Dinamika a zenében, ma ezt járjuk körbe!

 

Dinamika a zenében

Az egyik legfontosabb eleme a zenének, vagy az egyik legfontosabb zenei elem! Ennek ellenére, tapasztalatom szerint, nagyon keveset foglalkozunk vele és azt is tévesen.
Jellemzően és sokan keverik a hangerővel, ill. a hangnyomással. Ellentmondásosnak látszik viszont, ha röviden definiálni akarjuk, akkor: a “zenében a hangerősség tana”. 
…akkor hát, hol is bújnak meg a részletek?
Nagyjából a 18. század közepéig (barokk zene) senki erre utaló írást, feljegyzést nem tett, sem kottákban, sem egyéb írásokban, ergo a zenészek maguk határozták meg ennek használatát és hangsúlyozását.

A lényeg:


A dinamika a zenei hatáskeltés egyik legfontosabb eszköze. A dinamika szorosan összefügg a ritmussal is, és minden dinamikának fő értelme az ellentét. Önmagában egy hang sem erős, sem halk nem tud lenni, ezért a hangerő, mindig csak egy másik hanghoz viszonyítva érzékelhető. Más szóval, a dinamika a halk és hangos hangok közötti hangerő különbség, ill. nagyon fontos még, a két hang közötti csend mértéke és hossza! Sokan tévesen gondolják, ha hangosabban hallgatunk zenét, akkor nagyobb lesz a dinamika, a fentiek értelmében nem lesz nagyobb, csak a zene lesz hangosabb! Sőt, minél hangosabban hallgatunk zenét, annál kevésbé tudjuk érzékelni a dinamikáját! Egészen halkan játszott zenéknek is lehet nagyon nagy dinamikája, és persze fordítva is igaz!
Korábban a zenében fokozatos erősítés ,(zenei műszóval crescendo) és a fokozatos halkítás (decrescendo) alakult ki.
A barokk zene kevésbé és mértékkel alkalmazza a dinamikát, viszont a klasszikus zene bővelkedik dinamikai hatásokban.

Dinamika a zenében


A dinamika lehet egyenletes vagy változó is, ill. fokozatosan felfutó, és hirtelen, robbanásszerű.
A zene természetéből adódóan a dinamika nem egy egzakt mennyiség, hanem szubjektív fogalom, amely többek között függ az előadó és a hallgató fizikai távolságától, a hangzó tér akusztikájától, a hangforrás (hangszer, énekes vagy előadó jellegétől), és nem utolsósorban a zeneszerző, a zenész és a hallgató egyéni felfogásától.
A mára választott zenében, a dinamikának nagyon sok változatát lehet megfigyelni. Találunk itt fokozatos, változó és gyors, robbanásszerű dinamikát is!
Egy biztos, szenzációs gitárjáték!

-Szép napot!?

Zsoldos Attila-írta

Similar Posts