Sziasztok, Polgár Róbert vagyok, a Perfect Acoustic tulajdonosa és akusztikusa.

Akusztikai mérések:

Több felkérésnek eleget téve végre elindul a blog! Itt bonyolult szakkifejezéseket és számításokat mellőző írásaimmal próbálok segíteni mindenkinek, aki elveszve érzi magát az akusztika útvesztőjében.

Rendszerint e- mailben vagy telefonon kerestek meg különböző problémákkal, amikre igyekszem megoldást találni. A tanulságos és érdekes eseteket közül a továbbiakban néhányat itt is megosztok veletek.

Néha a legegyszerűbb megoldások vezetnek az olyan régóta tartó rendellenességek legyőzéséhez, amikre a kedves megrendelő nem is gondol.
Minap egy pont ilyen stúdióba hívtak, ahol sok év szenvedés után különféle elektronika cserélgetések (erősítő, dac-ok, hangfalak, kábelek stb…) és legkülönfélébb akusztikai elemek fölöslegesen rossz helyre pakolgatásával sem tudtak minőségi hangot kicsikarni.

Mi lehet a probléma?


Legnagyobb panasz a mélyekre volt, ami pontosabban nem volt, de mégis fülsüketítően búgott- morgott. Így távsegítséggel sem tudtam nagy ötleteket adni. Ezért megbeszéltünk egy ídőpontot egy prémium akusztikai mérésre.

Akusztikai mérések kezdete:


Először is kértem a szokásos fényképeket, amiken a szoba minden oldalát felmérem. Utána a szoba pontos méreteit, és a falak anyagait , típusait kell megismernem. Ezt mindenkitől kérni szoktam, de nem kell pontosan, elég csak nagy vonalakban ezeket leírni ( pl: jobb fal gipszkarton, alatta párnafa elnyelő anyaggal. Plafon beton, gerenda, hungarocell borítás stb…)

Akusztikai mérések előre tervezése:


Ha ezeket megkaptam , itthon nekilátok az adatok felhasználásával kiszámolni a szoba jelenlegi akusztikai hibáit és állapotát. Felmérem, hogy milyen típusú ,méretű és anyagú akusztikai paneleket vigyek magammal az akusztikai méréshez.

Pakolás:


Azért is fontosak számomra ezek a paraméterek, mert ennek függvényében kell meghatároznom, hogy mi fér el az adott helyen és főleg a teherautóban.
Fontos előre tudnom, hogy van-e különleges kívánsága a megrendelőnek. Teszem azt pl:szeretné meghallgatni , hogyan szól nála egy kazettás diffúzor vagy egy diffúzor előlapos panel stb.. Ezek fontos információk, annak érdekében, hogy biztosan minden akusztikai panel praktikusan összekészítve a teherautóban rendelkezésre álljon. Ezért is jönnek jól az előre megadott mérési adatok.

Helyszínre érkezés

Miután megérkeztem a helyszínre, elsőként elvégzem az akuszikai méréseket.
A helyiség felmérése után elhelyezem a készülékeket ,amik a laptopból, mikrofonból ,állványokból, kábelekből és egy referencia színtű kalibrált KRK V8 hangfalból áll.
Imádom ezt a hangfalat. Nagyon részletező dinamikus és szép teret hoz létre a szobában. Abban az esetben használom, ha valamiért nem akarnak rendbe jönni a mérés- görbék. Ilyenkor bevetem és többnyire kiderül a turpisság.

 

Keressük a problémát

A probléma akár lehet az adott készülék vagy hangfal hibája, torzítása -esetleg lassúsága. Ez a lassúság sűrűn előfordul. Ilyenkor a mélyek folyamatosan az egekben vannak ,mivel a hangfal nem tud kellő gyorsasággal lenyugodni a következő mély hangig, ezért állandó búgás lesz a mélyebb tartományokban.

Teszt zene

Egy teszt -zene sorozattal hallás alapján is felmérem a problémákat Ez a kedvenc mély hang tesztelésre kifejlesztett zeném:
Ajánlom mindenki figyelmébe!

Ha hallgatás közben búgó, morgó mélyeket hallotok akkor a szoba utózengése 200Hz alatt nem tud megfelelő gyorsasággal lenyugodni, ezért egy folyamatos morgást fogtok hallani. Másik probléma amit ilyenkor észre lehet venni, ha nincs megfelelő dinamikájú dob. Csak egy lagymatag , puffogást hall az ember. Ebben az esetben hatalmas beszakadás lesz 150Hz alatt . Legrosszabb, amikor ez a kettő párosul.


Akusztikai mérések :


Helyiség egy 5m hosszú 2,7m széles és 2.7m magas.
Első mérést követően ezekkel a görbékkel találkoztam:

Akusztikai mérések

Fenti képen egy RT60 utózengési időt látunk.


Ennek a stúdiónak a méretei alapján átlag 0,3s utózengési idővel kellene rendelkeznie.
Szerencsére ez nem lepett meg, mivel már a fényképekből látva rengeteg szivacsot aggattak a falra , ezért előre szóltam ha lehetséges vegyék le.Így egy frissen kifestett üres falú szoba fogadott.Ami inkább a nagyobb problémát jelentett az a hangnyomás értékek:

 hangnyomás értéke
hangnyomás értéke

Fent egy SPL hangnyomás görbét látunk.Ezt a hang már nem csak a szoba adja, hanem a hangfalból érkező hangnyomás.
Ha jobban megnézzük 90Hz-40Hz között eltűnnek a mélyek.
Ez adódik az akusztika kezeletlenségeiből, hangfal és ülő pozíciójából, szoba méreteiből, és az építés milyenségéből.

Jöhetnek az akusztikai panelek pakolása


Szerencsére a bejárattól nem messze álltam meg ezért nem telt sok időbe, hogy az első mérésekhez , a tulaj segítségével percek alatt bevigyünk és elhelyezzünk 10db szélessávú akusztikai panel, bőr membrános , dupla bőr és famembrános akusztikai elemet.

Jöhetnek az akusztikai panelek pakolása

Kinézet vagy a desing miatt nem kell aggódi.Ilyenkor csak gyorsan berakjuk, vagy csak oda támasztjuk az akusztikai panelokat, ahova tudjuk.
Ebbe a helyiségbe szándékosan nem vittem sarokelemeket ,mivel a kialakításból és méretéből adódóan nem tudtam volna megfelelően elhelyezni.Ezért a sarokban keresztben elhelyezve dupla bőr és fa membrános paneleket alkalmaztam.Ami nagyon jónak bizonyult, mint ahogy láthatjuk a következő ,mérésnél is:
Akusztikai mérések kezelés előtt:

Akusztikai mérések

10db panel után:

 

Itt egy picit alakítottunk az anyag használaton. Nagyon fontos a minél lineárisabb utózengési idő beállítása , ezért több műbőr membrán és diffúzoros akusztikai panelt használtam.
3db dupla műbőr membrános akuszikai panelt, 4db normál műbőr membrános akusztikai panelt, 4db classic szélessávú akusztikai elemet és 2db diffúzoros hangelnyelő panelt alkalmaztam.
Eredmény:

ezért több műbőr membrán és diffúzoros akusztikai panelt használtam.

Jöhet a hangfalak tologatása


Most jöhetett a hangfal tologatás, állítgatás.
Ilyenkor szembesültem egy olyan problémával, amit azt hittem nem tudok megoldani.Ugyanis a hangnyomás javult, de nem kellő mértékben. Jött a hallgatói pozíció és a hangfalak tologatása.De az a fránya 90Hz és 40Hz közötti tartomány nem akart változni.
Ezért jött az ötlet , hogy kivételesen fordítsuk meg a hangfalak és a hallgató pozíciót 10 fokkal.

Ez nem azt jelenti , hogy az egész szobát megfordítjuk, hanem azt, hogy a saját tengelye körül a komplett keverőasztalt a székekkel együtt. Így az ülő pozíciót kihoztuk az elméleti síkon tökéletes helyéről , ami a szoba 35%-nál van és beraktuk a fal elé 60cm-re, a hangfalakat pedig bevittük a szoba közepe felé ami 38%-nál volt a legjobb.
Kisebb megkönnyebbüléssel láttam a ,mérési eredményeket , mivel sikerült kimozdítani a holtpontról, amire már azt hittem, nem sikerül megoldani.Természetesen ez még közel sem volt valami jó.
Ezután megint tologatás, panel pakolás ,mérés- de nehezen akart nagyot változni.

akusztikai mérés hangnyomás értéke

akusztikai mérések

Kezelés közepén az asztalt elforgatva:

 Kezelés után a hangfal az asztalon

Kezelés után a hangfal az asztalon:

 hangnyomás értéke (2)
hangnyomás értéke (2)

Végezetül jöhetettnek az akusztikai elemek pakolása.


Féltem , hogy túlcsúszok a 2 órás alapdíjon, de szerencsére nagyon a közelében álltunk meg a visszapakolás végére.
Végeredményképpen egy ekkora stúdió helyiséget összesen 19db akusztikai panelból lehetett megoldani úgy , hogy gyönyörű referenciaértékeket értünk el a végére .
Köszönöm hogy benéztél!
Ígérem a következő nem lesz ennyire hosszú ( vagy mégis 🙂 )

Similar Posts

3 Comments

 1. 1,) Nagyon tetszenek az írásaid.
  Sokat tanulok belőle!
  Minden helyiségben így mértek?
  üdv

  1. Szia
   Köszönöm! Minden helyiség más, de az akusztikai mérést hasonló módon csínáljuk. Ez sok mindentől függ.

 2. Örülök, hogy fel keltette az érdeklődésedet.
  Minden szoba vagy helyiség más, ezért másképpen is állunk hozzá.

Comments are closed.