a hangvezérlés az Alexa, a Google Assistant és a Siri-a kompatibilis eszközökön keresztül, valamint az AirPlay 2, a HEOS, a Spotify és a Tidal szolgáltatások is.

Az egyik nagyszerű újdonság ezen a készüléken az, hogy a Denon 2020-as X-sorozatú AVR-i már „Roon-tesztelt” eszközök, vagyis a Roon zenelejátszás is lehetséges.

A Bluetooth kapcsolat is megújult, így az AVR-X2700H a hangsugárzóival egy időben vezeték nélküli fejhallgatóra is képes irányítani a hangot.

Hang

Egy egész nagy méretű moziszoba volt a tesztelés helyszíne, ahol a falakra és a mennyezetre is akusztikai panelek kerültek. Diffúzor előlapos panelek, valamint printelt panelek biztosították a megfelelő hangzást. A sarkokba Cube bass trap panelek kerültek. Az akusztikai függönyök nemcsak a hangzást javítják, hanem sötétítő függönyként is funkcionálnak, ami egy moziszoba esetén elég fontos elvárás.Habár az általunk tesztelt Denon erősítő rendelkezik szobakalibrációs rendszerrel, a tökéletes akusztikához az önmagában még nem elegendő. Ha ugyanis a helyiség falait, üvegfelületeit nem kezeljük akusztikailag, nem lehet optimális hangzást elérni. A szobakalibrációs programok akkor hatékonyak, ha a helyiségekben akusztikai kezelést is végzünk. Ha ez megvalósult, akkor a kalibrációs szoftverek segítségével elvégzett finomhangolásokkal valóban hibátlan hangokat kaphatunk. Fyne Audio F302 hangfal párral együtt próbáltuk ki az erősítőt.

A 2020-as Denon X-sorozat tagjaként az AVR-X2700H is Audyssey hangszóró-kalibrációs technológiával rendelkezik, csakúgy, mint nagyobb testvérei. Mindazonáltal a MultEQ XT mérések csak néhány apró változtatást igényelnek, mielőtt teljesen elégedettek lennénk a beállítással.

Ha egyetlen szót kellene használnunk a vevő hangjának leírására, az „magabiztos” lenne. Az AVR-X2700H nem próbál túlságosan lenyűgözni, mint egy alacsonyabb költségvetésű erősítő, a robbanások és dübörgő mélyek is megvoltak.

A 7.2-es rendszerben található két mélysugárzó megszólal, amikor szükség van rá, és soha nem rontja el a zene kristálytiszta tisztaságát, vagy a térhatásokat.n

Zenehallgatás közben is tiszta, csengő hangzást tapasztaltunk, mély, erős basszusokkal.

Ítélet

Ez az AV-vevő a gyártó büszkesége lehet. Sok olcsóbb AVR létezik, de egyik sem olyan, mint ez az eszköz. A hangzásbeli fejlesztések az elődjéhez képest markánsak. A Denon mérnökei ismét remekeltek. Külső megjelenésében szinte semmiben nem különbözik elődjétől, de ez nem is baj. A megszokott Denon forma sokak tetszését elnyerte már. A hangzás kiváló, megfelelő a dinamika, a tisztaság, a térhatás és a basszusok is kellően intenzívek. Nagyszerű készülék, egyetlen hátránya talán csak az , hogy a Sonos termékekkel nem kompatibilis.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts