Bizonyára mindenki tisztában van a szigetelés fontosságával a házak falait és a tetőszerkezetet illetően. Azonban sokan pusztán a hőszigetelésre fordítanak kellő figyelmet, a hangszigetelés pedig valahogy a spektrumon kívül esik. Pedig a kettő nem is áll olyan távol egymástól, hiszen a legtöbb hőszigetelésben használatos anyag hangszigetelő tulajdonságokkal is bír. Ha viszont tényleg fontos számunkra az otthonunk komfortérzete, érdemes alaposabban is fontolóra vennünk, mit választunk.

Hungarocell – vagy mégsem?

polisztirol-felrakasaTalán az egyik legelterjedtebb hőszigetelő anyag, amit a külső falakhoz használnak, az a hungarocell. Hőszigetelés terén első osztályú anyagról beszélünk, azonban hangszigetelésben mégsem ez viszi a pálmát. Bár tény, hogy jelentősen tompítja a kinti zajokat egy vastag hungarocellréteg a falon, azonban ilyen téren vannak sokkal jobb anyagok is a piacon. Ahogy a hőszigetelés tekintetében sem feltétlen azért a legelterjedtebb, mert ez a lehető legjobb, ami kapható. A hungarocell viszonylag olcsó és egyszerű dolgozni vele – legfőképp ezért terjedt el annyira az építőiparban. Ellenben a kőzetgyapot hasonlóan jó, sőt egyes esetekben akár jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bírhat, míg hangszigetelés terén messze veri az előbbit.

Ennek azonban az ára is magasabb, viszont a zajszennyezéstől való védelemben is sokat segíthet. Bár egyesek csak a hőszigetelés kapcsán ismerhetik az építőiparból, a professzionális hangstúdiók régóta használják hangszigetelő tulajdonságai miatt. Érdemes hát kicsit utánajárnunk a témának, különösen akkor, ha zajosabb környéken, például a belvárosban vettük házat.

Tökéletes csend az otthonunkban

kőzetgyapotVannak azonban olyanok, akiknek a kőzetgyapot sem jelent megfelelő védelmet a hangzavarral szemben. A különféle irodák és olyan otthonok számára, ahol a fontos üzleti telefonok nem számítanak ritka jelenségnek, van ennél is hatékonyabb megoldás. Ez pedig a különféle speciális akusztikus elemek külső hangszigetelésként való alkalmazása a kőzetgyapoton felül. Egy ilyen kettős védelem által otthonunk garantáltan a nyugalom és a béke szigete lehet, akkor is, ha odakint épp elszabadult a pokol. Ez pedig kiemelten fontos azok számára, akiknek az otthonukban foglal helyet irodájuk is. Azonban ezt is lehet még tetézni.

Belső hangszigetelés

Extrém esetekben ugyanis alkalmazható a belső falon hangszigetelés az előbbieken felül. Stúdiók esetében ez elég jellemző, de ha épp szórakozóhelyet nyitnánk, akkor is nagyon sok későbbi konfliktustól kímélhetjük meg általa magunkat. Tehát elég sok lehetőség adódik, arra nézve, hogy a legzajosabb környéken is megőrizhessük otthonunk privát légkörét. Mindamellett ezek tovább növelik ingatlanunk értékét, ami nem elhanyagolható tény, ha a jövőben úgy döntünk, hogy mégis eladnánk. Nem érdemes viszont vaktában ilyen termékeket választanunk, hiszen könnyedén meglehet, hogy feleslegesen költekezünk. Sajnos a legtöbb kőműves nincs igazán tisztában a különféle akusztikai dolgokkal, így mindenképp megéri profi akusztikai segítséghez fordulnunk ezen ügyben.

Similar Posts