Egyre zajosabb világunkban egyre nagyobb kihívást jelent a csendes élettér megteremtése. Szerencsére nem lehetetlen feladat, mert olykor néhány jó ötlet is elég ahhoz, hogy kizárjuk a stresszt okozó hangszmogot a környezetünkből.

A hangelnyelés lesz a megoldás!

A hangelnyelő elemek lehetnek kimondottan erre a célra kialakított akusztikai termékek, de a házilagos megoldások is sokat segíthetnek abban az esetben, hogyha zajos, forgalmas környéken lakunk vagy dolgozunk. Egy zajos irodában sokkal megterhelőbb koncentrálni, mint csendes nyugodt környezetben, ezért a munkahatékonyság is növelhető utólagos hangszigeteléssel.

 

Hangszigetelés előfallal

Mivel az épületek esetében sokszor épp az akusztikai szempontokat veszik a legkevésbé figyelembe, ezért nem meglepő, hogy a legtöbb épület kellemetlen akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, ami szerencsére utólag javítható például előfalak alkalmazásával. Kiváló a hangelnyelés szempontjából, a hátránya viszont az, hogy elég munkaigényes. Ha lakásfelújításra kerül a sor, akkor mindenképp érdemes számolni ezzel a lehetőséggel is. Bár hatékony, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy elég helyet igényel, mert a tartóelemek közé 8-10 cm vastagságban üveg vagy kőzetgyapot kerül.

Hangelnyeléssel a hangszmog ellen

Nem csak a falak, a padlózat, a mennyezet hangszigetelésével és a modern nyílászárók beépítésével védekezhetünk a kintről érkező zaj ellen, hanem a beltérben is elhelyezhetünk hangelnyelő anyagokat.

6 szögű panelek kanapé fölött

A hangelnyelő burkolatok rendkívül sokfélék lehetnek. Megakadályozzák a hangok visszaverődését, csökkentik a visszhangot, ami jelentősen növeli a komfortérzetet. Puha anyagokkal, hangelnyelő és hőszigetelő függönyökkel, akusztikai szőnyegekkel védekezhetünk a hangszmog ellen. A hagyományos változatok is megfelelőnek számítanak, de ha szeretnénk maximálisan kihasználni ezek előnyeit a hangelnyelés kapcsán, akkor beszerezhetünk akusztikai függönyöket és szőnyegeket is. Utóbbiak természetesen fali hangelnyelő szőnyegként is használhatóak. Emellett, költséghatékony megoldás a belső dizájn személyre szabását illetően. Végtelen mennyiségű variáció áll rendelkezésre.

Álljuk útját a hangok terjedésének

A nagy terek szabad utat engednek a hangoknak, ami egy koncertterem esetében kimondottan előnyös, de egy irodaházban már nem annyira. Amennyiben lehetséges, érdemes térelválasztó elemeket, vagy térelválasztó hőszigetlő függönyöket alkalmazni. A paravánok nem csak jól néznek ki, hanem könnyen mozgathatók, ezért gyorsan és egyszerűn elhelyezhetőek a kívánt helyre. Egy nagyobb könyvekkel megpakolt könyvespolc vagy irattároló is útját állja a nemkívánatos hangoknak és valamelyest csökkenti azok erősségét.

Hangszigetelő panelek

Printelt basszuscsapda-sarokelem tulajdonsága
Printelt basszuscsapda-sarokelem tulajdonsága

Ránézésre hasonlít egy művészien kivitelezett képekre, mégis sokkal több ennél, és titka a felépítésében rejlik. Általában puha több darabból tevődik össze. Fel lehet függeszteni bárhová, hogyha szeretnénk megtörni egy nagyobb térben a hang útját. Nagyon sokféle színben és formában érhető el, szabadon variálható, ezért egészen egyedi megoldások születhetnek, amikkel szintén lehet emelni a helyiség dizájnját. Akár a hálószobában, baldachinként is felfüggeszthető az ágy köré. A hatás azonnal érezhető lesz. Sokkal nyugodtabbá válik általa a pihenés. De elszigetelhetjük magunkat a felénk irányuló nem kívánatos hangoktól is, miközben dolgozunk. Ha esetleg valamilyen relaxációs zenét hallgatunk munka vagy pihenés közben, az sokkal csekélyebb mértékben fog szétszóródni a helyiségen belül, így másokat sem fogunk zavarni a tevékenységünkkel.

A zajforrás izolálását sem szabad elfelejteni

Egy irodában, vagy akár az otthonunkban számos gép található, amik működés közben különféle zajt bocsátanak ki. Ha lehetséges, akkor igyekezzünk ezeket minél távolabb elhelyezni attól a ponttól, ahol a legtöbbet tartózkodunk munka közben. A nyomtatót, a fénymásolót, az iratmegsemmisítőt szintén körbevehetjük hangelnyelő anyagokkal, amivel remek eredmény érhető el.

Hangelnyelés stílusosan

A bútoroknak is fontos szerep jut a belső hangelnyelés során, hisz ezek is útját állják a nemkívánatos zajoknak és semlegesítik, vagy szétoszlatják azokat az adottságaiktól függően. Nem csak a bútorok formavilága és az ülőgarnitúra huzata töltenek be fontos szerepet a kellemes akusztikai körülmények megteremtésében, lényeges a bútor anyaga is. A fából készült berendezési tárgyaknál különösen igaz ez. A borovi fenyő, a tölgy és a fekete dió nem csak hogy mutatósak, de szerkezetüket tekintve remek hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkeznek. El lehet felejteni az olyan hatástalan és csúnya megoldásokat, mint a hungarocell panelek, tojástartó dobozok és műanyag szivacsok. Ezek nem csak, hogy ormótlanul néznek ki, még rontanak is a helyzeten, mivel alkalmatlanok a hangszmog megszüntetésére.

Egy nagy ruhásszekrény csak úgy szívja magába a hangrezgéseket, ami szintén alternatívája lehet a hangtompításnak. Ráadásul nem jelent plusz költséget sem, mivel minden háztartásban megtalálható. Érdemes annál a falnál elhelyezni, ami azzal a helyiséggel határos, ahonnan áthallatszik a zaj. E tekintetben a könyvespolc továbbra is remek alternatíva, de egy igényesen kialakított képfal is segíthet hangulatos módon elviselhetőbbé tenni a zajos szomszédot.

A felsorolt ötletek közül a legtöbb kifejezetten egyszerűen és olcsón megvalósítható. Persze az csak rajtunk múlik, hogy milyen mértékben szeretnénk tenni a hangszmog ellen. A legjobb eredményt egy szakember bevonásával érhetünk el, aki speciális műszer segítségével akusztikai méréseket végezve alakítja ki a  hangelnyelő rendszert.

Similar Posts