Emotiva RMC-1 high end házimozi processzor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Emotiva RMC-1 high end házimozi processzor teszt

Az amerikai székhelyű Emotiva cég AV házimozi processzorát volt alkalmunk tesztelni legutóbb. A 16 csatornás RMC-1 típust a legmodernebb formátumokhoz tervezték. Számos funkcióval rendelkezik, és a 3 db bővítőkártyának köszönhetően még tovább bővíthető. Nézzük meg a legfontosabb jellemzőit:
-HDR, Dolby Vision, 4K UHD
-HDMI 2.0b, Dolby Atmos, DTS:X támogatással
-8 db HDMI bemenet, 2 db kimenet
-USB, IR bemenet, 4 db trigger kimenet
-PCM, DSD jeleket is képes dekódolni
-32 bites A/D és D/A átalakítók
-AM/FM vevő
-HDCP 2.2 , ARC és CEC támogatás
-Ethernet csatlakozás
emotiva processzorA basszus beállításokat akár 3 db mélynyomóra is kiterjeszthetjük, a keresztváltási pont szabályozható, a dinamikatartomány is vezérelhető. A Room EQ Wizard szolgáltatása lehetővé teszi a hangzás optimalizálását az adott szoba adottságaihoz igazítva. A Dirac Live szoftver automatikusan méréseket végez és javítja az időzítési és frekvencia hibákat. Az analóg audiojelek prémium minőségű áramkörön mennek keresztül.
Emotiva-RMC-1AZ RMC-1 10 kg súlyával eléggé masszív méretű, a kijelzője kék színű LED/OLED fényű. Az USA-beli Tennesse államban készült processzort úgy tervezték, hogy a filmrajongók és a zenekedvelők számára is tökéletes megoldást jelentsen.

Emotiva processzor tesztelés

Egy kb. 20 négyzetméteres moziszobában próbáltuk ki az Emotiva RMC-1-t. Sose felejtsük el, hogy amennyiben a tökéletes hangzásra vágyunk, legyen szó akár filmről vagy zenéről, az első és legfontosabb lépés mindig a szoba vagy stúdió akusztikájának javítása legyen! Ha az akusztikai kezelést elhanyagoljuk, hiába vásároljuk meg a prémium árkategóriájú audio eszközöket, nem lehet kifogástalan hangzást elérni. Az Emotiva teszthelyszínén a szoba falain diffúzor előlapos panelek, a sarkokban pedig basszuscsapdák gondoskodtak az ideális térhangzásról. Az ablakok előtt hanggátló függönyökkel oldották meg az üvegfelületek miatt kialakuló akusztikai gondokat. Nem mellesleg ezekkel a speciális szövetből készült lakástextíliákkal megvalósítható a moziszobákban elvárt teljes sötétítés is! Emotiva házimozi-Az RMC-1 esztétikus megjelenésű, a távirányítója azonban túlságosan nagy darabra sikeredett, ormótlan látványt nyújt. A háttérvilágítást is mellőzték, ami pedig egy sötét moziszobában lényeges, amikor a távirányítót használjuk. A kezelése viszont rendkívül egyszerű, nagyon jól átlátható és praktikus.

letöltésMutánsok kalandjaival kezdtük a filmnézést. A 2014-es X-Men – Az eljövendő múlt napjai című fantasy mozi igazán tele van izgalommal és kalanddal. Az Emotiva természetes, teres hangzást produkált, bár a középtartományt néhol kicsit túl hangsúlytalannak éreztük. A párbeszédek határozottan kiemelkedtek, ahogy a különböző effektek és a filmzene is. Ezt követően a Resident Evil-A Kaptár 3.-Teljes pusztulás sci-fi horror elé ültünk le. Pontos, tiszta hangokat, kiváló dinamikát tapasztaltunk. Az életszerűség miatt a zombivá változott emberek, a baljóslatúan károgó varjak láttán és hallatán a pulzusunk felgyorsult és bizony meg-megrezzentünk az ijedtségtől. A képregény sztori és a horror műfaja után lazításképpen egy film musicalre váltottunk. Hugh Jackman a farkasbőrből kibújva, Jean Valjean szerepében remekelt a Nyomorultak című musicalben. Az RMC a zenés film esetében is gyönyörű és hibátlan hangzást nyújtott.

Mivel az Emotiva cég ezt a processzort nemcsak a házimozi rendszerekhez ajánlja, a zenehallgatás maximális élményét is szem előtt tartotta a tervezés során. Ezért Adele: Rolling In the Deep című nagy sikerű slágere hangzott fel. Minden tartomány a kellő intenzitással, minőségben szólt, az énekhang és a zenei kíséret egyértelműen felismerhető és elkülöníthető volt.

Véleményünk

Tiszta, természetes és dinamikus hangzás jellemzi az Emotiva RMC-1 processzort. Külseje, letisztult és vonzó, egyedül a drabális méretű, csúnyácska távvezérlő nem nyerte el a tetszésünket. Előny még a bővíthetőség, és az, hogy zenehallgatásra és filmnézésre is egyaránt kitűnő választás. Sajnos azonban elég sok negatívumot állapítottunk meg. Tény, hogy a legmodernebb formátumokhoz fejlesztették, de a régebbi típusú formátumokat nem jól érzékeli, a HDMI csatlakozással is vannak problémák, bizonyos sávokon nem szól szépen, veszít a teljesítményéből, emiatt gyakran újra kell indítani, ami meglehetősen lassú, a rengeteg beállítási opció számos hibalehetőséget rejt magában, a távirányító és a készülék között pedig nagyon nehézkes és lassú a kommunikáció.