Epson EH-TW 7100 projektor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Epson EH-TW 7100 projektor teszt

Epson EH-TW 7100 projektor

Az Epson cég több féle audio terméket gyárt, projektorjaikat folyamatosan fejlesztik. Az EH-TW 7100 középkategóriás házi mozi vetítőt volt alkalmunk legutóbb kipróbálni, ügyfelünk kérésére. Ez a típus rendkívül népszerű a házi mozi tulajdonosok körében, viszonylag magas ára ellenére.

Jellemzői:

Az Epson modell, egy 3LCD, 4K projektor, 3000 lumen fényerővel rendelkezik, az izzó élettartamát 4-7  évre határozza meg a gyártó. (természetesen ez a használattól függ.) Ez nagyjából azt jelenti, hogy körülbelül 3000 óra az élettartama normál használat esetén, ami környezettakarékos, ÖKO üzemmódban 5000 órára is megnőhet.

EH-TW 7100 csatlakozások

A zoom tartomány 1.62:1, a kontrasztarány 2 db HDMI 2.0 és 2 db USB 2.0 bemenet található rajta. Az egyik USB aljzat a Google Chrome-hoz, a másik pedig az Epson Wi-Fi -hez szükséges. Ez utóbbi funkció segítségével telefonról, vagy számítógépről képes a projektorra kivetíteni a képanyagot. A fehér színű, szépen ívelt formájú 6,9 kg súlyú, kompakt méretű készülék bármilyen moziszobába ideális lehet. A külső designjával kapcsolatban az egyetlen apróság, ami egyeseknek zavaró lehet, az a fehér szín, ami egy elsötétített moziszobában nem mindig praktikus, amennyiben teljes sötétséget szeretnénk elérni. A 1080 p LCD projektor HDR kompatibilis, pixeleltolással érhető el az UHD hatás. A HDR10-t és HLG-t is támogatja. A zajszint nagyon alacsony, 32 decibel, ami egyáltalán nem zavaró. A 20 Wattos beépített hangszóró révén hangsugárzásra is képes. A Bluetooth kapcsolat a hangkimenethez használható. 3,5 mm analóg audio kimenetet is felfedeztünk az eszközön. Beépített streaming opciókkal nem rendelkezik, de ehhez van lehetőség külön vásárolni Epson ELPAP10 vezérlés nélküli LAN adaptert.

EH-TW 7100 lencse

A függőleges vagy vízszintes lencseeltolásnak köszönhetően vízszintesen és függőlegesen is felszerelhető, ami megkönnyíti a telepítést. Az objektívet könnyen és pontosan lehet beállítani, a manuálisan szabályozható optikával is egyszerű volt a dolgunk.  A 2-2,54 méter átmérőjű kép esetén körülbelül 2.95-4,77 méter közötti távolságokra érdemes telepíteni a projektort. Így többféle méretű szobában is működtethető.

EH-TW 7100 távirányító

 

A távirányító átlátható, a gyorsbillentyűk révén könnyen vezérelhető, a narancssárga háttérvilágítás pedig igencsak hasznos a sötét moziszobában. A 3 LCD technológia miatt a projektor színes fényereje jóval nagyobb, mint az 1 chippel rendelkező DLP vetítőké. A kontrasztarány 100000:1. Bluetooth fejhallgatóval is használható a készülék.

Kezdődjön a mozizás!

Egy 28 négyzetméter alapterületű helyiségben került sor a tesztelésre, egy családi ház pincehelyiségéből kialakított moziszobájában. A kiváló Dali Epicon hangszórókkal, és Onkyo TX-SR393 erősítőkkel társítottuk az Epson projektort, amit körülbelül 3 méter távolságban helyeztük el a mennyezetre rögzítve. Valóban rendkívül gyors és egyszerű volt a telepítése.

A 2018-as, Grincs című 3D-s számítógépes animációs filmet néztük meg először, Blu-Ray 1080 p minőségben. Több beállítási lehetőség is van: Dinamikus, Fényes mozi, Mozi és a Természetes mód. Mi a Természetes módot választottuk. Árnyalt, kiegyensúlyozott színpaletta, kiváló kontrasztkezelés jellemezte a képminőséget. Részletes, éles, pontos élményben volt részünk. A 4K HDR tartalomnál nincsenek keretinterpolációs lehetőségek, a 4K mozgásfeldolgozást nagyon hiányoltuk.

EH-TW 7100 felülről

Horror filmmel folytattuk a filmnézést, A csodagyerek című 2019-ben bemutatott rémisztő alkotást vetítettük le. A színek természetesek voltak, a mozgáskezelés szintén. A bőrtónusoknál feltűnt valamilyen elszíneződés, a közeli felvételeken a színek nem voltak annyira lenyűgözőek, mint egy igazi 4K kép esetében, és a feketék is lehettek volna mélyebbek, intenzívebbek. De ezektől eltekintve, szép és részletes képeket láttunk, a színek is harmónikusak voltak. A Blu Ray -en a feketék szebbek lehetnének, a bőrszín vörösebb és foltosabb, mint az UHD Blu Ray-en. Az UHD Blu Ray lemezeknél érdemesebb az alacsonyabb színfelbontást választani.

A Fényes mozi módot akkor válassza, ha erősebb nappali fényben használja a vetítőt, teljes sötétségben a Mozi mód a legideálisabb. A Dinamikus mozi beállítást jobb kerülni, mert a túl fényes és túltelített hatás ront a kép minőségén.

Közepesen megvilágított nappaliban használható, de erős fény és lámpa világítás nem ajánlott. Egy moziszobában fontos a megfelelő sötétítés, nemcsak a valódi moziélmény miatt, hanem a projektorok ideális működése érdekében is. A sötétítő függönyökkel besötétíthetjük a helyiséget, de ha teljes sötétségre vágyunk, akkor vastag, sűrű szövésű hangszigetelő és sötétítő tulajdonságú, akusztikai függönyöket javasolt elhelyezni az ablakok elé. Ezek a lakástextíliák nemcsak a fényt zárják ki, de a külső zajokat is blokkolják. Az akusztika javítására is kiválóan alkalmasak a hangelnyelő szövetüknek köszönhetően. A praktikusság mellett, nagy előnyük, hogy esztétikus, szép lakberendezési kiegészítők is egyben. Célszerű az ablak szélességének kétszeres szélességű függönyt varratni, ha szeretnénk lágy esésű, mutatós ablakdekorációt.

A vetítő elődjét, az Epson EH-TW 7000 -t cserélte le ügyfelünk az újabb modellre, így össze tudtuk hasonlítani a két projektort. Mindkét 3 LCD készülékben közös a 4K technológia, az objektív eltolási mód, a 3D hatás, az 1,6-szoros zoom. A 2-2,5 méter képátló 2,6-4,3 méter távolságban elhelyezve élvezhető a legjobban, ezáltal különböző méretű szobákban is ideális. A TW 7100 esetében nagyobb a kontrasztarány: 100000:1, ami szebb, fényesebb, gazdagabb színeket eredményez, szemben a TW 7000 modellel, melynek 40000:1 a kontrasztaránya. Az Epson EH TW-7000 kevesebb csatlakozót kapott, hiányzik a trigger és az RS232 csatlakozó is. A Creston rendszer megkönnyíti az integrálást. A 7000-es típus nem rendelkezik hangszóróval sem. Az ára ( kb. 320-370 ezer ft) kedvezőbb ugyan, mint a 7100 vetítőé (500-540 ezer ft) , mi mégis inkább az újabb típust ajánljuk, ha éles, fényes és kiegyensúlyozott színekre vágyik.

Összegzés

Az Epson projektor 2 db, egyenként 10 Wattos beépített hangszóróval rendelkezik, (habár filmzene esetében sokat ne várjunk tőlük), a távirányítóval egyszerű a vezérlés. Normál üzemmódban 32 decibel volt a zajszint, ÖKO módban ez lecsökkent 21 decibelre, tehát abszolút csendes vetítő. A telepítése és a beállítások nagyon egyszerűek, fényes, szép, részletes és harmónikus színeket produkál. A feketék lehetnének szebbek, mélyebbek, Blu Ray filmeknél a bőrszínek kissé furcsa árnyalatokat kaptak. Nem tud versenyre kelni a valódi 4K projektorok teljesítményével, de ebben az árkategóriában abszolút nyerő az EH-TW7100.

Írta: Polgár Róbert