Epson EH-TW9400 házimozi projektor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Epson EH-TW9400 házimozi projektor teszt

Nagy örömmel teszünk eleget ügyfeleink házimozi vetítők tesztelésére vonatkozó kéréseinek. Mivel magunk is házimozi tulajdonosok és rajongók vagyunk, egy-egy új vagy általunk eddig még nem próbált projektor tesztelése mindig izgalommal tölt el. Ezúttal az Epson EH-TW9400 típusú HDR házimozi projektor számtalan funkcióval rendelkezik, mint például a motorizált lencsevezérlők, memória és lencsevédő, ami kellemes meglepetés ebben az árkategóriában.

Lássuk a medvét!

A többi Epson vetítőhöz hasonlóan három 1920×1080 pixeles felbontású Full HD LCD panellel rendelkezik, de képes a 4K Ultra HD felbontásra is. Az ezt a modellt megelőző EH-TW9300-hoz képest az EH-TW9400 esetében intenzívebb a fényerő 2600 lumen, a kontrasztarány 1200 000 : 1 -re növekedett, a 2 darab HDMI bemenet ennél a típusnál HDCP 2.2. Nemcsak házimozik ideális kelléke a fehér színű Epson EH-TW9400, okostelefonokhoz is csatlakoztatható és vezeték nélküli HD jelek továbbítására is alkalmas. ( Ezért valamivel magasabb is az ára, mint a fekete színű modellnek.)
A matt fekete Epson vetítő mérete abszolút optimális, 520x450x193 mm, súlya 11 kg. A projektor közepén prémium minőségű lencse, két oldalán pedig 2 nyílás található, amelyek a levegő be és kiáramlását biztosítják. A motorizált lencsevédő a projektor bekapcsolásakor automatikusan elmozdul a lencse útjából, kikapcsolt állapotban viszont védi a lencsét a portól és egyéb behatásoktól. A por komoly problémákat okozhat az LCD vetítők esetében.

epson-EH-TW9400-Habár az Epson a beépített lencsevédővel gondoskodott a por elleni védelemről, azért ügyeljünk a projektor elhelyezésekor arra, hogy egy kevésbé poros területre tegyük. A legjobb megoldás az állványra vagy a mennyezetre való rögzítés.
Az objektív vezérlők segítségével könnyen beállítható a fókusz és a zoom is, az objektív memóriájába pedig elmenthetők ezek a beállítások. Az egyedi igényektől, a képernyő méretétől és formájától függően 1,78 : 1 és 2,40 :1 képarányok hozhatók létre.
A vetítő elülső oldalán helyezkedik el a 3D-s sugárzó és a távérzékelő, az állítható lábakkal a kívánt szintbe tudjuk állítani az asztalon vagy állványon. A projektor bal oldalán egy kisebb panel mögé több, kézi vezérlésű gombot rejtettek el, például a menübe való belépéshez.
eh-tw9400A vetítő hátoldalán egy mélyedésben találhatók csatlakozók, melyek mennyezetre történő felszerelésnél segítenek a kábelek elrendezésében. Itt kaptak helyet a korábban már említett HDCP 2.2 bemenet is, egy PC/VGA és egy-egy USB 2.0 A és B típusú port, valamint LAN és RS232C portok is.
A távirányító a korábbi modellekhez hasonlóan nagyon kényelmesen illeszkedik a kézbe, és még világít is a sötétben történő használat során.
A projektor 5 különféle képbeállítási módot kínál: Dinamikus, Fényes mozi, Természetes, Mozi és Digitális mozi. A normál dinamikus tartományú (SDR) tartalom nézésekor leginkább a Természetes mód ajánlott, bár lehetne kicsit pontosabb. A színek élénkek és vibrálóak, a fényerő megfelelő, az általános színskála tetszés szerint beállítható.
A 3 D funkcióhoz külön kell megvásárolni a szemüveget, de ez nem tűnik túl nagy árnak a 3 D-s élményért cserébe.
A vetítő működés közben nem túl hangos, kb. 20 dB a mért zajszint, ami egyáltalán nem zavaró.

Hajrá!

A teszt helyszíne, egy jól felszerelt, profi moziszoba, ahol ideális az akusztika. A falakon moziposzter nyomatokkal díszített akusztikai hangelnyelő paneleket, oszlopos diffúzorokat helyeztek el, az ablakok elé vastag, bársony hanggátló függönyökkel oldották meg a külső zajok tompítását és a moziélményt teljessé tevő sötétítést.
Több filmet választottunk ki a projektor kipróbálásához. Természetesen mindegyik mozi Blue-Ray minőségű.

aszfalt királyaiAz első próbaalany „Az aszfalt királyai „című izgalmakkal teli mozi volt, Christian Bale és Matt Damon főszereplésével. A film fő témája az autóversenyzés, a csikorgó kerekek, a felberregő motorok, a versenyzők harca nem hagyta, hogy lankadjon a figyelmünk. Az Epson projektor nagyon szép, részletes képet vetített, csodálatos, vibráló színekkel, minden apró kis részlet tisztán kivehető volt. Talán csak akkor tapasztaltunk némi hibát, amikor a száguldozó versenyautók gyors mozgását nem tudta teljesen jól kezelni. De azért ez nem volt jelentős gond, nem rontott a filmnézés élményén.
A második film a „Tőrbe ejtve” című krimi volt. Daniel Craig és Chris Evans mellett még sok világsztár feltűnik ebben a rejtélyes történetben. Fantasztikus képeket és színvilágot láttunk, a vetítő nagyon jól teljesített.
A program következő fellépője az „ Így neveld a sárkányodat 3” animációs, családi film volt. Itt aztán valódi színkavalkádban lehetett részünk, vibráltak, szinte éltek a színek a kedves mesében.
jokerUtoljára a Joaquin Phoenix nevével fémjelzett, sötét hangulatú pszicho-thriller, a „Joker” következett. A filmnek nemcsak a tartalma és mondanivalója sötét és néha nyomasztó, a képi világra is jellemző a gyakran sötétben játszódó jelenetek. A képek itt is részletesek voltak, de a fekete színek kicsit lehettek volna határozottabbak, mélyebbek.

Összegezzünk

Epson_UHD_Pro_Bild_TestNegatívumként a mozgáskezelést említenénk. A másodpercenként 24 képkocka kezelésével könnyen megbirkózik, de nagyobb sebességnél, például sport jeleneteknél vagy játék során már nehézségei akadnak. Sport közvetítéseknél javasoljuk az egyenletesebb mozgást eredményező képkocka-interpoláció alkalmazását, de ha más műfajú filmet nézünk vagy éppen játszani szeretnénk, kapcsoljuk ki ezt a funkciót.
Ezen az áron meglepően sok funkcióval és csodálatos képminőséget nyújtó projektort kapunk. A telepítése, beállítása egyszerű, a menü és a távirányító jól átlátható és könnyen kezelhető. A nagyítás és az általános képfeldolgozás, a 3D-s sugárzás kiváló. Az SDR tartalomnak köszönhetően világos, természetes és részletgazdag képeket produkál.

Előnyök:                                      Hátrányok:
-lenyűgöző képminőség –            a fényút nincs lezárva
-élénk, vibráló színek –                a fekete szín lehetne mélyebb, szebb
-motoros lencsevédő –                 a gyors képmozgás kezelése nehézséget okoz
-motoros lencsememória
-HDR10 kompatibilis
-ISF ccc tanúsítványú
-kedvező ár