Hogyan számoljuk ki a függöny méretét?

Szerző: Robi Közzétéve:

Úgy tűnhet, hogy a függöny optimális paramétereinek megálmodása nem olyan nagy kunszt. Hiszen az ablak vagy az ajtó méretei adottak, tehát elegendő egy szabócenti, és máris megtörténhet az adatok rögzítése. Igen ám, de ha az alapot a nyílászárók centiméterei adják, akkor bizony a végeredmény majdnem biztos, hogy nem azt mutatja majd, mint ami a leginkább vágyott és kívánatos. Ez fokozottan igaz akkor, ha a hőszigetelő függöny nem pusztán dekorációs feladatkört teljesít, hanem akusztikus funkciót is betölt. Ekkor a hangelnyelés mértékének fokozása hangsúlyos cél, amihez nem meglepő módon elsősorban az ideális méretek vezetnek. De mégis, akkor mire ildomos odafigyelni a láthatóan, hallhatóan tökéletes választás érdekében?

Elő a mérőszalaggal!

lezerestavolsagmeromeroszalagA szabócentit tényleg érdemes kézközelben tartani, mert ez nem az a terület, ahol a szemmérték játszik. Jó dolog a saccolás, nyerő lehet egy okostelefonos applikáció, és rendkívüli, ha valaki kiválóan tippel, de a pontos méretezés nem a szerencsejáték kategóriájába tartozik. Úgyhogy itt körülbelüli értékeknek helyük nincsen. Amúgy is, legtöbbször senki sem kíván kéthetente függönyöket cserélni, így aztán ennyi energia- és időáldozat mindenképpen belefér. Itt is igaz a „Kétszer mérj, egyszer vágj!” mondás, még akkor is, ha a vágást sok esetben egy szakember végzi majd el.

Ajánlott, hogy a függöny szélessége legalább a duplája legyen az ablak szélességének, de az igazság az, hogy a legjobb, ha a két és feles szorzó áll használatba. Az a városi legenda, miszerint a megfelelő függöny pont akkora, mint az ablak vagy ajtó, roppantul téves elgondolás, amivel egyetlen egy dolgot célszerű tenni. Elfelejteni, mégpedig lehetőleg végleg! Ennél súlyosabb hiba ugyanis nem követhető el!

Mire jó ötlet odafigyelni a tökéletes hangelnyeléshez?

Ahhoz, hogy a függöny, legyen szó ajtóra vagy ablakra szabott variációról, ne csak esztétikailag teljesítsen látványosan jól, hanem akusztikailag is hallhatóvá váljon a különbség, nélkülözhetetlen a precíz méretezés. Hogy mire gondolunk? Arra, hogy például minél nagyobb a rés a függöny és mondjuk a fal, vagy az ajtófélfa között, annál több hanghullám „szökhet” át rajta, magyarul annál kevésbé megfelelő a hangelnyelő tulajdonság. A földig lógatás tehát kifejezetten jó ötlet, és bátran hozzáérhet a falhoz is, sőt ajánljuk is ezt a megoldást, hiszen leginkább ilyen módon maximalizálható a hangszigetelés. Ugyan a ringli roppantul kedvelt megoldás, ám ebből a szempontból, tehát akusztikailag nem ideális döntés. A lyukakon keresztül szabadon áramolhat a hang, és áramlik is, szóval ha lényeges opció a hangelnyelés, akkor ezt a módszert érdemes félretenni.

A legjobb megoldás a függöny behúzó szalag.

függöny behúzószalagBehúzó szalag azért jó, mert a kampó ami a karnison van, a függöny mögé kerül beakasztásra. Ezért a függöny felső része feljebb kerül akár 2-3cm-el, amivel csökkentjük a rések kialakulását. Ne feledjük, a legkisebb résen is át tud jönni a hang, ami csökkenti a szoba nyugalmát.

Aztán célszerű az anyag vastagságára egy kis figyelmet szentelni. A hangelnyelés logikusan annál jobb, minél vastagabb az anyag. Úgyhogy a sűrű, többrétegű függönyök mindenképpen előnyt élveznek, ráadásként hullámos esésük a szemeket is kényezteti.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy ezek a modellek nem csupán funkcionális tekintetben kimagaslóan jó választások. Nem arról van szó a gyakorlatban, hogy adott egy olyan textília, ami persze praktikus és akusztikai szempontból kiváló döntés, de amúgy bőven hagy kritizálni valót a megjelenése. Dehogy! Épp ellenkezőleg! Az akusztikus függönyök praktikus tulajdonságaihoz esztétikus jellemvonások társulnak, amiknek köszönhetően lakberendezési tekintetben kifejezetten vonzó, környezetet öltöztető kiegészítőkké válhatnak. Egy jól megválasztott darab fókuszpontot jelenthet bármilyen helyiségben, hiszen azonnal magára vonzza a tekinteteket.

Mikor és miben hallható a különbség?

A fentiek fényében már csak az a kérdés, hogy a hanggátlás hogyan észlelhető a mindennapokban? Már-már túlságosan egyszerűnek hathat ez a kérdés, de abban a korban, amikor sokan a zajszennyezést sem veszik észre, mégis komoly jelentőséggel bír a konkrétumok kiemelése. Nézzük is ezeket alapszinten!

Az akusztikus függönyök irodákban, háztartásokban, vagy éppen stúdiókban is jó szolgálatot tehetnek, ugyanis kiválóan képesek elnyelni a hanghullámokat. Egyes esetekben a 20-30 decibeles zajelnyelés sem ritka, ami bizony nem csekély eredmény. A zajszennyezésnek gyakran csak a negatív következményei detektálhatóak: figyelemkiesés, koncentrációs nehézségek, indokolatlan fáradtság, nem kielégítő éjszakai alvás, nem megfelelő pihenés, és a lista még sokáig folytatható lenne.

Ezek a tünetek napjainkban majdnem minden ember életében feltűnnek, ám mégis roppantul kevesen tudják, hogy minek is köszönhető mindez. A hangelnyelés egyik leginkább kézzel fogható következménye, hogy a fent felsorolt beszédes jelek vagy csökkennek, vagy teljesen megszűnnek. Miközben a fizikailag hallható akusztikai élmény is nagymértékben javulhat, például mozizás, vagy zenehallgatás közben.

Ha ehhez még hozzáadódik az a szabad szemmel is jól látható előny, hogy az akusztikus függönyök színpompás, stílusos választások, amik öltöztetik a teret, akkor nem is kérdés, hogy érdemes-e élni a zajokat elűző, életminőséget javító pozitívumokkal. Egy modern, divatos, magas minőségű darab sem kiugróan drága mulatság, így bármely otthonba könnyedén beszerezhető.

Kategória: Akusztikai blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.