Próbára tettük a Focal Sopra No2 álló hangszórókat!

Szerző: Robi Közzétéve:

Próbára tettük a Focal Sopra No2 álló hangszórókat!

A Focal Sopra No2 álló hangszóró párját teszteltük pár napja, egy közepes méretű, hifi szobában. A tulajdonos hangmérnökként dolgozik, a korábbi hangszóróit cserélte le a francia gyártmányú Focal hangsugárzókra. A hifi szoba akusztikailag abszolút ideális, a falak, a mennyezet és az ablak akusztikai kezeléséről gondoskodott a tulaj, így ezen a téren nem volt javítani való. Néhány kissé megviselt hangelnyelő panel esetében ajánlottuk, hogy új akusztikai selyemborítással frissítse fel a külsejüket.

Térjünk a lényegre – vegyük a hangszórókat szemügyre!

A termék eredeti neve JM Labs volt – a cég tulajdonosa, Jacques Mahul neve után-, a gyönyörűen kivitelezett, tekintélyes méretű, faborítású, kézzel készült hangszórók mindig is hízelgő kritikákat kaptak. Focal Sopra No2Gyártásuk során innovatív megoldásokat alkalmaztak. A 3-utas, high-end hangszóró a prémium audio berendezések méltó képviselője. Dinamika, optimális térhangzás és részletesség jellemzi. A Focal Sopra No2 hangfal 2 db, 18 cm-es, „W-kónuszú” mélynyomóból, 16,5 cm-es középsugárzóból és „IHL” berillium fordított dóm magassugárzóból áll. A kompakt, modern, letisztult és elegáns design legtöbbünk ízlését elnyeri, s bár mérete nem mondható kicsinek-súlya 55 kg-, mégis kényelmesen beilleszthető bármilyen stílusú belső térbe, amelynek területe minimum 30 négyzetméter. Metálfényű lakkozása magával ragadó, több, élénk színben kapható. A finom, lágy ívek és éles vonalak kombinációja harmónikus, kellemes megjelenést eredményez. A hangszóró talpazatán vastag, edzett üveg található, az acéltüskés lábakat csavarosan lehet állítani.

hangfal alátétek

hangfal alátétek

A hangsugárzó viszonylag nagy tömege miatt érdemes a lábak alá alumínium korongokat helyezni, annak érdekében, hogy ne sérüljön a parketta. A vastag MDF oldalak és a belső merevítések, a nagy anyagsűrűség biztosítja a szilárdságot és a vibrációmentességet. A hangsugárzó alsó része hátradől, míg a középsugárzó előre billen, ezáltal a fáziskiegyenlítés és a sugárzás iránya is ideális. A 3-utas magassugárzó a mély és a középsugárzó között helyezkedik el, éppen az ülő hallgatói helyzetnek megfelelően. A magassugárzó membránja merev, vékony. A vékonyság miatt áthallás és hátra irányuló sugárzás tapasztalható. Focal Sopra No2A magassugárzó házban kürt alakú üreget alakítottak ki, így a kellemetlen rezgéseket fokozatosan elnyeli, ennek köszönhetően 30 %-os torzítás csökkentés érhető el. Vékony, alumínium rács védi a hangszórókat. A hangsugárzók rögzítéseit fém perem zárja le. A hangszórók és a mágnesek rögzítését teljesen új fajta módon oldották meg. A NIC technológia révén semleges induktivitás áramkör vezérli a mágneses teret, ami szintén a torzítás csökkentését eredményezi. A frekvencia átvitel 34 Hz-40 kHz (-/+ 3 Db), az alacsony frekvencia pont 28 Hz, a hangsugárzó érzékenysége 91 dB, az impedencia 8 ohm, a keresztváltó frekvencia 250-200 Hz, ajánlott erősítő teljesítmény: 40-300 Watt. A reflexdobozban a talp felé mutató reflexcső található, mely hátul és körbe zárt. A meghajtók gránit mintás membránjainak anyaga műanyag, úgynevezett „W Composite Sandwich Cono”, mely a rezgések tompítását szolgálja. A hangszóró tetejére, díszítő elemként üveglapot helyeztek.

Hallgatási teszt

bodor audio pcA Focal hangszórókhoz, a tesztelés során NAD C-388 sztereó erősítőt használtunk, audió pc-vel. Komolyzenével kezdtük a teszthallgatást. Johann Sebastian Bach: D-moll toccata és fúga orgonára írt művét indítottuk el. A barokk stílusjegyeket hordozó zeneműre a gyors, pergő futamok jellemzők. A Focal Sopra No2 nagy hangerőn sem torzított, rendkívül finom, részletgazdag hangzást kaptunk.
Alternatív rockzenével folytattuk a próbát, a Nirvana: Smells like Teen Spirit című számát hallgattuk meg. A hangerőt rendesen feltekertük, hogy igazi rockos érzésben lehessen részünk. Kurt Cobain rekedt éneklése (vagy kiabálása ) szépen, valósághűen hangzott, a zene részletes és teres volt, a gitár hangja tisztán kivehető volt. Talán egy kicsit árnyékosnak tűntek a zenekari részek, de lehet, hogy csak a túl érzékeny fülünk számára volt hallható, amúgy egyáltalán nem volt zavaró és nem rontott az élményen.
Idei slágerlistás dallal folytattuk, Jason Derulo: Savage love száma csendült fel. Hibát nem fedeztünk fel, intenzív basszusokat (néha talán kicsit még soknak is tűntek), tiszta és érthető éneket tapasztaltunk ez esetben is.
film tesztA Doctor Dolittle című, Robert Downey Jr. főszereplésével bemutatott mozifilmet tettük be a dvd-lejátszóba. A Focal hangsugárzói jól teljesítettek ezúttal is, az effektek, a filmzene és a párbeszédek is fantasztikusan szóltak, igazi térbeli hatást keltettek.

Zárszó

A Focal Sopra No2 álló hangsugárzóinak előállításakor a készítők, rendkívül magas minőségre törekedtek, mind a megjelenésében, mind pedig a mérnöki tervezés és kivitelezés során. Egyedi és újító technikai megoldások segítségével a rezgéseket, a vibrációt gyakorlatilag a minimálisra redukálták. A hangszórók külsejére sem lehet panasz, gyönyörű és kifinomult minden egyes része. Hifi szobákba, nappalikba ajánlható, nem fog csalódást okozni.