Teszteltük a Denon AVR-X540BT AV erősítőt!

A Denon márkanév nem ismeretlen számunkra, teszteltünk már több típust is az erősítők közül. A Denon termékei viszonylag drágább árban kaphatók, de most egy megfizethető árkategóriába tartozó modellt próbáltunk ki.  Rögtön a cikkünk elején meg kell említeni, hogy az AVR-X540BT rendelkezik az 5.2 működéséhez szükséges összes alapvető felszereléssel – de semmi mással. Csak a Bluetooth érhető el a multimédia / streaming szolgáltatáshoz, nincs sem Ethernet csatlakozó, sem WLAN modul. DTS-HD és Dolby True HD dekóderek ugyan rendelkezésre állnak, de a DTS: X és Dolby Atmos dekóderek hiányoznak.

Nézzük meg közelebbről!

Denon AVR-X540BT erősítő

A készülék előlapjának megjelenésére a jól ismert Denon design jellemző, amelyet kicsit finomítottak, de nem változtattak meg jelentősen. Jó minőségű műanyagból készült. A forrásválasztó forgatógombja kissé merev, a hangerőszabályzó viszont jó kialakítású. Az előlapon található egy nagy, 6,25 mm-es fejhallgató kimenet és itt található a hangszóró kalibráló rendszer beállító mikrofonjának csatlakozása is, és van egy USB csatlakozó is elöl.

Az egysoros elülső kijelző pontmátrix felbontásban jeleníti meg az információkat, az elülső USB-csatlakozó pedig bizonyos alapvető multimédiás lejátszást tesz lehetővé. Számos audio fájlformátum, például MP3, WMA, FLAC és MPEG-4 / AAC játszható le ezen a kapcsolaton keresztül. Az AVR-X540BT kompatibilis a HEOS linkkel is. A kijelző fényereje szabályozható, vagy ki is kapcsolható.

AVR-X540BT erősítő-csatlakozások

A Denon nem fukarkodott a HDMI csatlakozásokkal. Öt kimenettel és három bemenettel rendelkezik – “Blu-ray”, “CBL / SAT” és “Game” – kompatibilis a 4K Ultra HD, HDCP 2.2, HDR, BT.2020, Wideo Color Gamut, 4: 4: 4 Pure Color almintákkal és 21: 9 videó konvertálására is képes.

Ezeken kívül 2 db optikai bemenet, 2 FBAS cinch / audio cinch bemenet található az erősítőn, a hátlapon legalább 2 előerősítő kimenet van az aktív mélynyomók ​​csatlakoztatásához.

A csatlakoztatás megkönnyítése érdekében az AVR-X540BT színkóddal jelölt hangszórócsatlakozókkal van felszerelve, és a hangszórókábelekhez megfelelő jelöléssel ellátott címkék tartoznak. Sajnos azonban a hangszórókábel csatlakozási része nem túl jó minőségű, a kábelek olcsó, silány kialakításúak.

Az AVR-X540BT előlapján négy gyorsválasztó gomb található, amelyekkel a leggyakrabban használt bemeneti források között válthatunk. Ezek a gyors választógombok megtalálhatók a távirányítón is.

A Denon AVR-X540BT egyéb jellemzői

A kimenő teljesítmény (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0,08% THD, 2 csatornás működés)70 watt. 6 ohm, 1 kHz, 0,7% THD, 2 csatornás működés esetén 90 watt a teljesítmény.

Természetesen nem lehet elvárni a legjobb minőségű alkatrészeket egy ilyen olcsó AV-vevőtől.

Az AVR-X540BT mérő mikrofonnal van ellátva, amellyel az alapvető rendszerparaméterek automatikusan beállíthatók a használt hangszórórendszerhez és a helyiséghez igazítva. A kalibrálási folyamat be van építve a telepítővarázslóba, a betűtípusok nagyon egyszerű felbontásából is látható, hogy az 540 teljesen más OSD-vel rendelkezik, mint a drágább Denon AVR-X modellek.

A telepítővarázsló egyértelmű és könnyen érthető, amely gyorsan és egyszerűen végigvezeti a felhasználót a telepítési folyamaton, és elvégzi a rendszer alapvető beállításait. A mellékelt távirányító vizuálisan vagy gyakorlati szempontból kevés okot ad panaszra. Viszonylag jó minőségű és egyben logikus ellrendezésű. Alternatív megoldásként az AVR-X540BT a Denon Bluetooth távvezérlő alkalmazással is vezérelhető. A párosításhoz nyomjuk meg a távirányító Bluetooth gombját három másodpercig, majd kövessük az okostelefon érintőképernyőjén és az 540 kijelzőjén megjelenő utasításokat. A Bluetooth Remote App segítségével működő funkciók: Bekapcsolás/kikapcsolás, hangerőszabályzás, némítás és forrás választás. Az alkalmazás iOS és Android készülékekre érhető el. A HDR (High Dynamic Range), és ARC (Audio Return Channel) funkcióknak köszönhetően a tökéletes házimozi élmény is elérhető.

Eco Mode

Az Eco üzemmód az erősítő teljesítményét a hangerőhöz igazítja, így csökkenti az energia-felhasználást.

Egyszerű beállítás

A Denon Setup Assistant, valamint a Quick Start Guide segítségével lehetővé teszi az erősítő egyszerű beállítását.

HEOS Link kompatibilitás

HEOS rendszer

A külön megvásárolható HEOS Link jóvoltából az AVR-X540BT szinte bármennyi online zeneforrást le tud játszani, ilyenek például az Internet Rádiók, és az ismert zene streaming szolgáltatók, pl. Spotify, Deezer vagy TIDAL. Ráadásul, ha már egyszer csatlakoztunk a HEOS Link-hez, az ingyenes HEOS alkalmazással is irányíthatóak az erősítő bizonyos funkciói.

Az USB-csatlakozón az X540BT FAT16 vagy FAT32 fájlrendszerű háttértárakat képes kezelni 2 GB illetve 2 TB méretig. Bár a 2 TB már igen sok zeneszámhoz elegendő lenne, de sajnos csak max. 999 fájlt fog megtalálni az erősítő, max. 99 mappába rendezve.

Ugyan a számítógép-hálózatunkba az AVR-X540BT nem csatlakoztatható, de a Bluetooth funkcióját használva, egy Synology NAS-ról – Bluetooth adapterrel – gyakorlatilag szinte bármennyi zenét lejátszhatunk. ( ha a NAS és a Denon megfelelő közelségben van egymáshoz)

A Compressed Audio Restorer funkciója a tömörített hangformátumok (WMA, ACC, MP3) veszteségmentes lejátszását biztosítja. Elalvásidőzítővel is felszerelték a készüléket. A frekvenciaátvitel 20 Hz–20 kHz. Méretei 434×151×319 mm, súlya pedig 7,5 Kg. AM/FM rádióantennával is rendelkezik.

Tesztelés

A Denon erősítőt Monitor Audio Silver 200 hangfalakkal együtt próbáltuk ki egy meglehetősen kicsi helyiségben. A vendégszobából kialakított audio és hifiszoba akusztikája még nem volt megfelelő, mivel az egymáshoz közel eső falak miatt a visszhang komoly problémákat okozott. Az akusztikai mérés során meghatároztuk, hogy hová, milyen típusú akusztikus panelekre van szükség az ideális hangzás érdekében. A falakra szélessávú, és bőrmembrános paneleket, valamint 60 x 60 cm-es diffúzorokat kell elhelyezni, a mennyezetre pedig diffúzor előlapos akusztikai paneleket ajánlottunk. A járólap padlót akusztikus szőnyeggel érdemes lefedni. Habár szinte minden erősítő rendelkezik automatikus szobakalibrációs programmal, önmagában egy ilyen szoftver nem elegendő ahhoz, hogy a szobák hangzása optimális legyen. A szobakorrekciós programok csak akkor hasznosak, ha a helyiség akusztikáját már kezeltük az arra kifejlesztett akusztikus panelekkel, mert akkor már csak minimális beállításokra van szükség, amit az erősítő szobakalibrációs funkciójával elvégezhetünk.

Mozart Requiem című művét hallgattuk meg először, majd a 2017-es, A Fal című amerikai háborús filmet néztünk meg, hogy zene és mozi terén is elvégezzük a tesztet.

Az erősítő hangzására nem lehet sok rosszat mondani, habár a drágább Denon erősítőkhöz képest azért elmaradt a hangminőség, főleg a basszus tartományok terén, de ebben az árkategóriában ez vállalható kompromisszum.

Következtetés

Ez a készülék nagyon kedvező áron kapható, és korrekt teljesítményt nyújt. Habár DTS:X és Dolby Atmos dekódolásra nem képes, de HDMI csatlakozókkal jól el van látva. Hálózati internethez nem kínál csatlakozási lehetőséget, de Bluetooth kapcsolattal lejátszhatunk, streamingelhetünk zenéket. A beállítása egyszerű. Aki megelégszik a Denon AVR-X540BT által kínált funkciókkal, megfizethető áron juthat hozzá egy nagyszerű készülékhez.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts