flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Teszteltük a Genelec 8331A stúdió monitort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Genelec 8331A stúdió monitort!

genelec-8331a-fehér- stúdió monitor

 

A finn márka termékei, a precíz, pontos hangzásról és a prémium minőségről ismertek. A General 8331 aktív stúdió monitor 6,7 kg, a viszonylag nagy súly három darab, külön erősítővel rendelkező meghajtónak köszönhető, a 8331 monitor a The Ones széria legkisebb méretű tagja. A névleges frekvencia válasz 58 Hz és 20 kHz között van.

Az ovális mélysugárzó, akusztikus, rejtett mélynyomó technológiával készült (ACW). Felső és alsó nyílásokkal rendelkezik. A mélysugárzó basszreflex típusú, előtte egy panel található, ahol 90 mm-es, koaxális közép és egy 19 mm- es, koaxális magassugárzó helyezkedik el, ezt a rögzítési módot Minimum Diffraction Coaxial Driver Technology-nak nevezik.

Directivity Control Waveguide (DCW) funkció

Koaxális kialakítás

A háromutas koaxiális kialakítás legfőbb előnye, hogy a hang egy pontból származik, így a fázis problémák lecsökkennek, szélesebb színpadképet kapunk. A mélyhangokat reprodukáló hangszórókat a készülékház elejébe építik, de elrejtve maradnak akusztikailag, mivel az általuk sugárzott hanghullámok az előlap alsó és felső nyílásain keresztül távoznak. Az egybefüggő előlap tulajdonképpen egy hullámterelő. Ennek a típusú kialakításnak azért vannak hátrányai is, mint például a korlátozott frekvenciatartomány, vagy az alacsony maximális hangnyomás (SPL), de a Genelec 8331 típusnál ezeket a hibákat sikerült kiküszöbölni, a gyártó állítása szerint.

A hanghullámok irányát befolyásoló terelőlemez, első látásra úgy tűnik, mintha a magas kupola védőrácsa lenne, de valójában, az egész első panelen végigmegy ez a hanghullám terelőlemez. A koaxiális meghajtóknak köszönhetően sokkal élesebb és stabilabb lesz a sztereó hangzás. A DCW jóvoltából a terelőlemez az illesztőprogramok számára optimalizált hullámvezetőként funkcionál, ezáltal gyakorlatilag leminimalizálja a rezonanciákat, ez az MDE, vagyis a Minimum Diffraction Enclosure. A koaxális kivitelezés révén akár már 40 cm-ről is tökéletesen szól a hangszóró.

Szoftver és hardver

Gen.8331 SAM technológia

A Genelec Autocal, egy automatikus kalibrációs szoftver, amit rendkívül könnyű telepíteni és használni. Ez egy SAM stúdió monitor, ami azt jelenti, hogy intelligens, aktív megfigyelés technológiával készült. A Genelec hangszórókezelő és a GLM szoftver segítségével lehet kalibrálásokat végezni, és a hangszínt is szabályozhatjuk. A mélysugárzó teljesítménye 72 Watt, a középsugárzó 36 Wattos, a magassugárzó pedig 25 Wattos teljesítménnyel bír. Analóg és digitális audio bemenetekkel rendelkezik a hangszóró. Analóg, kiegyensúlyozott XLR bemenet, digitális AES/EBU kiegyensúlyozott bemeneteket találunk a készüléken.

Gen. 8331 hátoldal

A hátoldalon található DIP kapcsolókkal lehet állítani a frekvencia válaszokat, a mély és a magas tartományokat is. Ha önállóan szeretnénk használni a hangszórót, akkor mindenképpen szükséges egy forráseszközt csatlakoztatni ahhoz, hogy a hangerőt és az egyéb beállításokat elvégezhessük. A Genelec Loud Speaker Manager hardware vezérli ezeket a beállításokat, amit a számítógépen található GLM szoftver irányít. A GLM hardver és a szoftver együtt rendkívül jól működik. A hardwert az USB -n keresztül csatlakoztathatjuk a számítógéphez, és egy bemenetet is találunk a kalibrációs mikrofonhoz. Az EQ software kalibrálása rendkívül gyors, az ellenőrző képernyőn megjelenik a hangerő csúszka, a némítás és az EQ bypass gombok.

Ami a Genelec hangszóró formáját illeti, lekerekített, letisztult dizájn jellemzi. 1996 óta a cég újrahasznosított alumíniumból készíti a hangszórók házait, a 8331 monitor külsejét, Harri Koskinen tervezte. A készülék maximális hangnyomása (SPL) 104 dB. A készülékház meglehetősen Szilárd és stabil. A SAM rendszer, a GLM szoftver és a GLM felhasználói készlet együttesen rendkívül pontos, precíz beállításokat tesz lehetővé. A GLM felhasználói készket adaptert, mérőmikrofont, USB kábelt és hálózati kábelt is tartalmaz. A hátoldalon a DIP kapcsolók segítségével a kézi beállításokat végezhetjük el, a felső és az alsó rések a basszus hangok beállítására szolgálnak. A reflex port rendszer a hangszóró belsejében egy hosszú ívelt csövet jelent, amelynek célja a rezonancia csökkentése és a mély hangok részletességének, intenzitásának növelése.

Tesztelés – Kicsi a bors, de erős

gen.-8331a -stúdió monitor-stúdióban

Egy viszonylag kisméretű stúdióban próbáltuk ki a Genelec hangszóróját. Körülbelül három méterre helyeztük el a hallgatói pozíciótól, de közeltéri monitorként is kiválóan alkalmazható. Kis mérete ellenére rendkívül nagy hangot, izmos basszusokat, jó dinamikát, kiegyensúlyozott hangzást produkált a monitor, a sztereó hangkép pontos, tiszta, telt és részletes volt.

A stúdió akusztikai kezelése folyamatban van, így még nem teljesen tökéletes a hangzás. Kalibrálás nélkül ebben a kezeletlen szobában túl zajosan dübörögtek bizonyos hangok. A szobakalibrációs szoftverek rendkívül hasznosak lehetnek akkor, ha egy ideális akusztikával rendelkező stúdióban használjuk őket. Ezek a szoftverek elsősorban a hangnyomás értékeket mérik, és nem képesek az akusztikai problémákat javítani, mint például a visszhangot vagy a nem megfelelő utózengés időt. Ha valóban tökéletes megoldásra törekszünk, feltétlenül gondoskodjunk a stúdió akusztikai elemekkel történő kezeléséről. Diffúzorokkal és hangelnyelő panelekkel kezelt helyiségben az EQ kalibrációs programok valóban hasznosak és a finom beállításokkal hibátlan hangzás is elérhető. Sztereó zenehallgatás során próbáltuk ki a monitort.

Elsőként Pink Who knew című dalát hallgattuk meg. A sztereó hangzással abszolút rendben volt minden, többdimenziós színpadképet is kaptunk, az utózengési idő abszolút megfelelő volt, precíz és részletes volt a hangzás, a dinamika is abszolút tökéletes volt, referencia monitorként kiváló választás a Genelec 8331. Jennifer Lopez In the morning című slágere következett. A lendület és a részletesség, valamint a pontosság ezúttal is megfelelő volt, nem igazán találtunk hangzás problémákat.

Véleményünk

A Genelec stúdió monitor, a kis mérete ellenére megdöbbentően erőteljes hangokra képes. Intenzív, tiszta basszusokat, kiegyensúlyozott középtartományokat hallhattunk, a sztereó hangzás és a 3D színpadkép is ideális volt. Az EQ beállítások valóban hasznosnak bizonyultak, a kalibráció különösen fontos volt egy a kezeletlen stúdióban, annak érdekében, hogy a dübörgő, zavaró hangzást megszüntessük.

gen.8331 vízszintesen

A koaxiális kialakításnak köszönhetően függőlegesen vagy vízszintesen is elhelyezhető a hangszóró és ez a rugalmasság azért komoly előnyt jelent. Kisebb stúdiókba is ajánljuk ezt a hangszórót, közeltéri monitorként is alkalmazható, akár 40 cm távolságból is kitűnő hangzást nyújt. Ha az adott helyiség akusztikai kezelése nehézségekbe ütközik a kis alapterület miatt, a Genelec monitor ott is nagyszerűen helyt áll.

Nem sok negatívumot tapasztaltunk a tesztelés során. A magas ára lehet esetleg hátrány. Kifejezetten stúdiókba javasoljuk, otthoni felhasználásra más hangszóró típust érdemes választani.

Írta: Polgár Róbert