flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Dynaudio Confidence 60 álló hangsugárzó tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

Dynaudio Confidence 60 álló hangsugárzó tesztelés

A dán márka sok audio és hifi rajongó számára ismerős lehet. A Dynaudio Confidence 60 típusú high-end, álló hangfalak megvásárlása esetén bizony jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, az ára ugyanis meglehetősen borsos. Ez a modell valóban prémium árkategória, amit nem túl sokan engedhetnek meg maguknak, de ha mégis olyan szerencsések vagyunk, hogy meg tudjuk vásárolni, nem fogunk benne csalódni.

Megjelenés és képességek

dynaudio-confidence-60 füst színű

A gyönyörűen kivitelezett hangsugárzó súlya 66,2 kg, az érzékenysége 87 decibel, az impedancia pedig 4 Ohm. A frekvencia válasz 22 Hz és 22 kHz között van. A Confidence 60, háromutas basszus reflex hangszóró, amely többféle színben is kapható: Blonde Wood, Raven Wood High Gloss, Midnight High Gloss, Smoke High Gloss, Ruby Wood High Gloss árnyalatokban érhető el. Az egyedi fejlesztésű Esotar3 lágy dóm magassugárzónak köszönhetően a légáramlás optimalizálódott, ehhez hozzájárul a nagyobb méretű hátsó kamra is. Az elődjével ellentétben, amely kettő darab magassugárzóval működött, a Confidence 60 esetében, 1 darab magassugárzót használnak. A Jupiter létesítményében finomították a Dynaudio Directive Control, azaz a DDC hangsugárzó technológiát.

Conf 60 hangszóró

A cég tervező mérnökei méltán lehetnek büszkék az általuk kifejlesztett DDC lencsére, ami tulajdonképpen egy alumínium hullámvezető. Az előző modellnél használt MDF terelőlemezt, kompozit terelőlemezre cserélték, ami egyszerre erős és ugyanakkor könnyű is. A Neo Tec mélysugárzó és a Dynaudio MSP, azaz a magnézium szilikát polimer meghajtók, és az új, többrétegű üvegszálas hangtekercsnek köszönhetően nemcsak a hangzást tökéletesítették, de a rezonanciákat is gyakorlatilag nullára redukálták. A stabil készülékház révén nem kell tartanunk a vibráció okozta problémáktól. Ezek az új kialakítású meghajtók optimalizálják még tovább a légáramlást. Az Esotar3, hármas típusú magassugárzó egy neodímium mágneses rendszer, ami a rezonancia csökkentése érdekében rendelkezik még egy Hexis elnevezésű, belső kupolával. A nagy teljesítményű neodímium mágnesek, az alumínium és réz hangtekercsek a hibátlan hangminőséget garantálják.

Egyébként a Confidence széria az 1990- as években került piacra. Van belőle több típus: a Confidence 20, 30, 50 és a legújabb, a 60-as.

Dynaudio Confidence Sorozat

Azt lehet mondani, hogy a piacon kapható hasonló kategóriájú termékek közül a Confidence 60 a legfejlettebb passzív hangsugárzó. Korábban volt szerencsénk kipróbálni a C60 az elődjét a Confidence 50-es modellt, ahol a felső és az alsó frekvenciaválasz ideális volt, a középső és az alsó tartomány felső részeinél pici süllyedést tapasztaltunk. A C60- nál már ezeket az apró hibákat is kiküszöbölték, az alacsony közép és mély basszust rendkívül pontosan és hibátlanul közvetítette a dán hangsugárzó.

Conf. 60 hangsug.

A térelválasztás segítségével tovább csökken a rezonancia, és javul a teljesítmény is. A nagy méretű hangsugárzó acéllemezen áll, és mellékeltek hozzá fém korongokat is, amelyek mágnesesen tapadnak a csavarokhoz és természetesen a tüskéket is érdemes felszerelni a nagyobb stabilitás érdekében. A széria legnagyobb méretű hangsugárzója a Confidence 60, a külső design lenyűgözően elegáns, szemet gyönyörködtető látvány. A profin hangolt reflex nyílás jóvoltából, képes a hangfal mindenféle zenei tartalom tökéletes minőségű közvetítésére a gyártó szerint.

Hangzás próba

Confidence 60 hangfal pár

A csodálatos hangfalak tesztelésére egy olyan új építésű apartmanban tetőtéri apartmanban került sor, ahol a szakszerűen kialakított házimozi szobában gondoskodtak a falak és a mennyezet akusztikai kezeléséről, de még nem kifogástalan az akusztika. Az általunk tesztelt Confidence 60 rubin színű volt. Marantz erősítővel és Velodyne mélynyomóval együtt próbáltuk ki a hangfalpárt.

Filmteszteléssel kezdtünk. 2014- ben mutatták be Marc Wahlberg főszereplésével, A hazárdjáték című bűnügyi drámát, kíváncsiak voltunk, hogy milyen hangzást várhatunk a dán márka legnagyobb hangsugárzójától. A Dynaudio korrekt hangzást nyújtott, habár a térbeliség és a részletesség terén voltak gondok. A mélyek helyenként túlzottan morgósan szólaltak meg.  Ezt követően, a Footloose című musicalt tűztük műsorra. Nemcsak a párbeszédek hangzására voltunk kíváncsiak, hanem a zenei produktumra is. A dinamika lehetett volna jobb is, a basszusok tisztasága sem volt az igazi.

Csajkovszkij 5. szimfóniájának meghallgatása közben azt tapasztaltuk, hogy a középső és a magas tartományok szépen és kiegyensúlyozottan voltak jelen, de sajnos a mélyeknél ez esetben is fedeztünk fel hibákat.

Véleményünk

A Confidence 60 prémium minőségű hangsugárzó, amely bármilyen belső térben dekoratív lakberendezési kiegészítőként is megállja a helyét. Nemcsak a külső kialakítása árulkodik a tervezők maximalizmusáról, az alkatrészek és a korszerű, fejlett technológiák alkalmazása, mindazt bizonyítják, hogy a tervezők igyekeztek a legjobbat kihozni. A mérete miatt leginkább nagyobb, vagy közepes helyiségekbe ajánlanánk. A térbeliségre, a háromdimenziós hangzásra sajnos volt panaszunk, a basszusok nem szóltak mindig ideálisan, a közép és magas tartományok viszont harmonikusak, tiszták, torzításmentesek voltak, a film és a zene tesztelése során is. Akár házimozizáshoz, akár zenehallgatáshoz szeretnénk használni, mindkét funkcióban megállja a helyét a hangszóró. A sztereó hangzás megfelelő volt. Az általunk hallott hibák miatt a még nem teljesen optimális térakusztika is felelős lehetett, de őszintén szólva,  nem azt nyújtotta ez a drága és szép eszköz, mint ami elvártunk volna tőle. A legjobb hangzás természetesen csak akkor érhető el, ha az a szoba, ahol zenét hallgatunk, vagy filmeket nézünk, akusztikai adottságai ideálisak. Az akusztikát hangelnyelő és diffúzoros panelekkel javíthatjuk.

Az ára és a méretei meghatározzák azt, hogy mekkora helyiségekben érdemes elhelyezni, ahol valóban azt az eredményt tudja majd nyújtani, mint amit elvárnánk tőle. Egyértelműen látszik, hogy a Dynaudio cég közel 16 évet szánt arra, hogy a legtökéletesebb hangzást és a leggyönyörűbb designt hozhassa létre.

Írta: Polgár Róbert