Házimozi kialakítása otthonunkban

Egyre több otthonban alakítanak ki moziszobákat a filmrajongók. Az audió és hifi berendezéseket gyártó cégek folyamatosan fejlesztik termékeiket, és újabb modelleket dobnak piacra a házimozi tulajdonosok igényeinek kielégítése érdekében.

Moziszobát szinte bárhol kialakíthatunk, de van néhány lényeges dolog, amit érdemes szem előtt tartanunk a moziszoba kialakításakor.

Hogyan kezdjünk bele a moziszobánk kialakításának?

1., Az első és legfontosabb lépés a szoba akusztika optimalizálása!

Hiába szerezzük be a legjobb hangzású és teljesítményű audió és hifi termékeket, kedvezőtlen akusztikai körülmények között nem leszünk elégedettek a hangzással.

Szerencsések vagyunk, ha már a szoba tervezésekor, építésekor van lehetőségünk akusztikai szempontok figyelembe vételére. Az épületek kivitelezésekor hangszigetelő építőanyagok, dupla rétegű ablakok használatával megalapozzuk a helyiség akusztikáját.

Ha ezt nem tehetjük meg, akkor csak utólagosan van mód a szoba akusztikájának kezelésére.

A szoba akusztikát befolyásolja a szobák mérete, formája, elhelyezkedése, illetve a falak és burkolatok típusa is. A falak, a mennyezet, az üveg és csempefelületek visszaverik a hangokat, ezáltal visszhang keletkezik. A kemény járólap, vagy fapadlók esetében hasonló a helyzet. Érdemes leszigetelni a falakat és a mennyezetet. A gipszkarton és a hangszigetelő tapéták, valamint álmennyezet segítségével némiképp javulhat a szoba hangzása. A bútorok, lakberendezési kiegészítők is képesek elnyelni valamennyi hangot, de inkább a magas tartományokban. A visszhangot keltő mély hangok elnyeléséhez, megfelelő irányításához azonban professzionális akusztikai termékekre van szükség.

Akusztikai célokra a vastagabb, sűrűbb, nehezebb, porózus anyagok alkalmasak, ezért felejtsük el a karton, hab, vagy szivacs fali paneleket!

házimozi kialakítása otthonunkban-blog

Hangelnyelő fali panelekkel, diffúzorokkal, valamint a sarkokba elhelyezett basszuscsapdákkal jelentős mértékben javíthatunk a szoba akusztikáját.

Az ablakok, vagy az ajtók elé sűrű, vastag akusztikus függönyöket tegyünk. Ezek a lakástextíliák nemcsak a külső zajokat csökkentik, hangelnyelő tulajdonsággal is rendelkeznek.

A padló felületre hanggátló szőnyegeket fektessünk, a tökéletes eredmény elérése érdekében.

A legjobb megoldás a szoba kezelésére, ha akusztikai szakemberektől kérünk tanácsot, felmérést. Így egészen pontosan meghatározható, hogy hová, mennyi és milyen típusú akusztikai terméket ajánlatos tenni.

2., Minőségi audió és hangrendszer

Széles hangszóró, mélynyomó és házimozi erősítő kínálat áll a vásárlók rendelkezésre. Az anyagi lehetőségeinktől függően változatos árkategóriába tartozó berendezés közül választhatunk. Érdemes prémium minőségű készülékeket venni, de nem mindig a legdrágább hifi eszköz a legjobb. Ha nem szeretnénk csalódni a hangzásban, azért legalább középkategóriás termékeket szerezzünk be.

Tájékozódjunk, olvassunk teszteket, mielőtt megvásároljuk a hifi berendezéseket.

A térhatás 5.1-es hangrendszerrel lesz igazi, ezért ebben érdemes gondolkodnunk.

3., A hangfalak elhelyezése

Nagyon sokat számít a hangzás szempontjából a hangfalak elhelyezési módja, és az egymástól, illetve a hallgatói pozíciótól való távolságuk. Nagyjából egymástól egyforma távolságra legyenek a hangfalak, és lehetőség szerint nem tegyük őket közvetlenül a falhoz, vagy a sarokba. Ha a moziszobánk hangzása optimális, próbáljunk ki több elhelyezési módot a hangszórók ideális hangjának beállítására.

4., Megfelelő sötétítés

Akusztikai függöny moziszobában

A tökéletes mozi élményt csak akkor tudjuk átélni, ha sikerül tökéletes sötétítést megvalósítani. Ehhez sötétítő függönyökre van szükség. Az akusztikai függönyök vastagságuk és sűrű szövésük jóvoltából sötétítő függönyként is jól használhatók. Kellő vastagságban akár 100 %-ban is képesek a fény kizárására. Így valódi moziteremben érezhetjük magunkat saját otthonunkban.

5., Moziszoba berendezése

A moziszobát fotelekkel, kanapékkal tehetjük kényelmessé. A legcélszerűbb sötétebb színárnyalatokat alkalmazni a burkolatok esetében. Filmplakátokkal, kedvenc színészeink posztereivel még jobban fokozhatjuk a mozi hangulatot. Ezek lehetnek akár hangelnyelő akusztikai panelekre nyomtatott fotók, plakátok is. Ezek így nemcsak a dekorációs elem szerepét töltik be, de egyben az akusztikát is javítják.

6., Tökéletes látványvilág

Az LCD televízióknak és a projektoroknak is megvannak az előnyeik, hátrányaik, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy számára melyik audió eszköz lesz a legjobb választás. Fontos, hogy a képernyő méretét, felbontását a szoba méretéhez igazítsuk, ha tiszta képi világot szeretnénk.

7., Megfelelő fények

moziszoba-fények

A moziszobákba a vezeték nélküli, okos világítás a legelőnyösebb, így nem kell plusz kábelekkel bajlódni, és kényelmesen tudjuk állítani a fényeket.

8., Kábelek elrendezése

A kábelek rendszerezése és megfelelő elvezetése is nagyon lényeges a moziszobában. Kábelcsatornák segítségével elrendezhetjük a kábelrengeteget. Ha van rá lehetőség, álmennyezetbe, illetve a falburkolatok mögött is elvezethetjük a kábeleket. Ne feledkezzünk meg a túlfeszültség-védőkről sem áramszünet esetén!

9., Vezeték nélküli kapcsolatok

A legtöbb okos eszköz, amit a házimozi rendszer kiépítése során telepítünk, rendelkezik vezeték nélküli Wi-fi kapcsolattal. Ezért elengedhetetlen, hogy a moziszobánkban biztosítva legyen a megfelelő Wi-fi kapcsolat. Ha szükséges, akár Wi-fi jelerősítőt is beszerezhetünk, hogy ne legyen gond a gyenge jelerősség miatt.

10., Rend a lelke mindennek

A moziszobákba, a foteleken kívül nem kell túl sok bútor, csupán az audió és hifi berendezések számára, de a filmek, dvd-k és egyéb holmik tárolására polcokra is szükség van, hogy rendet tudjunk tartani.

Láthatjuk, hogy egy moziszoba kialakításához nem elegendő egy drága tévékészülék, és néhány hangfal. Mindent gondoljuk át alaposan, annak érdekében, hogy megteremthessük a tökéletes moziélményt!

Similar Posts