Teszteltük a Denon HEOS multiroom alkalmazást!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Denon HEOS multiroom alkalmazást!

A Denon márkát leginkább a díjnyertes AV-vevőkről, erősítőkről ismert, de ez még nem minden.

A cég számos terméket kínál – a hangszóróktól a mélynyomókig, az erősítőktől a vezeték nélküli hangszórókig -, és mindegyik összecsatlakoztatható a HEOS többszobás rendszerével.

HEOS App

Denon HEOS teszt

A HEOS (otthoni szórakoztató operációs rendszer) egy Denon vezeték nélküli többszobás hangrendszer, amely a Denon és a Marantz vezeték nélküli hangszóróin, vevőkészülékein / erősítőin és egyéb audio termékein megtalálható. A HEOS működéséhez az otthoni WiFi otthoni hálózat szükséges. Ingyenesen letölthető, és kompatibilis az iOS és Android okoseszközökkel.

A következő szolgáltatások zenéjének streamingjére használható: Amazon Music, Deezer, iHeart Radio, Pandora, Mood Mix, Napster, Sirius / XM, SoundCloud, Spotify, TIDAL.

Bluetooth és Wi-Fi kapcsolat is rendelkezésre áll, de a Wi-Fi használatával a tömörítetlen zenefájlok továbbvitelét is lehetővé válik, ami jobb minőségű, mint a Bluetooth-on keresztül streamingelt zene. A támogatott digitális zenei fájl formátumok: MP3, AAC, Apple, DSD, Flac, wav, WMA.

Nemcsak online zenei szolgáltatások és a digitális zenefájlok lejátszására alkalmas a HEOS rendszer, ha rendelkezünk HEOS-kompatibilis házimozi-erősítővel, akkor csatlakoztatott forrásokból (CD-lejátszó, lemezjátszó, stb.) is lejátsza és továbbítja a zenét, bármilyen HEOS vezeték nélküli hangszóróhoz.

HEOS sztereó

Az egy pár sztereó hangszórók esetében is nagyon jól teljesít a HEOS. A legjobb hangminőség érdekében, mindenképpen legyen azonos márkájú, teljesítményű a pár mindkét hangszórója.

HEOS és Surround Sound

A HEOS alkalmas továbbá térhatású hang vezeték nélküli továbbítására, amennyiben rendelkezünk kompatibilis hangszóróval vagy házimozi vevővel. Bármely két HEOS-kompatibilis vezeték nélküli hangszóró integrálható a rendszerbe, így DTS és Dolby digitális surround jeleket küldhetünk ezekre a hangszórókra.

A HEOS alkalmazás okostelefonra történő telepítését követően, a Beállítás most gombra rákattintva az alkalmazás megtalálja az összes HEOS-kompatibilis eszközt és összekapcsolódik velük.

Zene streaming a HEOS Multiroom rendszer használatával

A telepítés után okostelefonon zenét közvetíthet közvetlenül a kompatibilis HEOS-eszközökre Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül, függetlenül attól, hogy hol vannak a házban. A HEOS alkalmazás a zenét közvetlenül a rádióerősítőre is képes továbbítani, így a házimozi rendszeren keresztül is lehet zenét hallgatni.

A HEOS link

A HEOS használatának másik módja a HEOS Link. A HEOS Link egy kifejezetten a HEOS rendszerrel kompatibilis előerősítő, amely bármilyen meglévő sztereó / házimozi vevőkészülékhez vagy hangszóróhoz csatlakoztatható analóg vagy digitális audio bemenetekkel, akkor is, ha azok nem rendelkeznek beépített HEOS alkalmazással.

HEOS és Alexa

A HEOS-eszközöket az Alexa hangsegéd segítségével vezérelhetjük közvetlenül azután, hogy az okostelefonon található Alexa alkalmazást összekapcsoljuk a kompatibilis HEOS-eszközökkel. Miután a kapcsolat létrejött, az okostelefonunk vagy a dedikált Amazon Echo eszközünkün keresztül a HEOS-kompatibilis vezeték nélküli hangszórók, vagy az Alexa-kompatibilis házimozi-vevő vagy a hangszórók hangvezérléssel irányíthatók lesznek.

A HEOS első megjelenése 2014-ben volt, HS1 néven. 2016-ban azonban a Denon bemutatta a HEOS 2. generációját (HS2), amely további funkciókkal gyarapodott. Ellátták külön gombbal a HEOS vezeték nélküli hangszórókhoz, illetve a Bluetooth streaming eléréséhez. Hi-Res audio támogatással, 5 GHz-es vezeték nélküli átviteli támogatással is tovább bővült a HS2.

Teszt

Ha a hangszórókat a Wi-Fi hálózathoz szeretnénk csatlakoztatni, csak fel kell tölteni a HEOS alkalmazást, vagy használjunk Ethernet kábelt, vagy 3,5 mm-es csatlakozót az adatok átviteléhez az okostelefonról vagy táblagépről a készülékre. Az egyes termékeken villogó LED-ek mutatják annak állapotát.

Az Alexa lehetővé teszi, hogy hangvezérléssel irányítsuk a lejátszást, rendelkezik Bluetooth kapcsolattal is, bár hiányzik belőle a „CD-szerű” 16bit / 44,1kHz streaminghez szükséges aptX.

HEOS vezérlés

Ha több eszközön szeretnénk használni a HEOS alkalmazást, érdemes egy Denon-fiókot létrehozni. Így elmenthetjük a különféle jelszavakat, és gyorsan bejelentkezhetünk a fiókjainkba, amikor másik táblagépre vagy okostelefonra váltunk.

Míg a Spotify a Spotify Connecten keresztül működik, a többi alkalmazás magában a HEOS alkalmazásban jelenik meg.  Ha zenét szeretnénk küldeni több hangszóróra, egyszerűen beállíthatjuk a kívánt konfigurációt. A tartomány képes 24bit / 192kHz zenei adatfolyamok lejátszására vezeték nélküli hálózaton vagy USB-n keresztül, és támogatja az 5,6MHz-ig terjedő DSD-t is.

Az egyetlen apró hátrány, hogy a Beállítások panel a Zene részben található, így például, ha a Tidal alkalmazásban vagyunk éppen, és meg akarjuk változtatni az eszköz beállításait, akkor egészen ki kell lépni. Jobb lenne, ha egy kicsit hozzáférhetőbb lenne. A próba során HEOS 1 hangsugárzót használtunk.

Hangzás

Egy kisebb stúdióban teszteltük a HEOS alkalmazást, ahol tökéletes volt az akusztika, a falakon printelt hangelnyelő panelek gondoskodnak a mély hangok megfelelő arányáról, a diffúzor előlapos panelekkel kiegészítve ideális hangzást alakítottak ki. Egy stúdió esetében sokkal nagyobb a jelentősége az optimális akusztikának, hiszen a hangfelvételek minősége ezen múlik.

A HEOS rendszere lenyűgöző teljesítményt nyújtott, amelyet élmény hallgatni. Ha kisebb helyiségekben használjuk, a Denon azt ajánlja, hogy az EQ beállításokban állítsuk le a mélyhangokat. Magabiztosan kezelte a magas hangokat, de a HEOS rendszerből hiányzott a pontosság vagy a finom dinamika.

Ítélet

A HEOS multiroom rendszere a DENON hangszóróival együtt nem feltétlenül képes a legjobb minőségű hangzásra, lehetne pontosabb, dinamikusabb és kellemesebb a hangzás. A beállítások nagyon egyszerűek, nagyon hamar megtalálja az eszközöket és összekapcsolódik velük, a rengeteg funkció pedig igazán lenyűgöző.

Írta: Polgár Róbert