Hangelnyelő membrán, “a mély gyilkos”

Szerző: Robi Kategória:

hangelnyelő
Core Audió hifi show

Hangelnyelő membrán

A basszus csapda, vagy mély hangelnyelő membrán nélkülözhetetlen a tiszta hangzás eléréséhez. Segítségével a megfelelő akusztika kialakításának legfontosabb és egyben legnehezebb feladatát tudjuk megvalósítani: a mély hangok csillapítását.

Miért jó választás a Perfect Akusztika által készített  hangelnyelő membrán?

Szakértelemmel és tapasztalattal!

A magasszintű szakmai felkészültség mellett termékeink tervezése és előállítása során az elmúlt évek tapasztalatait is felhasználjuk. 

Maximális hatékonyság  hangelnyelő membránokkal:

Egyedi technológiával készülő mély hangelnyelő memránjaink mai napig a piacra jutó legmagasabb hangelnyelő(abszorbációs) együtthatóval büszkélkedhet.

Speciálisan a sub-bass tartományt célzó mély hangelnyelő membránjaink készítése során az akusztikai hatékonyság mellett az esztétikus megjelenést is nagyon fontosnak tartjuk. 

Az igényes megmunkálás és anyagválasztás mellett lényeges, hogy termékeink illeszkedjenek az Ön stúdiójának, nappalijának vagy a moziszoba stílusához.
Praktikus elhelyezés, könnyű elrendezés
Az akusztikai hatékonyság és az esztétikus megjelenés mellett a praktikus elhelyezésre is törekszünk.

  • Mély hangelnyelő membránjaink a méreteikből és súlyukból adodóan nem csak falra szerelhetőek, hanem akár megállnak a “saját lábukon”is. Ezáltal mozgatható, mobil akusztikai panelként is működhetnek.
  • Mély hangelnyelő membránjainkat előre kifúrt csavarhelyekkel is elláttuk, így könnyítve a felhelyezést a falra vagy a mennyezetre.

 

Miért kell csillapítani a mély hangokat?


150Hz alatti mély hangok esetében megnő az utózengés ideje. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a helyiségben így nem a valós mennyiségű és minőségű mély hangokat halljuk, hanem a szoba hangját. A torz basszus tönkreteheti a hangélményt, sem a filmet, sem a zenét nem tudjuk teljességében élvezni.

Kezeletlen szoba utózengési ideje
Túlzottan magas utózengési idő a mélyebb tartományokban.

Hogyan segítenek a mély hangelnyelő membránok?

Hangelnyelő membránokkal legfőképpen a mély hang utózengése csillapítása miatt dolgozunk. A mély hangelnyelő membrán olyan akusztikai elem, ami szűkebb frekvencia tartományon belül csökkenti a túlzó hanghullámokat. 

Az akusztikai membránnal szemben – a szélessávú akusztikai panelek nem tudják elég hatásosan a sub-bass frekvenciát csillapítani – ezekben a tartományokban jelentősen nagyobb hatékonysággal nyelik el a mély hangokat. 


A speciális akusztikai elemek kiváló minőségű anyagok felhasználásával készülnek a mély hangok csillapításához szükséges vastagságban. A gondos megmunkálásnak és a pontos illesztésnek köszönhetően, a megfelelő akusztikai mérést és pontos beállítást követően sokkal tisztább, levegősebb, élethűbb és kellemesebb hangzást tudunk a segítségükkel elérni.

nem akusztikai elem a szivacs

Miért nem jó megoldás az akusztikai szivacs,hab,hungaroccell ?


A mély hangok hullámhossza nagyobb, mint a magas hangoké. A mély hangok elnyeléséhez ezért más típusú anyagból készült akusztikai panelekre van szükség. A mély hangokat csak sűrű szálas nagy fajsulyú akusztikai elnyelő anyaggal vagy pedig akusztikai hangolt membránnal lehet csillapítani.Sokan esnek abba a hibába, hogy akusztikai szivaccsal teleragasztják a falukat, ám a várt hatás elmarad, sőt épp ellenkezőleg, a puha,könnyű ,lágy szerkezetű szivacs,hungaroccell,akusztikai hab , a magasabb hangokat elnyeli, így még inkább felerősödnek a mély hangok, amiket eredetileg csillapítani szerettek volna.

utózengési idő
Ez a kép egy szivacsal kezelt szoba utózengési idelyét mutatja.Látható,hogy a magasabb tartományokban túl csillapított a helyiség,miközben a mélyebb tartományokhoz nem is nyúltak.
utózengési idő
Itt ugyan annak a szobának útózengését látjuk szivacs nélkül,szélessávú és akusztikai membránnal kezelve.Ennek a szobának átlag 0,3-0,4s között kellene lennie az utózengési idejének.

Hogyan használjuk a mély hangelnyelő membránt?

⦁ Mély hangokat először a sarkokban kell csillapítani, majd az oldalfalakon – elsősorban a front oldalon – és a hallgatói pozíció mögött.
⦁ Lehetőség szerint a mély hangelnyelő membránokat ne rakjuk közvetlenül a falhoz, hanem tartsunk legalább 10 cm távolságot.
⦁ Ne feledkezzünk el a helyiség egyik legfontosabb részéről, a mennyezetről sem. Mivel ez a terület üres, az állóhullámok akadály nélkül terjedhetnek, ezáltal hatalmas kiemelést vagy beszakadást tudnak okozni a mély hang tartományokban.

Milyen helyiségekben használhatunk basszuscsapdát?

⦁ Hangelnyelő membrán stúdiókban ,mozi szobákban, hifiszobákban, esetleg nappalikban is használható.
⦁ Olyan esetekben, ahol más hangelnyelő panel már nem nyújt kellő csillapítást a mély tartományokban.
⦁ Olyan helyiségekben ahol a magas frekvenciák túl vannak csillapítva a mélyekkel szemben.

Ha csak egy dolgot szerez be, ez legyen az!


A tökéletes akusztikai hatás eléréséhez több panelre is szükség lehet. Ha a helyiség adottságai nem teszik lehetővé a megfelelő mennyiségű akusztikai panel elhelyezését, a mélyhang elnyelő membránokat ilyen esetben is mindenképp használjuk.

A basszuscsapda segítségével Ön az alábbi előnyöket élvezheti:

⦁ Tisztább, egyenletesebb és élethűbb hangzás.
⦁ Tökéletes zajcsillapítás, csak a zenében-filmben lévő valós basszus fogja megtölteni a szobát.
⦁ Dekoratív kiegészítők nappalijába: a tökéletes hangzás mellett a külső megjelenésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Minőségi anyagokkal – fa és bőr, műbőr, akusztikai selyem – dolgozunk, egyéni elképzeléséket – saját fotó, printelt design, egyedi méret – is megvalósítunk.

mély hangelnyelő

Milyen anyagokkal dolgozunk?

Típustól függően a basszuscsapda fából és bőrből is készülhet. 

A legfőbb probléma a 70 Hz alatti mély hangok csillapítása, erre ugyanis a nagy sűrűségű szálas elnyelő anyagok nem alkalmasak. A fából vagy bőrből készült mélyhang elnyelő membrán lapok azonban rezgéssel csillapítják az áthaladó nem kívánatos mély hanghullámokat, már 30Hz-től. A fa membránok 30-200Hz-ig, a műbőr membránok 30-600Hz-ig csillapítanak.

Termékeink külső megjelenése:

A hatékonyságon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a külső megjelenésre, hangelnyelőinknél ezért széles esztétikai választékot kínálunk:
⦁ 16 féle színű akusztikai selyem.
⦁ Különböző színű és strukturájú műbőr membrán anyag.
⦁ Készleten lévő választható printelt desing.
⦁ Választható akár saját fotó alapján.
⦁ Egyedi méret legyártása.
⦁ Akár rejtett hangelnyelők kialakítása is.

https://www.facebook.com/Perfect.akusztika/

hangelnyelő panelek 

 


1 hozzászólás

Bass Traps-Membrane bass traps - Perfect Acoustic · 2019.03.21. - 06:08

[…] bass trap  https://perfectacoustic.hu/index.php/hangelnyelo-membran/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük