Kipróbáltuk a Dynavoice CL-28 álló hangfalakat!

A svéd Dynavoice cég Classic szériája három hangszóróból áll, a CL-16, a CL -26 és az legnagyobb modell, a CL-28. A gyártó a hangfalak megjelenésére is nagy figyelmet fordított, a hangzása vetekszik a jóval drágább hangfalak minőségével. A Dynavoice-t 1975-ben Tommy Wadensten alapította kis családi vállalkozásként, JWS néven, és ugyanez a JWS később a mai Dynavoice-vá alakul, és azóta folyamatosan fejlesztik a termékeiket.

Dynavoice embléma

1980-ban a JWS megnyitotta az első gyárat Svédországban, és 1999-ben a GeneXXa Unique 5000 modell nagy siker lett Svédországban. A Dynavoice márkát 2003-ban vezették be. A Classic sorozat 2020-ban jelent meg, amely három modellből áll: egy könyvespolcos hangszóróból és két álló hangszóróból. A hagyományos hangszórók mellett a Dynavoice mélynyomókat és bluetooth hangszórókat is gyárt. A gyártás során az elsődleges szempont a jó minőségű, masszív kialakítás, a kiváló hangminőség és a megfizethető ár. Tesztünk során bebizonyosodott, hogy a cég jó irányba halad, őszintén szólva nem vártunk ilyen szuper hangzást ezen az áron, így a CL-28 azt nyújtja, amit ígér.

Dynavoice CL-28 műszaki adatai

A háromutas, basszreflex kialakítású álló hangsugárzó 2 db 203 mm-es papír membrános mélysugárzóval, 1 db 127 mm-es papír membrános középsugárzóvak, valamint 25 mm-es textil dóm magassugárzóval van felszerelve. Terhelhetősége 200/300 Watt, a frekvencia-átvitel:38 Hz-20 kHz, a keresztváltási frekvenciák:800 és 2500 Hz, az impedancia:4 Ohm, az érzékenysége 88 dB, méretei 245 x 1080 x 300 mm, súlya pedig 23,6 kg.

Egyéb tudnivalók

CL-28 hangfalak-védőszövetek

A Dynavoice CL-28 álló hangfal csak dió és fekete színben kapható, az előlap védőszövete pedig sötét vagy retró szürke, a gyártó mindkét fajtát mellékelte a hangszóróhoz, így sokkal könnyebben hozzáigazíthatjuk a lakásunk stílusához.  A készülékház oldallapjainak anyaga vastag MDF, belül a merevítések és a rezonancia csillapítására szolgáló anyagok gondoskodnak a tiszta hangokról.  A hangszóró stabilan megáll, M8 szerelvényekkel rendelkezik, a felszerelhető puha talpak szintén a rezonancia csillapítását és a stabilitást szolgálják.

A CL-28 hátoldalán két darab basszreflex port helyezkedik el, lekerekített peremmel, igen hosszú beépített csövekkel. 4 db aranyozott csatlakozóval is rendelkezik a hangsugárzó. A hangszórók öntött alumínium kosárral és megerősített mágneses rendszerrel is rendelkeznek.

Amikor hangszórót választunk, fontoljuk meg, hogy mekkora helyiségbe, milyen célra szánjuk.  Más típusra van szükség, ha zenehallgatásra, vagy filmnézésre fogjuk használni, és más fajtára akkor, ha stúdió munkákra szeretnénk hangszórót vásárolni.

Tesztelés

A Dynavoice Classics CL-28 tesztelése során a basszus tartományra került a fő hangsúly, bár a mély hangok lehetnének valamivel ütősebbek. A részletesség és a finomság sem az igazi, de a lendület, a dinamika rendben van. A hangok szépen betöltik a teret, még a nagyobb szobákban is. Az optimális hangzás érdekében legalább 30 négyzetméteres helyiségbe ajánljuk. Nagyon fontos, hogy abban a szobában, ahol elhelyezzük a hangszórókat, gondoskodjunk a falak, a mennyezet, az ablakok és a padlófelületek akusztikai kezeléséről. Ha nem foglalkozunk a helyiségek akusztikai adottságaival, akkor csalódni fogunk az audio és hifi eszközeink hangzásában. A leggyakoribb probléma általában a visszhang, ami a kemény, sík felületekről visszaverődő hangok miatt alakul ki és jelentős mértékben rontja a zene vagy film élményét. A visszhang csillapításra speciális, akusztikai célokra kifejlesztett termékekre van szükség. Akusztikai hangelnyelő és diffúzoros panelekkel, vastag, sűrű szövésű akusztikai függönnyel, és akusztikus szőnyegekkel megfelelő akusztika alakítható ki.

Klasszikus zenével indítottuk a tesztet, Mozart 39.szimfóniáját hallgattuk meg. A Dynavoice meglepően szép és tiszta hangzást nyújtott, a hangzás a szoba minden pontján egyenletes volt. Kicsit hiányoltuk a finom részleteket, amiket egy drágább hangfalnál megtapasztaltunk. (pl. Focal Chora 826-álló hangszóró esetében.) Ettől függetlenül a lendület és az erő megfelelő volt. Modernebb ritmusokra váltva, Dua Lipa Love Again című slágerét hallgattuk meg. A CL-28 teljesítményével abszolút elégedettek voltunk, habár a legmélyebb hangok lehettek volna még intenzívebbek. Egy 27 négyzetméteres nappali volt a tesztünk helyszíne, ahol a falakon szélessávú panelek és diffúzor előlapos akusztikai panelek biztosították az ideális akusztikát. Marantz erősítővel párosítottuk a hangfalpárt.

Összegezve

A svéd gyártó kitett magáért, amikor a Classic szériát megtervezte. A hangszórók esztétikus, kissé talán retró külsőt kaptak, de korántsem keltenek divatjamúlt hatást. Sajnos csak kétféle színben kapható, jó lenne, ha fehér színben is gyártanák. Intenzív mélyek, kiterjedt közép és részletes magas tartományok jellemzik. Kicsit lehetne kiegyensúlyozottabb a hangzása és a finom részleteket is hiányoltuk időnként. A basszusok néhány vetélytárs márkánál izmosabbak, a legalsó végeknél is. Leginkább közepes vagy nagy helyiségekbe javasoljuk. A CL-28 nagyszerű választás azok számára, akik jó hangzásra vágynak kedvező áron.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts