Genelec 8010A stúdió monitor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Genelec 8010A stúdió monitor teszt

Genelec 8010A stúdió monitorok

A 1,5 kg-os, kis méretű Genelec hangszóró, egy remek hordozható, kompakt modell. A külső design nagyon hasonlít a Genelec 6010-es modelléhez, egyébként a 8010A is a szokásos Genelec stílust kapta. Az alumínium készülékház kialakítása és mérete első pillantásra leginkább egy számítógépes hangszóróra emlékeztet.

Kicsomagolás után

Genelec 8010A hangszóró

 

A kicsi méret egyáltalán ne tévesszen meg senkit. A hangszóró D-osztályú erősítőkkel rendelkezik. A fémburokkal védett mélysugárzó 80 Watt, a szintén fémburok védelemmel ellátott magassugárzó pedig 50 Watt teljesítményre képes. Zöld LED világít, amikor a hangfal bekapcsolt állapotban van. A Genelec márkára jellemző IsoPod gumitalp csúszásgátló, és egy hasznos kis fémkapocs segítségével állítható a hangszóró dőlésszöge is.

 

Genelec monitor hátoldal

A hátoldalán DIP kapcsolókat találunk, amelyekkel a frekvencia választ és a mélyhangot szabályozhatjuk.A beállításokhoz egy kézikönyvet is kapunk, ami segítségünkre lesz. Kiegyensúlyozott XLR bemenet is található a hátsó panelen. A kis mérete miatt az áramellátás egy apró, két tűs hálózati aljzaton keresztül történik, mivel nincs elég hely IEC aljzathoz. A keresztezési frekvencia 3 kHz. A maximális hangnyomás 96 dB, a frekvencia válasz 67 Hz-25 KHz. Kompatibilis a Genelec 7050 B mélynyomóval. A hosszú mélyreflex cső, optimalizált meghajtókkal és szűrőkkel tiszteletet érdemel.

Intelligens jelérzékelő

Az Intelligens jelérzékelő áramkör (ISS) készenléti állapotba kapcsolja be a monitort, amikor nem észlel audio bemenetet. A bekapcsolása körülbelül fél másodpercet vesz igénybe, de ha valakit zavar, akár le is tilthatja az ISS funkciót.

Hang teszt

Genelec monitor pár - fehér

 

A laptop két oldalára helyeztük el a Genelec 8010A hangszóró párt, egy kisebb méretű stúdióban, ahol a falakon és a plafonon diffúzor előlapos panelek és hangelnyelő printelt elemek gondoskodnak a hangok kordában tartásáról. A sarkokban basszuscsapdákat állítottak fel, így a négyzetes alakú, kicsi méretű stúdióban nem jelentenek problémát az egymáshoz közel eső falak, sarkok. Stúdiók esetében kiemelkedően fontos, hogy a helyiséget megfelelően „kipárnázzuk” akusztikai elemekkel, annak érdekében, hogy a rögzített hanganyagok, vagy mixek más helyiségekben is megfelelően szóljanak. Az optimális akusztikai kezelés nemcsak a hangfelvételek minőségét javítja, de a befelé és a kifelé szűrődő hangokat is csillapítja.

Törpe-óriás hanggal

A Clean Bandit: Tick Tock című legújabb slágerét töltöttük le a laptopra. Nagyon pozitív élményben volt részünk. A pici Genelec kiegyensúlyozott, pontos lineáris hangokat produkált, a közép és magas tartományokon is. A basszust kicsit kevésnek találtuk, de hát egy ekkora monitor esetében ez nem olyan nagy csalódás. Ezt követően Alex Adair : Make Me Feel Better című aktuális zenéjét hallgattuk meg. A 8010A újfent bizonyította, hogy nem szabad alábecsülni. Éles, és kristálytiszta magas hangokat és ideális közép frekvenciát kaptunk. A mélyek ezúttal is gyengécskébbek voltak a megszokottnál. De a tisztaság és pontosság révén hosszabb idő át tartó zenehallgatás után sem tapasztaltunk fülfáradtságot.

Konklúzió
A Genelec 8010A stúdió monitor kis mérete ellenére bámulatba ejtő teljesítményt nyújt. Az ideális hallgatói távolság 1 méter. Közeltéri monitorként, stúdiókban megfigyeléshez, referenciaként, vagy a helyszínen történő felvételek alkalmával remek választás ez a kis monitor. Pontos, kiegyensúlyozott, erőteljes és tiszta hangzásra számíthatunk, ha ezt a modellt vásároljuk meg. A basszusok lehetnének intenzívebbek, de ha nem fő monitorként alkalmazzuk, akkor ez nem jelenthet különösképp hátrányt. A Genelec monitor nem olcsó, de jó minőséget képvisel. Ha a megjelenését kellene jellemezni, akkor azt mondanánk rá, hogy „helyes”, „cuki” darab.