Zajos világban élünk, erre megoldás, a hangszigetelő panel

Szerző: Robi Kategória:

A zaj és a hangszigetelő panel:

A zaj más-más erejű és rezgésszámú hangokból áll. A szervezetre gyakorolt hatásai következtében akár károsodásokat is okozhat, a hallószerveinkben vagy az idegrendszerben. A hallás romlásának mértéke a zajterhelés intenzitásától is függ. Más tényezők is hatással vannak a hallásunkra:

 • hangerősség,
 • hangmagasság,
 • időtartam,
 • hang időbeli eloszlása
 • az ember neme és életkora

A ZAJTERHELÉS KÖVETKEZMÉNYEI

A zajok-még akkor is, ha a megengedett határértékekekn belül maradnak- komoly gondokat okozhatnak. Kortól és nemtől, egészségi állapottól függően már a kisebb zajok is negatívan hatnak a szervezetre. Az alacsony frekvenciájú, tartósan jelenlévő zajok rendkívül ártalmasak lehetnek, hátrányos következményei általában nem azonnal, hanemegy hosszabb idő elteltével fokozatosan jelentkeznek. Persze, nem minden emberre hat egy adott zaj ugyanúgy, több dolog befolyásolja.

A zajok típusai:

Léghang: a levegőben terjedő hangok, amiknek a hangszigetelés nélküli falak az okai
Lépéshangok: falak által közvetített hangok
Akusztikai zajok: a falakról verődnek vissza

Létezik tökéletes (utólagos) hangszigetelés ?

Sajnos tökéletes (utólagos) hangszigetelés nincs. Lakóépületek esetében utólagosan nem lehet kifogástalan hangszigetelést elérni. Így kompromisszumokat kell kötnünk, és el kell fogadnunk, hogy a zajcsillapítással egy kellemesebb, egészségesebb környezet kialakítására van lehetőségünk, tökéletes csendet nem kapunk.

Mi a baj a házilagosan készített, “csináld magad” hangszigetelésekkel?

Ahhoz, hogy a zajokat valóban hatásosan csillapítani tudjuk, nem árt némi akusztikai ismeret és a hangok fizikai vizsgálata. A hang energia, tehát a hangszigetelés tulajdonképpen a hangenergia elnyelése. Mindenképpen ajánlott a témát körüljárni, mielőtt a hangok helyett a mi idegeinket és vagyonunkat nyelné el a sok, feleslegesen vásárolt haszontalan termék! Az internetes chat fórumok és a nem szakértők által adott “okos” tanácsok megfogadása helyett, forduljunk inkább akusztikai szakemberekhez, akik pontos mérésekkel, hasznos tanácsokkal és javaslatokkal segítenek, akár új építésű ingatlanról, akár régi vagy használt lakásról van szó.
images (1)Használt ingatlan vásárlásánál fel kell készülnük arra az eshetőségre, hogy az állandó zajártalom következtében pszichés betegségek és zavarok jelenkezhetnek. A kisgyermekek, csecsemők még inkább érzékenyek a káros hanghatásokra, az ő érdekükben is fordítsunk nagyobb figyelmet a megfelelő hangszigetelés kialakítására.

“Rossz szomszédság-török átok”

Ha a szomszédjaink szeretnek hajnalig tartó bulikat tartani, vagy éjszaka érnek haza a munkából, esetleg hangos veszekedésektől zeng a lakásuk, nincs más választásunk, mint a költözés….vagy a hangszigetelés!
Új építésű lakások, házak esetében vásárlás előtt tájékozódjunk az épület hangszigeteléséről. Sokan csalódtak már, amikor szembesültek azzal, hogy a csillagászati összegekbe került gyönyörű és gondosan megtervezett otthonuk a nem megfelelő hangszigetelés miatt élhetetlen pokollá változott.
Régebbi típusú lakásoknál az anyaghasználatból eredően a hangszigetelés sokszor jobb a modernebb lakásokénál, azonban ezeknél a régi épületeknél az elavult nyílászárók okoznak gondot a szigetelés szempontjából. Tehát a nyílászárók cseréje sokat segít a hangszigetelésben.
hangszigetelő panelAz ideális hangszigetelő anyag többrétegű. A hungarocell vagy gipszkarton borítású falak egyáltalán nem működnek hangszigetelőként.
Azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen típusú és anyagú falra tesszük a hangszigetelő anyagokat. Válaszfalakra nem szabad nagy súlyú, vagy mennyiségű hangszigetelő paneleket feltenni, a mennyezetekkel hasonló a helyzet. A zajcsillapítás tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a hangszigetelő anyagok ne okozzanak balesetet, ha esetleg elmozdulnak.
Ha utólagosan kell megoldanunk a hangszigetelést, szakértői segítséggel kielégítő megoldás születhet
Nyilvánvaló, hogy utólagosan jóval nagyobb kihívást jelent a hangszigetelés.

Milyen módszereket vethetünk be ilyen esetekben?

A hangszigeteléshez nem elegendő a falakat tapétával, szálas szigetelőanyagokkal, tojástartó dobozokkal, hungarocell táblákkal beborítani. Ezek önmagukban semmit sem érnek, sőt sokszor ellenkező hatást érünk el velük. Fontos az épület anyaga és szerkezet is, ezeket mind figyelembe kell venni, amikor a hangszigetelést tervezzük.
Kezdjünk bele, bontsunk falakat?Új fal: hangszigetelő tégla lehet a megoldás
Ha új falakat szeretnénk kialakítani otthonunkban, a kifejezetten erre a célra készíült kerámia vagy mészhomok falazóelemeket ajánlott használni.A gyártók minden esetben feltüntetik, hogy melyik típusú falazóelem milyen szigetelési hatást eredményezhet. Hangszigetelő téglák felhasználásakor, számításokra van szükség, hogy az adott ingatlan elbír e több terhet.
Más a helyzet akkor, ha a már meglévő, rosszul szigetelt falakat vagy nyílászárókat kell megfelelő hangszigeteléssel ellátni.

Falakba ütközünk

Ha már meglévő falak hangszigetelése a megoldandó feladat, a hangszigetelő téglákat el kell felejtenünk. Akkor mégis milyen módszerben gondolkodhatunk? Mindenképpen többrétegű burkolatokat válasszunk, amik szerkezetüket nézve, légrésekből álló vázrendszerből és hangszigetelő anygokból állnak. Hangszigetelésre szálas szigetelőanyagokat, kőzetgyapotot, vagy akusztikai gyapotot ajánlott használni. hangszigetelő rendszer(Hungarocell vagy habok használatát kerüljük el!) Az erre szakosodott gyártóktól tájékozódhatunk arról, hogy a légrésekbe melyik típusút lehet elhelyezni. Körülbelül 10 cm vastagságú szigetelésnél már látványos eredményt érhetünk el.

“Lépten-nyomon”

Ha a mennyezeten át érkező zajokat szeretnénk csillapítani, érdemes a padlóburkolat alá szigetelőanyagot helyezni. Ebben az esetben, a korábban említett szigetelőanyagok mellett, polisztirol vagy műanyag habok is megfelelőek. Léteznek lépésálló szigetelőanyagok is, de ezek nem szigetelnek a zajok ellen, inkább a tetőre valók! Tájékozódjunk, mielőtt hangszigetelő anyagok beszerzésére indulunk.

Rés a pajzson

Nyílászárók, ajtók szigetelése esetében -függetlenül attól, hogy használatban lesz e az ajtó vagy sem- feltétlenül el kell tömíteni a réseket. Hiába szigeteljük le az ajtókat oldaról és felülről, a legfontosabb a küszöbnél történő szigetelés. Gumiprofilokkal, öntapadós szivaccsal jegyszerűen kivitelezhető az ajtók hangszigetelése.

Fedőneve: födém-azaz, mi a helyzet a tetőszerkezettel?

hangszigetelő álmennyezetA födém optimális hangszigetelését építéskor lehet megvalósítani. Ha azonban utólag van csak lehetőségünk erre, akkor tanácsos álmennyezet felszererelése. Teljesen nem szünteti ugyan meg a felülről érkező zajokat, de némiképp tompítja azokat.

Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Ha saját kezűleg végezzük a hangszigetelést, számos hibát követhetünk el. Amennyiben a falak vázát fém helyett deszkákból ácsoljuk össze, az a minőség rovására mehet. Semmiképpen ne spóroljunk a szigetelőanyagokon, mert ha silány minőségű anyagokat alkalmazunk, az anyag a használat során megvetemedhet, eldeformálódhat, ezáltal pedig nem fogja megfelelően ellátni a feladatát. Sok internetes fórumon ajánlják a tojástartó dobozok használatát hangszigetelés és akusztikai hangelnyelés céljára. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tojástartó dobozok egyik célra sem alkalmasak, ráadásul éghetőek és még porfogók is! Ha a gipszkarton falakra nem teszünk hangszigetelő anygagokat, csak még jobban felerősítik a zajokat.

Nézzük meg néhány hang zajszintjét:

Számítógép-hűtő, szúnyogzümmögés,levélsusogás, : 10 dB
Avarzörgés, óraketyegés: 20 dB
Suttogás, lélegzés: 30 dB
Beszűrődő utcai zaj: 40 dB
Csendes eső, konyhai hűtő,halk rádiózás: 50 dB
Madárcsicsergés, társalgási beszéd: 60 dB
Közlekedő járművek: 70 dB
Hangos beszéd: 70−85 dB
Motorkerékpár: 80 dB
Kiabálás: 80−100 dB
Zongora: 60−95 dB
Fűnyíró, vihar, vonat: 90 dB
Nyomdai szedőgép: 95 dB
Légkalapács: 100 dB
Szórakozóhelyek, körfűrész: 110 dB
Vízesés: 120 dB
Sugárhajtómű: 130 dB
Légzsák kinyílása közelről: 160 dB
Tűzijáték: 170 dB
Fül mellett puskalövés: 180 dB
Zajok károsító hatásai a zajszint függvényében:
40 dB felett negatívan hat a tanulásra és a koncentrációra
60 dB feletti tartósan jelenlévő zaj már a hallásunkat is károsíthatja
65 dB feletti tartósan fennálló zaj esetében akár 20 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri betegségek veszélyei
85 dB felett már komolyabb károsodást okozhat
120 dB felett már halláskárosodást is eredményezhet, rövidebb idő alatt is

Zajártalom

A zaj különböző magasságú hangokból tevődik össze. Vannak közöttük olyanok is, amelyeket nem érzékelünk a fülünkkel, ezek a hangok a hallható hangok tartományán kívül esnek. Az alsó hanghatár alá tartoznak az infrahangok, a felső tartomány feletti hangok, az ultrahangok. Bár fizikailag nem érzékeljük ezeket, mégis hatással vannak ránk. A zajártalom mértéke és intenzitása függ a hang erősségétől, időtartamától és a hang magasságától is. A zajártalom miatt bekövetkező halláskárosodás kialakulásának idejét befolyásolja a zaj jellege, erőssége,időtartama,valamint a szervezetünk, egészségi állapotunk, korunk és szociális helyzetünk is.

Milyen tünetei lehetnek a zajártalomnak?

zaj ártalom hangelnyelő panlek nélkülFülzúgás, fülcsengés, fülpattogás, fülbúgás
Szédülés, egyensúlyszervi panaszok
Nagyothallás
Zajcsipke: 4000 Hz-en tapasztalható, először a magas hangokra terjed ki, idegi hallásromlás

Otthonunk zajszintjének csökkentésével nyugodtabb, boldogabb és egészégesebb környezetet teremthetünk

Bolygónkon minden évben 1 decibellel növekszik a káros és zavaró zajok mértéke. Az Európai Unió lakosainak kb. 40 %-a, hazánk lakosainak pedig kb. 25 %-a, vagyis nagyjából két és fél millió ember kénytelen 50-60 decibel mértékű zajszint mellett dolgozni, illetve élni. A folyamatos zaj károsítja az egészéget. Sajnos, annak ellenére, hogy ma már rengeteg féle hangszigetelő, hangelnyelő anyag érhető el, az ingatlanok építésekor mégis csak kevés kivitelező, építtető fordít külön figyelmet a zajcsökkentés fontosságának.

A zaj éveket vesz el az életünkből

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint Európában, a zajok káros hatásai miatt kialakuló betegségek következtében, évente 1 millió évet veszítünk el az életünkből! A WHO ezért azt ajánlja, hogy otthonunk, munkahelyünk, életterünk zajszintjének napközben 35-40 dB, éjszaka 30 dB alatt kellene maradnia, azért, hogy ne okozzon egészségkárosodást és ne zavarja a koncentrációt és teljesítményünket. A WHO a modern világ zajszennyezettségének egészségre és a lélekre gyakorolt hatását a pestiséhez hasonlította egy 2011-es tanulmányában. Az európaiak közül évente körülbelül 3000-en halnak meg,zajhatás okozta szívbetegség miatt ! Vegyük komolyan a zajártalom veszélyeit!

A CSEND HANGJA

csend szigeteA csend elősegíti az agysejtek regenerálódását, a memóriára, érzelmekre és a tanulási képességekre is pozitívan hat. Hatásosan oldja a stresszt, pihenteti az agyat, amely így, nyugalmi állapotában fel tudja dolgozni a beérkező információkat.A vérnyomást és agyi vérkeringést is kedvezően befolyásolja. Igen kevés időt töltünk teljes csendben, szinte állandóan hanghatásoknak vagyunk kitéve. Folyamatos figyelmet követel tőlünk a minket körülvevő világ. Ha nyugodt, csendes légkört teremtünk, az agyunk képes relaxálni. A csend terápiás célokra is használható, például depresszió esetén. Az emberi agy folyamatosan dolgozik, kiszűri a beérkező ingereket, sőt képes megakadályozni bizonyos jelek agyhoz való eljutását. A hangokat azonban nem tudjuk kizárni, hiszen a fülünket nem tudjuk becsukni. Ennek oka valószínűleg az őskorban keresendő. Az ősember számára létfontosságú volt, hogy mindig minden hangot, zajt meghalljon, még alvás közben is. Ezért az agyunk minden hangot feldolgoz, ami a fülünkbe jut. Minél több zaj keletkezik körülöttünk, az agyunk annál jobban terhelődik, nem tud pihenni, csökken a koncentrálóképességünk, a tanulási képességeink, ezáltal a teljesítményünk is romlani fog.

A félreértések elkerülése végett, le kell szögezni, hogy a csend önmagában nem rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal, de elmondható, hogy a csend csökkenti, vagy akár semlegesíti a negatív hatásokat. Nem is szükséges feltétlenül teljes csendre törekedni, hiszen, amikor kirándulunk a természetben, vagy este a tengerparton sétálunk, akkor sem totális csend vesz körül minket. Az erdőkben csicseregnek a madarak, susognak vagy éppen zizegnek a falevelek, a tengerparton pedig a hullámzás finom hangja töri meg a csendet. Ezeket a hangokat nem mondhatnánk kellemetlen vagy zavaró zajoknak. Jelentősége tehát inkább annak van, hogy milyenek azok a bizonyos hangok. A nyugtató, finom zajok, hangok kifejezetten előnyösek lehetnek. A jól hangszerelt, ízlésünknek megfelelő zene jókedvre derít, feltölt energiával és az egészségünket is javíthatja. Fontos tehát, hogy kellemes, kiegyensúlyozott akusztikát hozzunk létre környezetünkben, így a zenehallgatás, filmnézés vagy akár a délutáni pihenőnk is valóban élvezhető és relaxáló hatású lesz.

Zajcsökkentési módszerek hangelnyelő panelekkel:

 1. Azokon a munkahelyeken, ahol a zajszint tartósan 80 dB felett van, kötelező a dolgozók számára védőfelszerelést viselni. Az irodákban folyamatosan csörögnek a telefonok, zúgnak a számítógépek, fénymásolók, hangos a kollégák beszéde…stb. A nyugodt munkavégzés érdekében szükséges a zajok csillapítása.
 2. Az épületekben hangelnyelő burkolatok, anyagok használata jelenti a megoldást a hangszigetelésre. Nagyon fontos fgyelembe venni a falak szerkezetét, felületét, belső szerkezetét, ugyanis vannak olyan helyiségek, ahol a mély hangok kerülnek túlsúlyba, emiatt zengőbb, visszhangosabb lesz a tér, más típusú helyiségekben a magas hangok válhatnak zavaróvá. Ajánlatos akusztikai szakembert megbízni az adott helyiség vizsgálatával, hogy biztosan az adott helyiséghez megfelelő anyagokat, felszerelést vásároljuk meg.
 3. A kemény, sík felületű járólapokkal ellentétben a puhább anyagok, szőnyegek, függönyök hatékonyabban nyelik el a hangokat. Ezek a berendezési tárgyak nemcsak hangszigetelő tulajdonságaik miatt bizonyulhatnak kitűnő választásnak, de a lakás hangulatát, stílusát is szabadabban alakíthatjuk ízlésünk szerint.
 4.  Napjainkban egyre jobban elterjedtek az egyterű irodák. Térelválasztó falak, akusztikai függönyök vagy paravánok használatával csökkenthetjük a zajokat.
  4. Amikor egy lakás helyiségeink belső terének kialakításán dolgozunk, lehetőségeink szerint a nagy, sík, üres falfelületeket próbáljuk meg elkerülni, a hangok visszaverődésének megakadályozása érdekében. A vízszintes felületekre ugyanez vonatkozik, érdemes puha felületű anyagokkal fedni a kő vagy parketta járólapokat.
 5.  Amennyiben lehetséges, a zajokat keltő eszközöket, gépeket ne a kollégák közelébe helyezzük el, ha megoldható, akkor a zajforrásokat tegyük külön helyiségbe, vagy zajcsökkentő anyagokkal vegyük körbe őket.
 6.  Hangelnyelő anyagok, burkolatok alkalmazása a zajt keltő eszközök mellett, segíthet a zajgátlásban.
 7. Munkahelyünkön időnként iktassunk be egy kis szünetet, ha nagy a háttérzaj és van rá lehetőség.
 8. Amelyik munkahelyen lehetővé teszik, használhatunk fülhallgatót, hallgathatunk pihentető zenét-természetesen ügyelve arra,hogy a fülhallgatóból szóló zene se legysen hangos-, ami jótékonyan hat a teljesítményünkre és a hangulatunkra is.
 9. A kívűlről beszűrődő zajok ellen, a nyílászárók hangszigetelésével tudunk védekezni, az erre a célra gyártott szivaccsal vagy gumiszalaggal.
 10. Téves az az elképzelés, hogy a habosított műanyag táblák hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. Ezek az anyagok hőszigetelésre ugyan alkalmasak, de hangelnyelésre egyáltalán nem. Kemény szerkezetük inkább visszaverik a hangokat. Porózus, többrétegű anyagokat válasszunk hangszigetelés céljára, így biztosak lehetünk abban, hogy a kívánt zajcsökkentést sikerül megvalósítani.

Zajgátlás és tökéletes akusztika egyszerre?

Természetesen ez is megoldható. A Perfect Acoustic akusztikai paneljei, basszuscsapdái, akusztikai függönyei és hangszigetelő paneljai nemcsak az adott helyiség hangzását eredményezik, a hangelnyelésnek köszönhetően hangszigetelőként is jól funkcionálnak, mind a kifelé, mind pedig a befelé áramló hanghatások esetében.

Kategória: Tudástár