Teszteltük a Focal Chora 826 álló hangsugárzót!

A korábban JMlaB névre hallgató francia céget 1979-ben alapította Jacques Mahul, mérnök, hifi -audio újságíró. Azóta is arra törekednek a gyártók, hogy minél tökéletesebb és tisztább hangzást állítsanak elő, modern, fiatalos és esztétikus külső dizájnnal párosítva.

Chora 826 megjelenés

Focal Chora 826-hangfal pár-dió

A Focal Chora típus elődje a Focal Chorus volt, amit továbbfejlesztettek, és így jött létre a Chora széria, amely három tagból áll, a 826 álló hangsugárzó a legnagyobb méretű tagja ennek a sorozatnak. A 3-utas hangfalhoz az ajánlott erősítő teljesítmény 140 és 250 Watt között van, a frekvenciaátvitel 48Hz-28kHz. A hangfal súlya 24 kg, a magassága 1 méter körül van. Terjedelmes mérete ellenére mégsem kelt robosztus hatást, rendkívül szép formát, esztétikus, karcsú megjelenést álmodtak meg a tervezők. Három színben kapható, a világos fa készülékház bézs előlappal, a dió szín kék, a fekete pedig fekete lakk előlappal rendelkezik.

Chora_826-színek

Integrált, 13 cm-es Atmos sugárzóval, 165 mm-es középsugárzóval, és két darab 165 mm-es mélysugárzóval szerelték fel. Az inverz TNF dóm magassugárzó, 25 mm-es alumínium és magnézium kompozíciójából készült és egyéb fix rács védi. A közép részt sűrű szövésű szövet fedi, amelynek keretét mágnessel rögzítették. az előlap alsó felében kerek formájú reflex nyílás található, a hangszóróház kb. 5 fokkal hátrafelé Dől a talpai miatt, amelyet azért terveztek így, hogy stabilan álljon meg a padlón és még a rezonanciákat is minimalizálja. A hangfal hátoldalán különböző csatlakozásokat találunk, amelyek elsősorban banándugókat tudnak fogadni. A banándugó kupakjait elég nehézkes levenni, annyira szorosan illeszkednek.

A merev MDF ház szintén a rezonanciákat csökkenti, a hangsugárzó érzékenysége 91 decibel, ami azt jelenti, hogy ak ár kisebb teljesítményű erősítőkkel is jól szól. A hangfal döntött kialakítása a magassugárzók pontosabb irányítását teszi lehetővé, nagyon fontos ugyanis, hogy a hallgatói pozíció felé sugározzanak. Mivel a basszus reflex nyílások az előlapon találhatóak, ezért közel lehet tenni a falhoz a hangfalakat.

Hangszórók

focal ch. 826-hangszóró -közeli

Ami újítás a korábbi Focal modellekhez képest, az a vadonatúj membrán típus, az úgynevezett Slatefiber membrán, pala hatású, szövésmentes szénszálakkal és hőre lágyuló polimerből készült, ami könnyebbséget viszont nagyobb merevsége eredményez, ezáltal természetesebb hangzás lehet elérni. A hangszóró impedancia 8 Ohm. A magassugárzó homorú kialakítása kevésbé irányíthatóvá teszi a magas hangokat, a speciális kupola felfüggesztés előnye a minimális torzítás.

chora 826 hangszóró közeli

A középső és a két basszus meghajtót rács fedi, a magassugárzókat fényes acél hálóval védik, de egyébként szabadon látható, ami nem is baj, mert valóban gyönyörű megjelenésű, a középkategóriás meghajtót kúpos porvédővel látták el az interferencia és a torzítások ellen, a mélysugárzót laposabb védőt kapott, ami a merevséget és a megfogottabb basszust biztosítja.

Hallgatási teszt

Filmnézés és zenehallgatás terén is kipróbáltuk a gyönyörű szép hangfalpárt. Egy 25 négyzetméteres nappaliban került sor a tesztelésre. A szoba frissen felújított és újonnan berendezett, minimalista stílust képvisel, ami viszont nem igazán kedvez az akusztikának. A kevés bútor, a sok csupasz üveg és falfelület miatt sok a visszaverődés, ez hangzási problémákat okoz, ezért javasoltuk a tulajdonosnak, hogy minél előbb kezdjen bele a szoba akusztikai kezelésébe. A falakra és a mennyezetre diffúzor és hangelnyelő paneleket javasoltunk, a meglehetősen nagy kiterjedésű ablakok és a teraszajtó elé pedig vastag, sűrű szövésű függönyöket érdemes elhelyezni.

Arcam SA30 integrált házimozi erősítővel csatlakoztattuk össze a világos fa színű, bézs előlappal rendelkező hangfalpárt a teszt során. Az összeszerelés és a felállítás meglehetősen egyszerű volt, a talpakat nagyon gyorsan és könnyen rögzíteni tudtuk a hangszóróhoz. A front panelen elhelyezett bassz reflex nyílásoknak köszönhetően a falhoz viszonylag közel is tehetjük a hangfalakat, ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a két hangfal egymástól való távolságára nagyon oda kell figyelni, mert a hangzást elronthatja, ha túlságosan közel tesszük őket egymáshoz, mint ahogy az is, ha a hallgatói pozícióhoz túlságosan közel vannak.

chora 826 hallg.pozíció

Ezek a hangfalak igénylik a teret, ezért viszonylag nagyobb méretű szobákba ajánljuk inkább, minimum 20-25 négyzetméteres helyiségekbe válasszuk a Chora 826-ot, ha ennél kisebb szobába keresünk hangfalat, akkor inkább a Focal Chora kisebb méretű testvéreit ajánlanánk. Miután néhány pozíciót kipróbáltunk, végül sikerült ideálisan elhelyezni a hangszórókat egymástól nagyjából 320 cm-re.

Habár az erősítő rendelkezik EQ beállítási lehetőségekkel, azért azt figyelembe kell venni, hogy a szobakorrekciós rendszerek önmagukban még nem fogják megoldani egy rossz akusztikájú helyiség hangzás problémáit. Finomhangolásra és a hangzás tökéletesítésére azonban valóban nagyszerűek és hasznosak ezek az EQ programok.

A föld után című izgalmas sci -fi filmmel elindítottuk a próbát, amelyet 2013- ban mutattak be Will Smith főszereplésével. A Chora 826 hangszóró nagyon szép, valósághű, részletgazdag és pontos hangokat reprodukált, telt, intenzív mélyeket hallhattunk, a hangok betöltötték a teret. Hasonló tapasztalatokról számolhatunk be a 2006- os, Miami Vice című izgalmas akciófilm vetítése során. Gazdag középtartomány, torzításmentes, ütős, mély hangok jellemezték a hangszóró produkcióját.

Zenehallgatás alkalmával is szerettük volna próbára tenni ezt a gyönyörű, elegáns, ugyanakkor modern stílusú hangsugárzót is, ezért Kygo és Donna Summer közös slágere a Hot stuff csendült fel. Bármennyire is próbáltunk fogást találni a hangfal teljesítményében, nehezen ment, de azért végül mégis találtunk egy apró hibát: az ének részeknél néha túlzottan durvának érződött a hangzás. Keményebb ritmusok következtek, a Metallica Until it sleeps című dalával kísérleteztünk. Olyan tartományokat hallottunk meg, amelyeket korábban nem vettünk észre. A gitárok és a hangszerek megkülönböztethetően és érthetően, részletesen szólaltak meg.

Egyébként a zenehallgatás során a sztereó színpadkép is tökéletes volt, a basszus hangok úgy szólaltak meg, mint hogyha mélysugárzóval segítettünk volna rá. A pontos, dinamikus hangzás ezúttal is megvolt, a középtartomány pedig nagyon finoman, lágyan, ugyanakkor igen gazdagon jelent meg.

Végszó
chora 826 -világos fa-szobában

A Focal Chora sorozat legtermetesebb tagja külső megjelenésével, csodálatos hangzásával és teljesítményével is egyértelműen a prémium minőséget képviseli. Valósághű színpadképet kaptunk, tiszta, pontos, dinamikus hangzást hallhattunk, és rendkívül intenzív, izmos basszus tartományhoz volt szerencsénk. Akár házimozi rendszerhez, akár zenehallgatáshoz szeretnénk egy ideális hangfalpárt választani, a Focal Chora 826- ban nem fogunk csalódni.

A meglehetősen magas ára, illetve a nagy mérete és súlya miatt azonban nem mindenki számára elérhető Ez a hangsugárzó minimum 20 négyzetméteres területű helyiségekben „érzi jól magát”,mert ha ennél kisebb szobába helyezzük, akkor az nem tesz jót a hangzásnak. Ugyanezen okok miatt figyelni kell arra is, hogy a hangszórókat ne helyezzük egymáshoz túlságosan közel. Az is fontos, hogy a hallgatói pozíciótól megfelelő távolságot megtaláljuk. A banándugó kupakjait elég problémás levenni, de komolyabb hibát nem fedeztünk fel ennél a Chora 826 tesztelése alkalmával.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts