Kipróbáltuk a Dune HD Pro 4K médialejátszót!

A fehér kartondobozba csomagolt Dune HD Pro 4K médialejátszó kicsomagolása után megtaláljuk magát a médialejátszót levehető antennáival, a tápegységet, a HDMI kábelt, a háttérvilágítású távirányítót, a kezelési segédletet és a távirányítóhoz tartozó 2xAAA elemet. A korábbi modellhez képest nem mellékeltek fali rögzítőkészletet, A/V jack->RCA kábelt és IR hosszabbítót sem. A külső meghajtó csatlakoztatásához szükséges SATA kábelt is hiányoltuk.

Dune HD Pro 4 K jellemzői

Google Android operációs rendszerrel működik, a tárhelykapacitása 16 GB. A médialejátszó alapvető funkciói a Bluetooth kapcsolat, a memóriakártya olvasó, és a Wi-Fi kapcsolat. A memória RAM mérete 2 GB. Fekete színben kapható. A méretei: 187 mm x 29 mm x 140 mm.

Dune lejátszó távirányító

A távirányító alap tartozék.

Analóg, digitális optikai kimenetekkel, valamint Ethernet LAN, HDMI, HDMI 2.0, kompozit video, MicroSD slot, optikai kimenetekkel, USB 2.0, USB 3.0 portokkal rendelkezik. A támogatott felbontások: 4K Ultra HD, Full HD, HD Ready. A támogatott audio formátumok AAC, ALAC, APE, Apple Lossless, ASF, FLAC, LPCM, MP3, MP4, OGG, WAV, WMA, a támogatott videó formátumok AVI, H.264, MP4, WMV.

Mire használhatjuk a médialejátszókat?

A médialejátszókat filmek és zene lejátszására tervezték, olyan televízió készülékekhez, amelyeken nincs DLNA vagy USB port. Miután piacra kerültek az okos tévék (Smart TV), melyek már rendelkeztek integrált operációs rendszerrel, az internetezés, és a streamingelés hihetetlenül egyszerűvé vált.

Ugyanakkor nem mindenkinek van Smart tévékészüléke, ezért a médialejátszók létjogosultsága némi fejlesztést követően továbbra is megmaradt. A legjobb és legdrágább Smart tévékhez is ajánlott médialejátszó használata, mert az okos televíziók lejátszási minősége nem ér fel a médialejátszók minőségéhez.

A médialejátszók elsődleges feladata az, hogy egy másik készülékről zenei vagy videó tartalmakat lehessen lejátszani. Ehhez DLNA vagy HDMI csatlakozás szükséges. A médialejátszót csatlakoztathatjuk videókamerákhoz, vagy fényképezőgépekhez is, ha azt szeretnénk, hogy a televízió képernyőjén is megnézhessük a képeket, vagy videó tartalmakat. Mivel a médialejátszókat USB csatlakozásokkal is felszerelték, így pendrive vagy külső merevlemez is csatlakoztatható a készülékhez. Lejátszák a szabványos videóformátumokat is, de a modernebb formátumok kezelésére is képesek.

Ethernet kábelen vagy Wifi-n keresztül a televízión is internetezhetünk. A HDMI csatlakozók csak a képek átvitelére szolgálnak, internetre nem lehet azokon keresztül csatlakozni, csak a médialejátszóval.

Technikai tulajdonságok

Androidos operációs rendszerrel működik a médialejátszó, a négymagos Realtek RTD1295 médiaprocesszor biztosítja a nagy teljesítményű videók lejátszását. A 2 GB DDR3 RAM és 16 GB ROM jóvoltából az általános teljesítmény kiváló. Sajnos az új modell nem tartalmaz olyan videoprocesszort, mint az elődjében, a Solo 4K-ban található VXP.

dune médialejátszó belső

A 4K és a HDR is támogatott, csakúgy, mint a HD audio bitstreamelés (Dolby ATMOS, DTS X), az automatikus képkockasebesség és felbontás váltás. Arra is van lehetőség, hogy a “My Collection” funkcióban rendszerezzük a filmjeink gyűjteményét. Teljes Blu-ray támogatást ígérnek a jövőre nézve, mivel firmware frissítéssel is bővítik majd az eszközt.

Design és felépítés

Dune Pro 4K-lejátszó csatlakozások

A Dune HD modell alumínium háza elegáns designt képvisel és prémium minőségről árulkodik. A fekete színű készülékház tetején nagy logó található.A távirányító nagy méretű, de egyben nagyon kényelmes és kézre áll. Praktikus numerikus billentyűzettel rendelkezik, és az összes kulcsfunkcióhoz megkülönböztetett gombok vannak, ilyen például a hangerőszabályozás, a menü, a beállítás, a hang és a felirat kiválasztása, a szünet, a lejátszás, a gyors előretekerés és a fejezetek átugrása.

A legnagyobb előny a távirányító háttérvilágítása, amely a bal felső sarokban található külön gombbal kapcsolható be. A visszafogott, finom narancssárga fény segít megkülönböztetni az egyes gombokat a félhomályos vagy besötétített szobában. IR alapú, de a hatótávolság ennek ellenére nagyon jó.

Menük – Beállítások

Habár ez a médialejátszó Android eszköz, a gyártó szoftvermérnökeinek sikerült elérniük, hogy egy önálló lejátszó felhasználói felületet biztosítsanak, és ez sokkal felhasználóbarátabb az eddig ismert Androidos médialejátszókhoz képest.
A beállítások alkalmával számos téma és testreszabási lehetőség közül választhatunk. Saját egyéni témákat is betölthetünk. Az új négymagos processzor jóvoltából gyorsabb és sokkal gördülékenyebb a menük böngészése.

Új menüpontokkal is bővült a lejátszó. Az Android-alkalmazások közül néhány előre telepítve van, és továbbiak is hozzáadhatók az Aptoide áruházon keresztül.
A beállítási menü pontosan olyan, mint ahogy azt a korábbi Dune lejátszóknál már megszokhattuk. A beállítások terén a márka mindig is lenyűgöző volt, így ezen a téren most sem fogunk csalódni.

Tesztelés

A Dune, a HD Pro 4K gyártása során, a SIGMA SoC-ról Realtek-re váltott, a jobb lejátszási minőség érdekében.

Egy kb. 20 négyzetméteres nappaliban teszteltük le a médialejátszót, ahol az akusztikai kezelésre még nem került sor. A méréseink szerint eléggé visszhangos a helyiség, így javasoltuk a megrendelőnek, a visszhang csillapítás érdekében, hogy a falakra és a mennyezetre is helyezzen membrános hangelnyelő és akusztikus paneleket diffúzorral. A hangszórók mögé, a sarkokba pedig bőrmembrános basszuscsapdákat ajánlottunk.

Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a szobák akusztikai kezelésével, mert a videótartalmak és a zenei anyagok hangminősége csak akkor lehet megfelelő, ha az akusztika optimális. A falak, a mennyezet visszaverik a hangokat, az ablakokhoz hasonlóan, így kellemetlen visszhangok keletkezhetnek, ami a hangzás leromlásához vezet. Ne vegyük tehát félvállról a helyiségek akusztikájának kezelését, ehhez válasszunk professzionális akusztikai szakembereket és termékeket!

A zenefájlok (mp3/flac) lejátszása problémamentes volt, semmilyen kritikát, vagy panaszt nem tudunk megfogalmazni ezzel kapcsolatban.
A videólejátszási teljesítménnyel kapcsolatban azonban már nem ilyen egyértelműek a tapasztalataink. Az alap firmware teljesen elegendő. Az alapértelmezett lejátszóválasztás biztosítja, hogy a legnagyobb bitsebességet igénylő 4K/HDR tartalmakat is tökéletes minőségben játszuk le.

Kapunk egy automatikus képkocka-váltást, és automatikus felbontásváltást is, megfelelő 23.976-os mozgáskezelést és HD Audio bitfolyamot, beleértve a legújabb Dolby ATMOS és DTS X kodeket is.

Az egyetlen dolog, amit hiányoltunk a tökéletes élményből, az a teljes Blu Ray/UHD menük támogatása. Szerencsére a gyártó ígéretet tett arra, hogy ezt a jövőbeli firmware-frissítések támogatni fogják. Az ISO (beleértve az UHD-t is) és a Blu Ray mappalejátszást támogatja, bár azt tapasztaltuk, hogy időnként a BD-mappákat nem ismeri fel megfelelően, és nem tudtuk automatikusan visszajátszani.

Azt megemlítenénk, hogy a belső lejátszó nem az alapértelmezett Realtek lejátszó, hanem egy teljesen új, a Dune és a Realtek által újratervezett típus. A képminőség fantasztikus, habár a Realtek 4K sávozási hibájával néha szembesültünk, de ez könnyen megakadályozható a 4K@23.976, 12 bites és 4:2:2 videóopciók manuális kiválasztásával.

A 3D lejátszás is támogatott az SDR->HDR és a HDR->SDR konverziókkal.
Az ugrás, a gyors előre- vagy visszatekerés tartalom lejátszása közben a lehető legegyszerűbb, a nyílgombokat, vagy a számbillentyűket használva. A (külső) feliratok is nagyon könnyen beállíthatók (magasság, hosszúság, betűtípus, szín, késleltetés és méret) a filmbeállítások menüben.

Ami hiányzik az előző modellhez (Solo 4K) képest, az a VXP képprocesszor. A Blu Ray és UHD tartalmakhoz igazából nincs szükség rá, de az SD-anyagok, különösen a DVD-k javításában igen jó munkát végzett. A DVD lemezek fénykora ugyan már elmúlt, de akiknek DVD-lemez gyűjteményük van, jobb képet kapnak a régebbi médialejátszókkal.

Vannak viszont olyan újítások is, amelyek kompenzálják az esetleges hiányosságokat az előző modellekhez képest. A legfontosabb talán a teljes licenc (Widevine DRM L1) megszerzése volt az olyan You-Tube és DRM videó streaming tartalmakhoz, mint például a Netflix. Mindkettő képes 4K felbontásra. Ez az első olyan csúcskategóriás médialejátszó, amely nem használja a hivatalos Android TV felhasználói felületet. Ezzel a Pro 4K egyedülálló, hiszen a felhasználónak nem kell külön eszközzel rendelkeznie a csúcskategóriás videofájlok lejátszásához és a 4K Netflixhez. Bízunk abban, hogy egy jövőbeli firmware-frissítés során 5.1-es hangot is kaphatunk majd a Netflixhez, mert ez most csak sztereó hangra korlátozódik.

A HDMI In alkalmazás valamilyen érthetetlen okból nem támogatja a felvételi funkciókat.
A vezetékes LAN teljesítménye elképesztő volt, mivel nem tapasztaltuk pufferelésnél vagy a hálózattal kapcsolatos kihagyás jeleit. A vezeték nélküli teljesítmény is nagyon jó volt, mivel a 802.11ac Dual Band 2T2R modul képes kezelni az 1080p remux fájlokat.

Film Scraper

Az információk letöltéséhez a filmgyűjteményünk megfelelő elrendezése szükséges a merevlemezen. Szükség van ehhez egy egységes Film (vagy Movies) mappára, amiben minden film külön-külön mappával rendelkezik, és a mappa illetve a videofájl neve a film teljes címét tartalmazza, az esetleges cím ütközések elkerülése miatt.
A Pro 4K ugyanazt a scrapert használja, amelyet korábban a Solo 4K.

Az eredmény lenyűgöző és igazán precíz. Rengeteg információ található minden filmről, például a szinopszis, érdekes információk a főszereplőkről/rendezőkről/stábról, valamint megnézhetjük a filmekhez kapcsolódó előzeteseket is.

Az alapértelmezett fájlkezelőben integrált automatikus filmfelismerés funkció is van, amely jól működik, ha a mappanév megkönnyíti a scraper számára az elemzést.

Android operációs rendszer

A Dune felhasználói felülete egy Android 7.1 alapú operációs rendszeren található. A megszokott Android-menüt csak a beállítások során, a „rendszer” menüpont kiválasztásával láthatjuk. Korábban nem volt lehetőség meglévő (vagy új) Google-fiókok hozzáadására. A legújabb FW-frissítések jóvoltából viszont már elérhető a Google Play Áruház is. Az Android OS befolyását minimalizálták, ezáltal biztosítják a zökkenőmentes, jó minőségű videó- ​​és hanglejátszást. Ez azért lényeges, mivel az alkalmazások háttérben történő frissítése valóban ronthatja a lejátszás stabilitását (mert például korlátozza a hálózati sávszélességet stb.)

A Dune-nak van egy alternatív boltja, az Aptoide TV piac, amelyen belül szinte az összes ismert alkalmazás megtalálható.

A Google Chrome böngészővel való böngészés viszont kihívást jelent, ha csak a lejátszó távvezérlőjét használjuk. Bizonyos beállítások elvégzéséhez át kell váltani egérmódra, és a webcímek beszúrása a képernyőn megjelenő billentyűzettel nem a legjobb megoldás. Eddig a Dune HD Pro 4K volt az egyetlen Android alapú médialejátszó, amely nem tudta megfelelően felismerni a Logitech K400 billentyűzet/egér kombinációt. Más típusú eszközökkel azonban jól működhet.

A Dune HD Pro 4K OpenWRT operációs rendszerrel is egyszerre fut az Android és a Dune HD szoftver. Az OpenWRT OS különféle NAS (Network Attached Storage) funkciókat kínál, például SMB-kiszolgálót, FTP-kiszolgálót, DLNA-kiszolgálót stb.

Összegzés

Ez a modern, naprakész és prémium kategóriás médialejátszó támogatja az összes jelenleg létező videószabványt.

A Realtek SoC és Android operációs rendszerre való váltás nagy bátorság volt a Dune részéről, amely végül elég jók sült el. Az elődjeihez képest csak a VXP processzort és az SD-felskálázási lehetőségeket hiányoljuk. Egyelőre még nem valósult meg a teljes Blu Ray menü támogatása , de a gyártó azt ígérte, hogy a jövőben lehet számítani rá.

Elmondhatjuk, hogy ez a legjobb médialejátszó a piacon. Ha nem olyan fontos a Blu Ray támogatás, akkor a Dune HD Pro 4K-nál nem találni jobbat. A csúcskategóriás videólejátszási funkciók (automatikus képkocka és felbontás váltás, a 3D, nagy bitsebességű 4K/HDR támogatás, a kiváló scrapper, HD Audio), valamint a megfelelő 4K You-Tube és Netflix támogatás is egyedülállóvá teszi ezt az eszközt.

Nagyon jól néz ki a felhasználói felület, szuper a háttérvilágítású távirányító, valamint megfelelő a 4K You-Tube és Netflix támogatás is. Az Android 7.1 hozzáférést biztosít az összes legújabb API-hoz.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts