A téli hónapok a lakásban is gondot okozhatnak a hideg miatt, különösen akkor, ha nem éppen korszerű a szigetelés, valamint a nyílászárók. A leghatékonyabban természetesen akkor tudunk fűteni, ha a szigetelés is rendben van, de ez a feltétel nem mindig adott: régebbi házakban, lakásokban gyakran van ezzel probléma, és nem feltétlenül könnyű azonnal orvosolni a problémát. Szerencsére azonban más megoldások is akadnak, hogy kellőképpen felkészítsük a lakást télre.

Nem mindig opció a szigetelés korszerűsítése

Hangszigetelt_uveg

Persze a legjobb és legkézenfekvőbb az lenne, ha a nyílászárókat cserélné az ember korszerűbbre, illetve magát az épületet is le lehetne szigeteltetni rendesen. Sajnos azonban ez nem mindig valós lehetőség. Az utóbbi időszakban nagyon meredeken felmentek az építőanyagok árai, a munkadíjak szintén, így pedig egyre kevesebben tudják kigazdálkodni a megfelelő hőszigetelést, ami egy viszonylag komoly beruházás.

Társasházak esetében ráadásul a falak külső szigetelése nem is opció lakásonként, csak az egész házon tudják egyszerre megcsinálni, ami pedig nem egy ember döntése. Érdemes tehát utánanézni az alternatív lehetőségeknek, amik senkinek sem elérhetetlenek, mégis sokat tudnak dobni a benti hőérzeten – és csökkenteni a fűtésszámlán. Ilyen például a hőszigetelő függöny is.

Sok kicsi sokra megy

A megfelelő hőszigetelés hiánya azért probléma, mert kiszökik a lakásból a meleg, könnyebben hűl le a környezetünk. Ez azt jelenti, hogy többet kell fűteni ugyanazért az eredményért, aminek következtében a fűtéssel kapcsolatos költségeink is magasabbak lesznek. Arról nem is beszélve, hogy egy hűvös, nyirkos, huzatos lakásban a komfortérzetünk sem az igazi.

Ha kicsit beleássuk magunkat a szigetelés apró trükkjeibe, észrevehetően lefaraghatjuk a fűtés költségeit, és a lakásunk egy kellemesebb, melegebb hely lehet a téli hidegben. Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden számíthat!

Van-e hőszigetelő függöny az ablakok előtt?

Térelválasztó függönyök

A hőszigetelő függönyt elsősorban dekorációs elemnek tartjuk a lakásokban, pedig praktikus haszna is van. Azon kívül, hogy korlátozza a belátást kintről (ami például utcafronti ablakok esetében nem elhanyagolható tényező), segíthet például egy nem túl korszerű, huzatos ablak esetében is megfogni a beáramló hideget, és bent tartani a meleget.

Különösen igaz ez akkor, ha kifejezetten hőszigetelő függönyt választunk az ablakokra: ezek vastag, sűrű szövésű anyagok, amiken nem áramlik át egykönnyen a levegő. Ha unjuk már az ablak környékén jellemző huzatot a lakásban, érdemes lehet a sötétítőfüggönyöket thermo függönyre cserélni! A térelválasztó függöny egyébként egy régebbi, nem túl jó hőszigetelő képességű ajtó elé mint ajtófüggöny is jó ötlet lehet.

Huzatfogó az ablakok közé és az ajtók alá

A múltbéli megoldás az ablakok jobb hőszigetelésére az volt, hogy dupla ablakszárnyakat alkalmaztak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy tokba két ablak volt berakva, egy kis hellyel köztük. Erre a helyre pedig be lehet rakni direkt erre a célra kifejlesztett huzatfogókat, amik felfogják a beáramló hideg levegőt, így jelentősen kevesebb juthat be a lakásba.

Létezik olyan huzatfogó is, amit az ajtók alá lehet tenni, ha esetleg rés lenne alul, ahol bejön a hideg. Ettől még az ajtót gond nélkül tudjuk használni, de így is melegebb lesz a lakásban.

Akusztikai szőnyegek a padlóra

Alulról is jön a hideg? Egyszerű és mutatós megoldás, ha szőnyeget rakunk a padlóra, lehetőleg minél vastagabbat! Lehet, hogy nem gondolnánk, de igenis sokat számít. Azon túl, hogy kellemesebb érzés a szőnyegre lépni, mint a hideg padlóra, valóban képes kicsit megfogni a hideget, ami a padlóból sugárzik. Minél vastagabb a hangelnyelő vagy hőszigetelő szőnyeg, annál inkább megfelelő erre a feladatra – mellesleg nagyon fel tudja dobni a lakást, ha a színét és mintázatát összehangoljuk a többi lakástextillel.

Praktikum és design egyszerre

A thermo függönyök és akusztikai szőnyegek különböző színekben és mintázattal érhetők el. Nem kell tehát kompromisszumot kötni: a szigetelt lakásunk lehet szép is! A színek harmóniája nagyon fontos. Ha jól passzol egymáshoz a függöny, illetve a szőnyeg, az máris ad egy szuper koncepciót. Ezt a hatást fokozhatjuk még szintén hasonló színvilágú díszpárnákkal, így teljesen harmonikus lehet az összkép.

Ha éppen nem opció egy teljes energetikai korszerűsítés, az ilyen apró trükkökkel is sokat lehet javítani a téli hidegben a ház szigeteltségén. Ez pedig a fűtésszámlán és a komforton is fog érződni.

 

Similar Posts