A Hangszigetelés cikk összefoglalója:

Ebben a cikkben átfogóan bemutatjuk az utólagos hangszigetelés különböző módszereit. Részletesen tárgyaljuk, hogyan csökkenthetők a hangok egy adott helyiségben az akusztikai falak segítségével, és bemutatjuk a hangok káros hatásait. Az olvasó megtudhatja, hogyan alkalmazhatók ezek a módszerek különböző típusú helyiségekben a zajok csökkentése érdekében.

A Zaj és a Hangszigetelő megoldások:

A zaj más-más erejű és rezgésszámú hangokból áll. E hatások miatt a falszigetelés és belső fal szigetelése kulcsfontosságú lehet. A hallás romlásának mértéke a zajterhelés intenzitásától függ. A hangszigetelő fal segíthet a zaj csökkentésében.

A ZAJTERHELÉS KÖVETKEZMÉNYEI

A zajok – még a megengedett határértékeken belül is – károsak lehetnek. A lakás hangszigetelés egy fontos lépés a zajszint csökkentésében.

A Zajok Típusai és a zajszigetelés Módszerei:

  • Léghang: A levegőben terjedő hangok amik színte mindenen áthaladnak nem egyszerű lelassítani vagy elnyelni. Ezeket a hangokat a hangszigetelő panelal lehet csökkenteni. Ennek több féle változata van. A legegyszerűbb változat amit a falakra kell ragasztani.
  • Lépéshangok: Lépéshangokat egyszerű csökkenteni sűrű és vastag akusztikai szőnyegekkel, és alá helyezett hangszigetelő szivaccsal. Sajnos ezek a rezgések a falakon át is  közvetítik hangot, amelyek ellen a hangszigetelő falak hatékonyak lehetnek. Ezeket a rezgéseket vagy fal elcsatolással tehát szigetelt légréssel lehet kezelni, hogy a hang és a rezgés ne tudjon át terjedni a falakra vagy a komlett falat színtén leszigetelni.
  • Akusztikai zajok: A falakról visszaverődő hangok amik a visszhangot okoznak. Ebben az esetben a szobába bejutó hangok akár az ötszörösére is fel tud hangosodni. Ebben az esetben a belső hangszigetelés kulcsfontosságú, vagy a falakra felhelyezett hangelnyelő elemeket kellene használni. Földre akusztikai szőnyeget rakni.

Létezik Tökéletes (Utólagos) fali Hangszigetelés?

Utólagos hangszigetelés panelban lehetséges, de a tökéletes eredmény elérése nehézkes. A belső fal zajszigetelése segíthet a zaj csökkentésében, de teljes csendet nem garantál.

hangszigetelő panel

 

 

 

Hatékony Szoba Hangszigetelésért: Mit Tehetünk?

A szoba hangszigetelése nem igényel drasztikus beavatkozásokat, mint például a falak bontását. Ehelyett a helyes módszerek alkalmazásával, mint a többrétegű hangszigetelő falak és akusztikai panelek használata, hatékony eredmények érhetők el. Fontos figyelembe venni az épület anyagát és szerkezetét a zajvédelem tervezésekor, hogy elkerüljük a nem kívánt akusztikai hatásokat.

utólagos hangszigetelés falra: Szobában Szoba Módszer

A drasztikusabb módszer a szobában szoba építése, ami egy akusztikus fal létrehozását jelenti, de ez elvesz a szoba hasznos területéből. A fal szigetelése kezdődik a falra erősített párna fából készült kerettel, amely 5-10 cm vastagságú. Ebbe a keretbe akusztikai kőzetgyapotot helyezünk, vagy azok számára, akik nem részesítik előnyben a kőzetgyapotot, Elitexa extra sűrű akusztikai szivacsot, amely 80kg/m3 súlyú. Ezt követően gipszkartont erősítenek a keretre. Egy réteg gipszkarton azonban nem elég, mivel a gipszkarton membránként működik, amikor a hang beleütközik, így felerősítheti azt. Ezért ajánlott egy második gipszkarton réteget is felhelyezni, és fontos, hogy a két gipszkarton réteg közé 7-100 mm Elitexa extra sűrű, 180kg/m3 sűrűségű akusztikai szivacs lapokat helyezzünk, amelyek megakadályozzák a gipszkartonok közötti összeérését és ezzel a hangok további terjedését is. A rezgések a hang terjedésének kulcsfontosságú módját jelentik.

Ezen módszerrel jelentősen csökkenthető a kívülről bejövő zaj, miközben a belső akusztikai környezet is javulhat.

hangszigetelés panelban
hangszigetelés panelban

A Zajszigetelés Utáni Visszhang Okai és Megoldása: A Fal Hangszigetelése 

A fal hangszigetelése után a szobában visszhang keletkezhet a kemény, egyenes felületek miatt, amelyek a hangok zavartalan pattogását teszik lehetővé, így fokozva a zajt.

A belső hangszigetelés, mint például az akusztikai panelek vagy a vékony, 2-4 cm vastag Elitexa akusztikai szivacsok használata, megoldást kínál. Ezek a szivacsok a falakra helyezve megakadályozzák a hangok további terjedését, így jelentősen csökkentik a zajszintet a szobában.

Utólagos Hangszigetelés Eredményessége és a Padló Szerepe

A szoba hangszigetelése után felmerül a kérdés, miért csak 40%-os a zajcsökkentés? Ennek oka, hogy a hangok a padlón keresztül is terjednek. Ezen segíthet az extra sűrű, 4 cm vastag Elitexa hangelnyelő szivacs használata a padlón, parketta alatt, vagy akár az akusztikai szőnyegek alkalmazása, amelyek még hatékonyabb hangelnyelést biztosítanak.

A Fal Belső Hangszigetelése: Könnyű és Költséghatékony Módszer

Az Elitexa extra sűrű szivacs a fal belső szigetelésére kiváló, költséghatékony megoldás, amely nem igényel szakembert. Az Elitexa szivacsok tízszer sűrűbbek a normál szivacsoknál, így hatékonyan nyelik el a mély és közép hangokat, csökkentve az utcáról vagy a szomszédoktól érkező zajokat. A szivacsok öntapadó hátoldala könnyűvé teszi a felhelyezést falra, mennyezetre vagy akár padlóra, fontos, hogy rés mentesen helyezzük el őket.

Fal Szigetelésének Hatása Extra Sűrű Szivacs Használatával

  1. Nincs Szükség Szakemberre: A 4 cm-es extra sűrű szivacs felhelyezése egyszerű, így szakember beavatkozása nélkül is megvalósítható.

  2. Dupla Hangelnyelés: Az extra sűrű szivacs hatékonyabb, mint a 90kg/m3 akusztikai kőzetgyapot, kiváló hangelnyelő képességgel rendelkezik.

  3. Esztétikus Megjelenés: Kezeletlen állapotban is szép, egységes felületet biztosít.

  4. Dekorációs Lehetőségek: A szivacs felülete tapétával vagy festékkel díszíthető, így esztétikai szempontból is illeszkedik a lakás stílusához.

  5. Megőrzi Hangelnyelő Tulajdonságait: A dekorációs beavatkozások után is megőrzi hangelnyelő és hangszigetelő képességét.

Ezek a pontok bemutatják, hogy az extra sűrű szivacs egyszerű, esztétikus és hatékony megoldást nyújt a fal hangszigetelésében.

Fal Szigetelésének Hatása
Fal Szigetelésének Hatása

 

Ne feledkezzünk meg nyílászárok szigeteléséről sem

Természetesen kezdjük az ablakok és az ajtók réseinek szigetelésével, mert a legkisebb résen is rengeteg zaj tud bejönni.

Ha ezzel megvagyunk akkor érdemes hangot is szigetelni az ablak és az ajtó elé helyezett hangelnyelő függönyökkel. Perfect Acoustic hangelnyelő és hangszigetelő függönyei a piacon kapható legsűrűbb és legvastagabb hangelnyelő anyagból készülnek egyedi méretben. Ez azért fontos mert minél nehezebb és sűrűbb egy anyag annál jobban ki tudja zárni a zajt a lakásból. A zajvédelem másik elengedhetetlen része a résmentes felhelyezés. Ezért is fontos, hogy minden függöny centiméter pontosan megvarrunk így a legoptimálisan ki tudja használni a függönyök hangelnyelő tulajdonságát. A függönyöket érdemes függöny szalaggal kérni a felfogatáshoz, hogy ne legyen rés a függöny sín és a függöny között. Sajnos a hang át tud menni a függöny karikán ezért ezt nem szoktam ajánlani.- érdemes az ajtó vagy ablak szélességének a dupláját rendelni a függönyből, mert nem csak szép hullámos megjelenést biztosít de a hangot is sokkal jobban elnyeli mivel az anyag mennyiség a duplája lesz.

Hangelnyelő függöny bársonyból több féle színben
Hangelnyelő függöny bársonyból több féle színben

Olyan hibákat érdemes elkerülni amit mindenki elkövet! Például:

Ha saját kezűleg végezzük a hangszigetelést, számos hibát követhetünk el ha nem jó anyag típust választunk.  Semmiképpen ne spóroljunk a szigetelőanyagokon, mert ha silány minőségű anyagokat alkalmazunk, az anyag a használat során megvetemedhet, eldeformálódhat, ezáltal pedig nem fogja megfelelően ellátni a feladatát. Sok internetes fórumon ajánlják a tojástartó dobozok használatát hangszigetelés és akusztikai hangelnyelés céljára. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tojástartó dobozok egyik célra sem alkalmasak, ráadásul éghetőek és még porfogók is! Ha a gipszkarton falakra nem teszünk hangszigetelő anyagokat, csak még jobban felerősítik a zajokat.

Nézzük meg néhány hang zajszintjét:

például:
Számítógép-hűtő, szúnyogzümmögés, levélsusogás, : 10 dB
Avarzörgés, óraketyegés: 20 dB
Suttogás, lélegzés: 30 dB
Beszűrődő utcai zaj: 40 dB
Csendes eső, konyhai hűtő, halk rádiózás: 50 dB
Madárcsicsergés, társalgási beszéd: 60 dB
Közlekedő járművek: 70 dB
Hangos beszéd: 70−85 dB
Motorkerékpár: 80 dB
Kiabálás: 80−100 dB
Zongora: 60−95 dB
Fűnyíró, vihar, vonat: 90 dB
Nyomdai szedőgép: 95 dB
Légkalapács: 100 dB
Szórakozóhelyek, körfűrész: 110 dB
Vízesés: 120 dB
Sugárhajtómű: 130 dB
Légzsák kinyílása közelről: 160 dB
Tűzijáték: 170 dB
Fül mellett puskalövés: 180 dB
Zajok károsító hatásai a zajszint függvényében:
40 dB felett negatívan hat a tanulásra és a koncentrációra
60 dB feletti tartósan jelenlévő zaj már a hallásunkat is károsíthatja
65 dB feletti tartósan fennálló zaj esetében akár 20 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri betegségek veszélyei
85 dB felett már komolyabb károsodást okozhat
120 dB felett már halláskárosodást is eredményezhet, rövidebb idő alatt is

Zajártalom

A zaj különböző magasságú hangokból tevődik össze. Vannak közöttük olyanok is, amelyeket nem érzékelünk a fülünkkel, ezek a hangok a hallható hangok tartományán kívül esnek. Az alsó hanghatár alá tartoznak az infrahangok, a felső tartomány feletti hangok, az ultrahangok. Bár fizikailag nem érzékeljük ezeket, mégis hatással vannak ránk. A zajártalom mértéke és intenzitása függ a hang erősségétől, időtartamától és a hang magasságától is. Az ami a zajártalom miatt bekövetkező halláskárosodás kialakulásának idejét befolyásolja a zaj jellege, erőssége, időtartama, valamint a szervezetünk, egészségi állapotunk, korunk és szociális helyzetünk is.

Milyen tünetei lehetnek a zajártalomnak?

zaj ártalom hangelnyelő panlek nélkül-hangszigetelő panel

Fülzúgás, fülcsengés, fülpattogás, fülbúgás
Szédülés, egyensúlyszervi panaszok, nagyothallás
Zajcsipke: 4000 Hz-en tapasztalható, először a magas hangokra terjed ki, idegi hallásromlás.

Legjobb egyszerű megoldás:
Otthonunk zajszintjének csökkentésével nyugodtabb, boldogabb és egészségesebb környezetet teremthetünk

Bolygónkon minden évben 1 decibellel növekszik a káros és zavaró zajok mértéke. Az olyan Európai Unió lakosainak kb. 40 %-a, hazánk lakosainak pedig kb. 25 %-a, vagyis nagyjából két és fél millió ember kénytelen 50-60 decibel mértékű zajszint mellett dolgozni, illetve élni. A folyamatos zaj károsítja az egészéget. Sajnos, annak ellenére, hogy ma már rengeteg féle hangszigetelő, hangelnyelő anyag érhető el, az ingatlanok építésekor mégis csak kevés kivitelező, építtető fordít külön figyelmet a zajcsökkentés fontosságának.

A zaj éveket vesz el az életünkből

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint az  Európában, a olyan zajok káros hatásai miatt kialakuló betegségek következtében, évente 1 millió évet veszítünk el az életünkből! A WHO ezért azt ajánlja, hogy otthonunk, munkahelyünk, életterünk zajszintjének napközben 35-40 dB, éjszaka 30 dB alatt kellene maradnia, azért, hogy ne okozzon egészségkárosodást és ne zavarja a koncentrációt és teljesítményünket. A WHO a modern világ zajszennyezettségének egyszerű egészségre és a lélekre gyakorolt hatását a pestiséhez hasonlította egy 2011-es tanulmányában. Az európaiak közül évente körülbelül 3000-en halnak meg, zajhatás okozta szívbetegség miatt ! Legjobb ha
komolyan vesszük a zajártalom veszélyeit!

Similar Posts