Dynaudio Core 59 aktív stúdió monitor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Dynaudio Core 59 aktív stúdió monitor teszt

A dán hangszórógyártó Skanderborgban található központjában a Jupiter Free Impulse Measurement Room-ban tesztelik a hangszórók impulzusválaszát. A tesztelés során egy robotdaru segítségével a terem közepére helyezik a hangszórót, melyet körbe is tud forgatni a szerkezet. Egy másik robot, ami egy 31 darab mérőmikrofonból álló óriási gömb , akár függőleges síkban is képes forogni. A Core 59 háromirányú stúdió monitort is a Jupiter létesítményben fejlesztették ki. Súlya 24,6 kg , a mérete: 28x38x55cm.

Tulajdonságok

Dynaudio Core59 stúdió monitor

A hangfalház sötétszürke színű, az erősítő „D” osztályú, a meghajtókat kézzel gyártották. Az Esotar Pro neodímium lágy kupolájú magassugárzó optimalizálja a belső légáramlást. A Hexis belső kupola jóvoltából kiküszöböli a rezonanciákat, a frekvencia választ elsimítja, így nagyobb hangnyomás mellett is megmarad a dinamika és nincs torzítás.

Az MSP, azaz a magnézium szilikát polimer meghajtóval rendelkező középsugárzó esetében egy alumínium hangtekercshez van csatlakoztatva a neodímium mágnes. Az illesztőprogram lehetővé teszi a 312 Hz és 5,1 kHz frekvencián való áthaladást, képes kezelni a középtartományt is, így elkerülhető a keresztváltó alapú torzítás.

A hangfal réz hangtekerccsel és kerámia mágnessel rendelkezik,  A „D” osztályú erősítő 500 watt teljesítményű, további két db „D” osztályú erősítő hajtja a magas( 150 Watt) és a középsávú (500 Watt ) meghajtókat. A „D” osztályú erősítők jellemzője, hogy elég nagy teljesítményt tudnak produkálni, minimális veszteség mellett, ezért rendkívül hatékonyak. A magassugárzó és a középsugárzó meghajtója egy kör alakú elülső terelővel ellátott tokba van beszerelve, ami elforgatható, így különféle irányokba lehet pozícionálni, akár függőleges helyzetbe is. Ez lehetővé teszi ,hogy a Core 59 megállja a helyét LCR és más többcsatornás, valamint Dolby Atmos stúdió monitor rendszerekkel is. Gumis párnák, integrált tartók és dedikált DSP beállítás gondoskodnak a stabilitásról és a rugalmas pozícionálási lehetőségekről.

Core 59 hátoldal

A hangszóró hátoldalát egy nagy fémlemez borítja és igen nagy méretű hűtőborda gondoskodik a megfelelő hűtésről.  A Core 59 „D” osztályú erősítőit a koppenhágai Pascal Audio szállítja. Nagy hangerőn is tiszta hangzást ígér a gyártó. A Dynaudio hangszórók esetében 15 -20 év a várható élettartam.

A hátlapon található három darab XLR csatlakozó közül, kettő darab kezeli a monitor kiegyensúlyozott analóg és a digitális audio bemeneteit ,a harmadik XLR kimenet pedig felhasználható egy másik Core 59 -hez való kapcsolódáshoz. A digitális bemenet használatakor egy 4 állású kapcsoló lehetővé teszi, hogy a Core 59 maximális hangnyomás szintjét 88,98,100 vagy 112db-re állítsa. Az analóg bemeneten egy második, 4 állású csúszka segít optimalizálni a hangszóró jel/ zaj arányát. A Core 59 DSP-je egy Analog Devices 64 bites chip köré épül, amely 24bit/192khz-ig terjedő mintavételi sebességgel képes működni. A Dynaudio cég, a Core 59 esetén a monitor alapú DSP korrekcióra helyezi a hangsúlyt. A Dynaudio Core 59 hangsugárzó frekvenciatartománya 42 Hz és 21 kHz között van.

Az egyszerűen használható EQ elkerüli a fáziseltolódásokat, a 80 Herzes szűrő pedig lehetővé teszi a mélynyomó hozzáadását. A Sound Balance, vagy billenő szűrő, fényes( Bright ),semleges (Natural )és sötét ( Dark) beállításokat kínál. A dönthető szűrőt a Quad fejlesztette ki az 1970-es években. Ez a szűrő a magas hang teljesítményét javítja.

Pozíció beállítások

Kétféle pozíció beállítással rendelkezik a monitor. Az első mód, a Visszhang vagy korrekció mentes mód (Anechoic) ,melyet akkor érdemes használni ha a monitor egy akusztikailag jól kezelt helyiségben van, vagy szoba korrekciós szoftvert használunk. A Desk vagyis asztali mód elsősorban a visszaverődések kompenzálására szolgál. A második pozíció kapcsoló a monitor, falak melletti elhelyezkedését korrigálja. A kompenzáció nélküli, azaz a Free funkció akkor hasznos, ha a monitorokat a faltól 50 cm -nél nagyobb távolságra helyezzük el. A Desk funkció korrigálja az alacsony frekvenciájú torzításokat és visszaverődéseket, amelyek általában akkor keletkeznek, amikor a hangszórót a faltól 50 cm -es, vagy kevesebb távolságra helyezzük el. A Corner, azaz a sarok funkció, a sarkokban 50cm-en belüli elhelyezés esetén segít.

Core 59 vízszintesen

A hangszóróház 32 mm vastag és igen merev , a teljes spektrumban lineáris hangképzést nyújt. A hangszóróhoz kezelési könyvet is mellékelnek, amelyben részletes útmutatást kapunk az elhelyezésükről, és a hallgatási tesztekről, amelyeket ajánlott elvégezni a DSP helyes beállítása a érdekében. Azoknak, akik nem használnak szoba korrekciós szoftvert vagy hardvert, a Dynaudio rózsaszín zaj, mérőmikrofon és valós idejű analizátor (RTA) használatát javasolja a Core 59 teljesítményének ellenőrzésére a szobában. Ezt követően, a DSP beállításokat javasolt alkalmazni a laposabb frekvencia válasz érdekében. Az ingyenes Dynaudio Meter iOs letölthető alkalmazás rendelkezik rózsaszínű zajjal és RTA- val is. ( A rózsaszín zaj = 1/f zaj,egy olyan zaj, melynek a teljesítmény spektrum sűrűsége, azaz az energia/herz aránya, fordítottan arányos a frekvenciával.)

Hangzás

A tesztelés során, egy nagyjából 25 négyzetméteres hangfelvevő stúdióban jártunk, ahol a falakat akusztikai panelekkel kezelték, így a hangzás ideálisnak volt mondható. Elsőként Vivaldi Stabat mater című művét hallgattuk meg. A hangszóró pontossága lenyűgöző volt!  Részletes hangzást, kiterjedt színpadképet, erőteljes, mély hangokat és tisztaságot tapasztaltunk minden tartományban. Rendkívüli dinamika és részletesség jellemezte, a hangszerek elkülöníthetőek voltak az énekhangoktól, a középtartományokban nem voltak keresztezési problémák. Ugyanezt tapasztalatuk a Schindler listája című filmzene lejátszása során, melyet az NL Orchestra előadásában hallgattunk meg.

Véleményünk

A Core 59 stúdió monitor részletessége és pontossága valóban ámulatba ejtő, mind a közép mint a magas tartományok tisztán és tökéletesen szóltak, hibát a hangzásban mi nem találtunk. Negatívumként csupán annyit említhetünk, hogy ez a stúdió monitor leginkább nagyobb méretű helyiségekbe stúdiókban ajánlott és bizony jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hogyha meg szeretnénk vásárolni. Aki számára azonban nem jelent gondot a költség, és esetleg nagyobb területű helyiséggel rendelkezik, akkor bátran válassza a Dynaudio monitorját, nem fog csalódni a hangzásban.

Az akusztikai kezelések nagymértékben hozzájárulnak a hangszórók optimális hangzásához. A hangszórók kiválasztásánál vegyünk figyelembe néhány fontos szempontot! Nem mindegy, hogy az a helyiség, ahol a hangfalakat használni fogjuk, mekkora, milyen a formája, milyen a falak típusa, és a szoba vagy stúdió akusztikai adottságai is sokat számítanak. Az is lényeges, hogy professzionális vagy hobbi célokra fogjuk használni a monitorokat. Teljesen más típusú hangfalak szükségesek akkor, ha hangfelvevő vagy keverő stúdióban alkalmazzuk őket, vagy  házimozi rendszerekhez csatoljuk őket, és a sztereó zenehallgatás is eltérő hangfalakat igényel.

Írta: Polgár Róbert