Genelec 8050A stúdió monitor teszt – a hangkeverés mestere

Szerző: Robi Közzétéve:

Genelec 8050A stúdió monitor teszt

Legutóbb a Genelec 8050A hangszóróit teszteltük. Megrendelőnk, Széki Károly otthoni stúdiójának akusztikai kezelését már pár hónappal korábban elvégezte cégünk, a falakra és a mennyezetre hangelnyelő és diffúzor paneleket, a sarkokba printelt basszuscsapdákat helyeztünk el-akusztikai mérést követően-, a padlóra pedig sűrű szövésű akusztikai szőnyeg került. A helyiség akusztikája így tökéletesnek mondható, ami ideális körülményt biztosít a Genelec hangfalainak tesztelésére. Károly, elsősorban hangfelvételekre és hangkeverésre használja stúdióját, de szerettünk volna teljes képet kapni a hangszórók teljesítményéről, ezért filmnézés során is kipróbáltuk őket.

Ismerjük meg ezt a finn gyártmányú stúdió hangfalat!

A Genelec márkát 1978-ban alapította két, gyermekkori jóbarát, a finn cég azóta folyamatosan fejleszti termékeit, elsősorban a használók véleményeit és igényeit figyelembe véve.
genelec hangfal tesztA Genelec 8050A hangszórói ötvözik a régit és az újat. Az öntött alumínium hangfal ház-a merevségért felel-, az erősítők és a keresztváltók újak. A MDE (Minimum Diffraction Enclosure)ház javítja a frekvenciát. A 8050A masszív, szatén felületű háza és az akusztikailag optimalizált fém védőrács ellenáll a nagy igénybevételnek.

Letisztult, modern megjelenése sokak ízlésének megfelel. Erősen lekerekített forma jellemzi, ami pedig a belsejében található elektronikát illeti, három részből áll: a tápegységből, a kimeneti modulból és a szűrőkből. A 8050A összes vezérlője a doboz hátoldalában kaptak helyet. A bemeneti érzékenység -6 és + 6 Db között állítható. Újdonság továbbá az alacsony frekvencia vezérlés. A hangszórókat állványra vagy konzolra helyezhetjük a mellékelt Iso-Pod rendszer segítségével, mely meggátolja a hangok torzítását, és elcsatolja a hangfalakat az állvány felületétől.

genelec hangszoróElőre kifúrt furatokkal látták el a hangfalakat a mennyezetre vagy a falakra történő rögzítéshez. Egyszerűen és többféle módon rögzíthetők, forgathatók. A Directivity Control Waveguide (DCW) megoldásnak köszönhetően lágy, finom tengelyirányú és tengelyen kívüli frekvencia választ biztosít. 2005-ben elnyerte a TEC „Studio Monitor Technology” díját, valamint 2006-ban a MIPA „Best Studio Monitor (Nearfield) „ kategória díjat is.

Néhány hasznos adat a hangfalakról:

-Szabad frekvencia válasz: 38 Hz – 20 kHz (± 2 dB)
-Erősítő teljesítmény / csatorna: Basszus: 150 W, Közepes: -, Magas: 120 W
-Hangszóró méretei (H x Sz x M): 433 x 286 x 278 mm (magasság Iso-Pod 452 mm-rel)
-Hangszóró súlya: 12,7 kg

Lássuk, milyen teljesítményt nyújtottak ezek a hangfalak a teszthallgatás alkalmával!

genelec 8050

kép csak illusztráció

A kis méretű házi stúdióban állványokra helyeztük a Genelec 8050A hangfalakat, és kezdődhetett a zenehallgatás. Az első „fellépő” a Queen zenekar volt, a „Bohém Rapszódia” című egyedülálló slágerét hallgattuk meg. A 6 perces dalban többféle zenei stílus fedezhető fel, így ideális választásnak bizonyult a hangfal teszthez. A 8050A hangfalakra nem lehet mást mondani, csak azt, hogy egyszerűen bámulatosak! A mély, a közép és a magas tartományokban is tökéletes hangokat produkáltak. A különböző zenei stílusok gyönyörűen, tisztán szóltak. Részletes, teres hangzást tapasztaltunk.
Habár, Károly, a tulaj, hangfelvételhez, hangkeveréshez vásárolta a hangfalakat, azért a házimozikról sem feledkeztünk meg, hiszen a filmek hanganyaga csak akkor élvezhető maximálisan, ha jó minőségű hangszórókat szerzünk be.

A Bad Boys -Mindörökké rosszfiúk című 2020-as, akció film került sorra a tesztelés során. (Blue-ray minőségben természetesen.) A Will Smith és Martin Lawrence főszereplésével készült izgalmas akció-vígjáték rengeteg hangeffektet és jobbnál jobb zenéket tartalmaz, amiket a Genelec hangszórói hibátlanul szólaltattak meg. Nyoma sem volt torz, zavaros hangoknak, a párbeszédek, fegyverek zaja, a sportkocsik felbőgő motorjának hangja és a szuper zenei betétek is tisztán érthetőek, részletesek és valós hangzásúak voltak. ( Itt is meg kell említeni, hogy a stúdió monitorok elsősorban profi zenészek számára készülnek, olyan stúdiókba, ahol hangelnyelő és diffúz panelekkel javították a térhangzást.)

Kiknek ajánljuk a Genelec 8050A hangszórókat?

genelec monitor hangfalEgyértelműen kiváló választás hangfelvevő stúdiókba, professzionális célokra, hangkeverésre. Ez a modell valóban hibátlan teljesítményt nyújt minden frekvencián és hangerőn. Utómunkálatokhoz is remekül megfelel, de a moziszobákban is megállja a helyét ez a típus, nem fog csalódást okozni a filmrajongóknak sem. Nagyon sokat számítanak az adott helyiség akusztikai adottságai, mindenképpen javasoljuk, hogy végeztessen akusztikai mérést, hogy pontosan meghatározhatóak legyenek az akusztikai panelek ideális elhelyezési pontjai.

A közeltéri stúdió hangfalakat a kisebb méretű helyiségekre tervezték, ahol csak a hangszórókhoz közel ülő zenészek hangélményére koncentrálnak, a visszaverődésekkel, interferenciákkal nem törődnek , hiszen a stúdiók feltételezhetően a falaktól-a mennyezeten át a padlóig átestek akusztikai kezelésen. Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, akkor elégedettek leszünk a hangfalak által sugárzott hangminőséggel.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.