A zaj és a hangszigetelő panel:

A zaj más-más erejű és rezgésszámú hangokból áll. A szervezetre gyakorolt hatásai következtében akár károsodásokat is okozhat, a hallószerveinkben vagy az idegrendszerben. A hallás romlásának mértéke a zajterhelés intenzitásától is függ. Más tényezők is hatással vannak a hallásunkra:

  • hangerősség,
  • hangmagasság,
  • időtartam,
  • hang időbeli eloszlása
  • az ember neme és életkora

A ZAJTERHELÉS KÖVETKEZMÉNYEI

A zajok-még akkor is, ha a megengedett határértékekekn belül maradnak- komoly gondokat okozhatnak. Kortól és nemtől, egészségi állapottól függően már a kisebb zajok is negatívan hatnak a szervezetre. Az alacsony frekvenciájú, tartósan jelenlévő zajok rendkívül ártalmasak lehetnek, hátrányos következményei általában nem azonnal, hanemegy hosszabb idő elteltével fokozatosan jelentkeznek. Persze, nem minden emberre hat egy adott zaj ugyanúgy, több dolog befolyásolja.

A zajok típusai:

Léghang: a levegőben terjedő hangok, amiknek a hangszigetelés nélküli falak az okai
Lépéshangok: falak által közvetített hangok
Akusztikai zajok: a falakról verődnek vissza

Létezik tökéletes (utólagos) hangszigetelés hangszigetelő panelekkel?

Sajnos tökéletes (utólagos) hangszigetelés nincs. Lakóépületek esetében utólagosan nem lehet kifogástalan hangszigetelést elérni. Így kompromisszumokat kell kötnünk, és el kell fogadnunk, hogy a zajcsillapítással egy kellemesebb, egészségesebb környezet kialakítására van lehetőségünk, tökéletes csendet nem kapunk. De hangszigetelő panelekkel jó eredményt tudunk elérni!

Mi a baj a házilagosan készített, “csináld magad” hangszigetelésekkel?
hangszigetelő panel

Ahhoz, hogy a zajokat valóban hatásosan csillapítani tudjuk, nem árt némi akusztikai ismeret és a hangok fizikai vizsgálata. A hang energia, tehát a hangszigetelés tulajdonképpen a hangenergia elnyelése. Mindenképpen ajánlott a témát körüljárni, mielőtt a hangok helyett a mi idegeinket és vagyonunkat nyelné el a sok, feleslegesen vásárolt haszontalan termék! Az internetes chat fórumok és a nem szakértők által adott “okos” tanácsok megfogadása helyett, forduljunk inkább akusztikai szakemberekhez, akik pontos mérésekkel, hasznos tanácsokkal és javaslatokkal segítenek, akár új építésű ingatlanról, akár régi vagy használt lakásról van szó.
Használt ingatlan vásárlásánál fel kell készülnük arra az eshetőségre, hogy az állandó zajártalom következtében pszichés betegségek és zavarok jelenkezhetnek. A kisgyermekek, csecsemők még inkább érzékenyek a káros hanghatásokra, az ő érdekükben is fordítsunk nagyobb figyelmet a megfelelő hangszigetelés kialakítására.

“Rossz szomszédság-török átok”

hangszigetelő panel

Ha a szomszédjaink szeretnek hajnalig tartó bulikat tartani, vagy éjszaka érnek haza a munkából, esetleg hangos veszekedésektől zeng a lakásuk, nincs más választásunk, mint a költözés….vagy a hangszigetelés hangszigetelő panelekkel!
Új építésű lakások, házak esetében vásárlás előtt tájékozódjunk az épület hangszigeteléséről. Sokan csalódtak már, amikor szembesültek azzal, hogy a csillagászati összegekbe került gyönyörű és gondosan megtervezett otthonuk a nem megfelelő hangszigetelés miatt élhetetlen pokollá változott.
Régebbi típusú lakásoknál az anyaghasználatból eredően a hangszigetelés sokszor jobb a modernebb lakásokénál, azonban ezeknél a régi épületeknél az elavult nyílászárók okoznak gondot a szigetelés szempontjából. Tehát a nyílászárók cseréje sokat segít a hangszigetelésben.
Az ideális hangszigetelő anyag többrétegű. A hungarocell vagy gipszkarton borítású falak egyáltalán nem működnek hangszigetelőként.
Azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen típusú és anyagú falra tesszük a hangszigetelő anyagokat. Válaszfalakra nem szabad nagy súlyú, vagy mennyiségű hangszigetelő paneleket feltenni, a mennyezetekkel hasonló a helyzet. A hangszigetelő panelekkel zajcsillapítás tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a hangszigetelő anyagok ne okozzanak balesetet, ha esetleg elmozdulnak.
Ha utólagosan kell megoldanunk a hangszigetelést, szakértői segítséggel kielégítő megoldás születhet
Nyilvánvaló, hogy utólagosan jóval nagyobb kihívást jelent a hangszigetelés.

Milyen módszereket vethetünk be ilyen esetekben?

A hangszigeteléshez nem elegendő a falakat tapétával, szálas szigetelőanyagokkal, tojástartó dobozokkal, hungarocell táblákkal beborítani. Ezek önmagukban semmit sem érnek, sőt sokszor ellenkező hatást érünk el velük. Fontos az épület anyaga és szerkezet is, ezeket mind figyelembe kell venni, amikor a hangszigetelést tervezzük.
Kezdjünk bele, bontsunk falakat? Új fal: hangszigetelő tégla lehet a megoldás
Ha új falakat szeretnénk kialakítani otthonunkban, a kifejezetten erre a célra készíült kerámia vagy mészhomok falazóelemeket ajánlott használni.A gyártók minden esetben feltüntetik, hogy melyik típusú falazóelem milyen szigetelési hatást eredményezhet. Hangszigetelő téglák felhasználásakor, számításokra van szükség, hogy az adott ingatlan elbír e több terhet.
Más a helyzet akkor, ha a már meglévő, rosszul szigetelt falakat vagy nyílászárókat kell megfelelő hangszigeteléssel ellátni.

Falakba ütközünk

hangszigetelő rendszer-hangszigetelő panel

Ha már meglévő falak hangszigetelése a megoldandó feladat, a hangszigetelő téglákat el kell felejtenünk. Akkor mégis milyen módszerben gondolkodhatunk? Mindenképpen többrétegű burkolatokat válasszunk, amik szerkezetüket nézve, légrésekből álló vázrendszerből és hangszigetelő anygokból állnak. Hangszigetelésre szálas szigetelőanyagokat, kőzetgyapotot, vagy akusztikai gyapotot ajánlott használni. (Hungarocell vagy habok használatát kerüljük el!) Az erre szakosodott gyártóktól tájékozódhatunk arról, hogy a légrésekbe melyik típusút lehet elhelyezni. Körülbelül 10 cm vastagságú szigetelésnél már látványos eredményt érhetünk el.

“Lépten-nyomon”

Ha a mennyezeten át érkező zajokat szeretnénk csillapítani, érdemes a padlóburkolat alá szigetelőanyagot helyezni. Ebben az esetben, a korábban említett szigetelőanyagok mellett, polisztirol vagy műanyag habok is megfelelőek. Léteznek lépésálló szigetelőanyagok is, de ezek nem szigetelnek a zajok ellen, inkább a tetőre valók! Tájékozódjunk, mielőtt hangszigetelő anyagok beszerzésére indulunk.

Rés a pajzson

Nyílászárók, ajtók szigetelése esetében -függetlenül attól, hogy használatban lesz e az ajtó vagy sem- feltétlenül el kell tömíteni a réseket. Hiába szigeteljük le az ajtókat oldaról és felülről, a legfontosabb a küszöbnél történő szigetelés. Gumiprofilokkal, öntapadós szivaccsal jegyszerűen kivitelezhető az ajtók hangszigetelése.

Fedőneve: födém-azaz, mi a helyzet a tetőszerkezettel?

hangszigetelő álmennyezet-hangszigetelő panel

A födém optimális hangszigetelését építéskor lehet megvalósítani. Ha azonban utólag van csak lehetőségünk erre, akkor tanácsos álmennyezet felszererelése. Teljesen nem szünteti ugyan meg a felülről érkező zajokat, de némiképp tompítja azokat.

Olyan hibákat érdemes elkerülni amit mindenki elkövet! Például:

Ha saját kezűleg végezzük a hangszigetelést, számos hibát követhetünk el. Amennyiben a falak vázát fém helyett deszkákból ácsoljuk össze, az a minőség rovására mehet. Semmiképpen ne spóroljunk a szigetelőanyagokon, mert ha silány minőségű anyagokat alkalmazunk, az anyag a használat során megvetemedhet, eldeformálódhat, ezáltal pedig nem fogja megfelelően ellátni a feladatát. Sok internetes fórumon ajánlják a tojástartó dobozok használatát hangszigetelés és akusztikai hangelnyelés céljára. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tojástartó dobozok egyik célra sem alkalmasak, ráadásul éghetőek és még porfogók is! Ha a gipszkarton falakra nem teszünk hangszigetelő anygagokat, csak még jobban felerősítik a zajokat.

Nézzük meg néhány hang zajszintjét:

például:
Számítógép-hűtő, szúnyogzümmögés,levélsusogás, : 10 dB
Avarzörgés, óraketyegés: 20 dB
Suttogás, lélegzés: 30 dB
Beszűrődő utcai zaj: 40 dB
Csendes eső, konyhai hűtő,halk rádiózás: 50 dB
Madárcsicsergés, társalgási beszéd: 60 dB
Közlekedő járművek: 70 dB
Hangos beszéd: 70−85 dB
Motorkerékpár: 80 dB
Kiabálás: 80−100 dB
Zongora: 60−95 dB
Fűnyíró, vihar, vonat: 90 dB
Nyomdai szedőgép: 95 dB
Légkalapács: 100 dB
Szórakozóhelyek, körfűrész: 110 dB
Vízesés: 120 dB
Sugárhajtómű: 130 dB
Légzsák kinyílása közelről: 160 dB
Tűzijáték: 170 dB
Fül mellett puskalövés: 180 dB
Zajok károsító hatásai a zajszint függvényében:
40 dB felett negatívan hat a tanulásra és a koncentrációra
60 dB feletti tartósan jelenlévő zaj már a hallásunkat is károsíthatja
65 dB feletti tartósan fennálló zaj esetében akár 20 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri betegségek veszélyei
85 dB felett már komolyabb károsodást okozhat
120 dB felett már halláskárosodást is eredményezhet, rövidebb idő alatt is

Zajártalom

A zaj különböző magasságú hangokból tevődik össze. Vannak közöttük olyanok is, amelyeket nem érzékelünk a fülünkkel, ezek a hangok a hallható hangok tartományán kívül esnek. Az alsó hanghatár alá tartoznak az infrahangok, a felső tartomány feletti hangok, az ultrahangok. Bár fizikailag nem érzékeljük ezeket, mégis hatással vannak ránk. A zajártalom mértéke és intenzitása függ a hang erősségétől, időtartamától és a hang magasságától is. Az ami a zajártalom miatt bekövetkező halláskárosodás kialakulásának idejét befolyásolja a zaj jellege, erőssége,időtartama,valamint a szervezetünk, egészségi állapotunk, korunk és szociális helyzetünk is.

Milyen tünetei lehetnek a zajártalomnak?

zaj ártalom hangelnyelő panlek nélkül-hangszigetelő panel

Fülzúgás, fülcsengés, fülpattogás, fülbúgás
Szédülés, egyensúlyszervi panaszok, nagyothallás
Zajcsipke: 4000 Hz-en tapasztalható, először a magas hangokra terjed ki, idegi hallásromlás.

Legjobb egyszerű megoldás:
Otthonunk zajszintjének csökkentésével nyugodtabb, boldogabb és egészégesebb környezetet teremthetünk

Bolygónkon minden évben 1 decibellel növekszik a káros és zavaró zajok mértéke. Az olyan Európai Unió lakosainak kb. 40 %-a, hazánk lakosainak pedig kb. 25 %-a, vagyis nagyjából két és fél millió ember kénytelen 50-60 decibel mértékű zajszint mellett dolgozni, illetve élni. A folyamatos zaj károsítja az egészéget. Sajnos, annak ellenére, hogy ma már rengeteg féle hangszigetelő, hangelnyelő anyag érhető el, az ingatlanok építésekor mégis csak kevés kivitelező, építtető fordít külön figyelmet a zajcsökkentés fontosságának.

A zaj éveket vesz el az életünkből

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint az  Európában, a olyan zajok káros hatásai miatt kialakuló betegségek következtében, évente 1 millió évet veszítünk el az életünkből! A WHO ezért azt ajánlja, hogy otthonunk, munkahelyünk, életterünk zajszintjének napközben 35-40 dB, éjszaka 30 dB alatt kellene maradnia, azért, hogy ne okozzon egészségkárosodást és ne zavarja a koncentrációt és teljesítményünket. A WHO a modern világ zajszennyezettségének egyszerű egészségre és a lélekre gyakorolt hatását a pestiséhez hasonlította egy 2011-es tanulmányában. Az európaiak közül évente körülbelül 3000-en halnak meg,zajhatás okozta szívbetegség miatt ! Legjobb ha
komolyan vesszük a zajártalom veszélyeit!

hangszigetelő panel

Similar Posts